Ajankohtaista

27.01.2017 Uutiset

Anne Frankin Päiväkirja on yhä ajankohtainen

Nuoren tytön unohtumaton päiväkirja tuo juutalaisvainot ja toisen maailmansodan tapahtumat henkilökohtaiselle tasolle. Se muistuttaa ihmisoikeuksien kunnioittamisen merkityksestä maailmassa, jossa vihapuhe ja rasismi nostavat päätään. Kirjasta julkaistaan Mirjam Presslerin toimittama ja Anne Frank -säätiön hyväksymä uusi päivitetty laitos.

Anne Frankin päiväkirja

Kesällä 1942 juutalaisten elämä Amsterdamissa on muuttunut yhä vaikeammaksi. 13-vuotiaan Anne Frankin perhe tekee raskaan ratkaisun: he piiloutuvat vanhan liiketalon salaiseen siipeen ja katoavat maan alle. Koko piileskelyn ajan Anne pitää päiväkirjaa, jossa hän kuvaa perheen elämää ja ulkomaailman tapahtumia. Päiväkirja on yhtä aikaa herkkä ja eloisa kuvaus nuoruudesta vaikeissa oloissa sekä dokumentti vainottujen juutalaisten kauheasta kohtalosta. Päiväkirjan uudessa laitoksessa on mukana valokuvia Annesta, hänen perheestään ja muista kirjassa esiintyvistä ihmisistä.

”Anne Frankin Päiväkirja muistuttaa, mihin jonkin ihmisryhmän syrjintä voi pahimmillaan johtaa. Toisen maailmansodan jälkeen luotiin tärkeät ihmisoikeussopimukset, jotta sodan aikana tapahtuneet kauheudet eivät voisi toistua, mutta viime vuosina sopimusten viesti tuntuu unohtuneen. Siksi Anne Frankin Päiväkirja on ajankohtainen myös tänään”, toteaa Suomen UNICEFin vaikuttamis- ja ohjelmatyön johtaja Inka Hetemäki.

Anne Frankin Päiväkirja tunnettiin aiemmin hänen isänsä Otto H. Frankin toimittamana Nuoren tytön päiväkirjana. Tämä Mirjam Presslerin toimittama ja Anne Frank -säätiön hyväksymä laitos on edellistä kattavampi: se sisältää noin neljänneksen enemmän Annen tekstiä ja myös 1990-luvun lopulla esiin tullutta, aiemmin julkaisematonta aineistoa.

Kirja on julkaistu yhteistyössä Anne Frank Fonds -säätiön (AFF) kanssa. Jo viidenkymmenen vuoden ajan AFF on edistänyt maailmanlaajuisesti lasten oikeuksia ja koulutusta sekä auttanut hätää kärsiviä. Säätiö toimii yhteistyössä UNICEFin kanssa ja lahjoittaa lastenjärjestölle osan kirjan tuotosta.

Annelies Marie ”Anne” Frank syntyi vuonna 1929 Saksassa ja kuoli 1945 Bergen-Belsenin keskitysleirillä. Hänen päiväkirjastaan tuli yksi 1900-luvun kuuluisimmista teoksista. Sen uusitti laitos on juuri ilmestynyt.

Lisää uutisia

Katso kaikki