Ajankohtaista

03.02.2017 Uutiset

Vuoden 2017 tiedeviestintäpalkinto Sari Näreelle

Suomen tiedetoimittajain liiton Vuoden 2017 tiedeviestintäpalkinto sosiologi, tietokirjailija Sari Näreelle.

Nuorisotutkimus-lehden päätoimittaja ja Helsingin yliopiston sosiologian dosentti Sari Näre on aina tarttunut aiheisiin, joiden tutkiminen ja joista puhuminen julkisuudessa vaatii rohkeutta. Tällaisia ovat esimerkiksi lapsuus ja nuoruus sodan keskellä, rintamamiesten seksijutut ja tyttöihin kohdistuva seksuaalinen väkivalta.

Vuoden 2017 tiedeviestintäpalkinnon saaja Sari Näre naurahtaa, että hänen kaltaisensa sukupuolikulttuurin tutkija leimataan julkisuudessa helposti ”seksitutkijaksi”, vaikka hän on tutkinut pikemminkin sukupuolen rakentumista.

– Vuonna 2016 ilmestyneessä Sota ja seksi -kirjassani palaan tähän aiempaan teemaan. Sota-ajan korsuissa seksijuttujen kertominen oli tapa hangoitella vastaan ja loiventaa armeijahierarkiaa. Se lähensi miehiä toisiinsa ja kasvatti yhteishenkeä, mistä oli hyötyä taistelutilanteessa, Näre pohtii.

Sota ja seksi -kirja on jatkumoa sodan tunne- ja kokemushistorian tutkimukselle. ”Ruma sota” -kirjan hän toimitti vuonna 2008 yhdessä Jenni Kirveen kanssa. Se puhkoi sotasankarimyyttejä ja monia muita kiiltokuvamaisia käsityksiä sodan ja sen jälkeisen ajan ihmisten arjesta. Kirja oli Tieto-Finlandia-ehdokkaana.

– Vasta tällä vuosituhannella aika alkoi olla kypsä sodan pimeimpien puolien esille tuomiseen, Näre huomauttaa.

– Olen itse sotilaspojan tytär. Äitini oli täyssotaorpo, jonka sisarukset hajotettiin eri taloihin piikomaan. Sota on ollut vaiettuna läsnä elämässäni  monella tapaa. Monet meistä kantavat yhä sodan arpia, tabuja ja piilotettua häpeää mielessään, muistuttaa Sari Näre.

Palkintoperustelut:  Sari Näre on kokenut ja poikkeuksellisen laaja-alainen tutkija, tietokirjailija ja tiedetoimittaja. Hän on erityisesti nuoruusajan sukupuolikulttuuria hyvin monitieteisesti ja monissa eri ilmenemismuodoissaan. Viime vuodet hän on keskittynyt sota-ajan lasten ja nuorten, mutta myös toisinajattelijoiden kokemushistoriaan. Hän on kirjoittanut ja toimittanut satoja tieteellisiä ja yleistajuisia artikkeleita omilta aloiltaan, kiertänyt luennoimassa niin suurelle yleisölle kuin tiedeyhteisölle ja jaksanut oman kirjoittamisen ohessa olla myös toimittajien haastateltavana. Sari Näre on raivannut tietä erityisesti sota-ajan vaiettujen kokemusten tunnistamiseen ja tunnustamiseen.

Suomen tiedetoimittajain liitto jakaa Vuoden tiedetoimittaja ja tiedeviestintä -palkinnot perjantaina 3. helmikuuta Valon päivän juhlassaan Kansallisarkistossa Helsingissä. Vuoden tiedetoimittaja -palkinnon arvo 5 000 euroa ja Vuoden tiedeviestintäpalkinnon arvo 2 000 euroa.

Suomen tiedetoimittajain liitto on noin 1 100 tiedeviestijän järjestö, jonka jäseniä ovat tiedetoimittajat, tieteen tiedottajat ja tieteellisten lehtien toimittajat sekä muut tiedeviestinnän parissa työskentelevät ammattilaiset. Liitto on Kopiosto ry:n jäsenjärjestö, joka järjestää koulutusta ja opintomatkoja sekä tukee apurahoin tiedeviestintää edistävää toimintaa. Liiton puheenjohtaja on Heurekan elämysjohtaja Mikko Myllykoski.

Lisää uutisia

Katso kaikki