Ikkabog

 

Ikkabog on satu, jonka J. K. Rowling kirjoitti yli kymmenen vuotta sitten iltasaduksi nuorimmille lapsilleen. Vaikka hän rakasti kertomusta, vuosien mittaan hän alkoi ajatella sitä tarinana, joka oli tarkoitettu vain hänen omalle perheelleen. Hän päätti julkaista perheensä lempitarinan nyt auttaakseen ilahduttamaan lapsia, vanhempia ja huoltajia, jotka ovat eristyksissä kotona covid-19-pandemian vuoksi.

Ääneen luettavaksi tarkoitettu kertomus sijoittuu kuvitteelliseen maahan ja on kokonaan itsenäinen tarina. Se ei liity kirjailijan muihin töihin, vaikkakin tutkii samoja teemoja, joita Rowling usein kirjoissaan käsittelee.

Ikkabog julkaistaan ilmaiseksi tällä verkkosivulla osa kerrallaan seuraavan seitsemän viikon aikana, noin luku (tai kaksi tai kolme) kerrallaan. Hienointa on, että lapset saavat kuvittaa Ikkabogin Tammen julkaiseman painoksen. Aina kun julkaisemme uusia lukuja, julkaisemme myös teemat siitä, mitä lapset voivat piirtää. Kannustamme vanhempia ja huoltajia lähettämään lastensa teokset viralliseen kilpailuun, jolloin kuvitukset saattavat päästä kirjan painettuun versioon, joka julkaistaan myöhemmin tänä vuonna. Ikkabog-kuvituskilpailun osallistumisaika on umpeutunut, kiitos runsaasta osallistumisesta! Verkossa oleva tarina on poistunut ja ilmestyy seuraavaksi kirjana.

Kun kirja julkaistaan marraskuussa, J. K. Rowling lahjoittaa kaikki tekijänpalkkionsa hankkeisiin, jotka tukevat pandemiasta erityisesti kärsineitä ryhmiä Britanniassa ja muualla maailmassa.

”Ikkabog, ikkabog, pysähdy, se nappaa!” Valtakunnan tulevaisuus on vaakalaudalla – ja neljän nuoren neuvokkuuden ja rohkeuden varassa.

Olipa kerran pikkuruinen Runsaudensarvi, joka oli maailman onnellisin valtakunta. Kultaa riitti ylen määrin ja kuningas Uuno Urhean viikset olivat komeat ja napit jalokiviä. Leipurit, lihakauppiaat ja juustontekijät valmistivat herkkuja, jotka saivat ihmiset itkemään ilosta.

Elämä oli täydellistä kaikkialla paitsi valtakunnan karuilla, pohjoisilla soilla. Sieltä ei ollut tullut muuta mainitsemisen arvoista kuin ikkabogin taru. Tarulla peloteltiin lapset kilteiksi kautta valtakunnan, vaikka arveltiin, ettei taru ole totta eikä ikkabogia ole olemassakaan.

Tapahtumat alkavat vyöryä ja valtakunta horjua, kun pieni tyttö tulee arvostelleeksi kuningasta ja kuninkaan neuvonantajat puuttuvat asioihin. Yhtäkkiä ikkabog onkin olemassa, vai onko? Miten valtakunnan ja sen asukkaiden käy, kun valheiden vyyhti punoutuu ja pelko raivaa tilaa?