Ajankohtaista

01.03.2017 Uutiset

Sisarla on LukuVarkaus-palkintoehdokas

Salla Simukan Sisarla-lastenromaani on yksi kuudesta LukuVarkaus-palkintoehdokkaasta. Teoksen on kuvittanut Saku Heinänen. Lasten LukuVarkaus kirjallisuuspalkinnon esiraati luki noin 80 suomeksi vuonna 2016 ilmestynyttä lastenromaania. LukuVarkaus palkinnon voittaja julkistetaan ja palkitaan keskiviikkona 14.6.2017 Vekara-Varkaus festivaaliviikolla.

Esiraati toteaa LukuVarkaus-tiedotteessa kuinka monissa ehdokaskirjoissa yhdistettiin aiempia vuosiakin voimakkaammin fantasiaa ja todellisuutta. Esiraadin palkintoperusteet Simukan ja Heinäsen Sisarla-teokselle:

Sisarlassa tutustutaan Aliisaan, jolla on kaksi mielikuvitusystävää mutta ei yhtään oikeaa. Kirjan teemana on ystävyys, sillä eräänä päivänä tyttö putoaa lumen läpi toiseen maailmaan, Sisarlaan. Siellä hän kohtaa paljon merkillisyyksiä, jotka ovat kuin muistumia monesta vanhasta tarinasta kuten Liisan seikkailuista ihmemaassa, Lumikuningattaresta tai Salaisesta puutarhasta. Tarina muuttuu ja jatkuu, kun Aliisa tapaa ja ystävystyy siellä toisen lumen läpi pudonneen, Merin, kanssa.

Tytöt tutustuvat toisiinsa ja Sisarlaan. Molemmilla on omaan maailmaan liittyvä tehtävä, jonka he joutuvat Sisarlassa suorittamaan. Aliisan pitää saada oman maailmansa loputon talvi loppumaan. Hän näkee keskellä talvea sudenkorennon ja sitä seuratessaan päätyy toiseen maailmaan. Hetken Aliisa ja Meri seikkailevat uudessa jännittävässä ympäristössä ennen kuin huomaavat, ettei siellä kaikki olekaan hyvin. He ymmärtävät, että maailmojen kesken vallitsee kohtalokas yhteys. Tytöt joutuvat seuraamaan ennustusta ja päättämään ikuisen talven taistelussa Lumen valtiatarta vastaan, eikä hän oikeastaan ole mitenkään paha. Pahantahtoisuus paljastuu erehdykseksi ja juonen kiemurat vievät takaisin omaan maailmaamme. Ystävyys on koetuksella. Teos on vauhdikas ja täynnä mielikuvituksekasta kieltä.”

Salla Simukka (s. 1981) on palkittu ja maailmalla huikean menestynyt tamperelainen nuortenkirjailija ja kriitikko. Hän sai Topelius-palkinnon 2012 nuortenkirjoistaan Jäljellä (Tammi, 2012) ja Toisaalla (Tammi, 2012). Salla Simukka palkittiin opetus- ja kulttuuriministeriön jakamalla arvostetulla Suomi-palkinnolla 2013. Salla Simukan Lumikki-trilogia on ollut maailmanmenestys. Käännösoikeudet on myyty jo 52 maahan ja filmatisointioikeudet Hollywoodiin.

Sisarlan käännösoikeudet on myyty Belgiaan (Clavis), Viroon (Pegasus), Ranskaan (Hachette Livre), Japaniin (Nishimura), Latviaan, (Zvaigzne), Alankomaihin (Clavis), Yhdysvaltoihin (Random House (WE)).

3.500 euron palkinnon päättävät kuusi lapsiraatilaista: Luttilan koulun oppilaat Saimi Turunen (4. lk), Jenni Nikarmaa (5. lk) ja Piitu Ursin (5. lk) sekä Kangaslammin koulun oppilaat Veeti Kiviaho (4. lk), Antti Mikkonen (4. lk) ja Enni Loikkanen (5. lk).

Lasten LukuVarkaus -palkintoehdokkaat 2017: Salla Simukka, Sisarla (Tammi), Anneli Kanto, Kulkurikaksikko (Karisto), Mari Kujanpää, Emman salainen toive (Otava), Heikki Lehikoinen, Kuningas Faravidin testamentti (Teos), Esko-Pekka Tiitinen, Dada-kissa ja Populuksen popcornit (Lasten Keskus), Jutta Tynkkynen, Etsivätoimisto Mysteeri ja Pyhän Birman safiiri (Myllylahti).

Lisätiedot: Heli Sutinen puh. 040 5750536, heli.sutinen@navitaskehitys.fi

Petri Pietiläinen puh. 050 3007012.

Arvostelukappaleet: tiedotus@tammi.fi

 

Lisää uutisia

Katso kaikki