J.K. Rowling

Kuva: Debra Hurford Brown © J.K. Rowling 2018

J.K. Rowlingin on kirjailija, joka on kirjoittanut seitsemän Harry Potter -kirjaa, jotka julkaistiin alkujaan vuosien 1997 ja 2007 välillä. Hän sai ajatuksen Harry Potterista tunnetusti myöhästyneellä junamatkalla ja kirjoitti kertomuksen asuessaan Englannissa, Portugalissa ja lopulta Skotlannissa.

Harryn, Ronin ja Hermionen seikkailuja Tylypahkan noitien ja velhojen koulussa on myyty yli 500 miljoonaa kappaletta, käännetty yli 80 kielelle ja niistä on tehty 8 hittielokuvaa. Kirjasarjan rinnalla Rowling kirjoitti kolme lyhyttä oheisteosta hyväntekeväisyyttä varten: Huispaus kautta aikojen, Ihmeotukset ja niiden olinpaikat ja Siuntio Silosäkeen tarinat. Ihmeotukset innoittivat myöhemmin myös uuden elokuvasarjan, joissa J. K. Rowling on toiminut käsikirjoittajana, ja jonka päähenkilönä seikkailee taikazoologi Lisko Scamander. Sarjan uusin elokuva, Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset, ilmestyi vuonna 2018.

J.K. Rowling jatkoi Harryn tarinaa aikuisikään näytelmässä Harry Potter ja kirottu lapsi, jonka hän kirjoitti käsikirjoittaja Jack Thornen ja ohjaaja John Tiffanyn kanssa, ja jota on esitetty suurella menestyksellä teattereissa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa.

Hän kirjoittaa myös aikuistenromaaneja, sekä kirjailijanimellä Robert Galbraith rikossarjaa Strike, josta on tehty myös televisiosarja C.B. Strike.

J.K. Rowling on saanut lukuisia palkintoja ja tunnustuksia, kuten Brittiläisen imperiumin ritarikunnan kunniamerkin työstään lastenkirjallisuuden hyväksi, Hans Christian Andersen -palkinnon sekä Ranskan kunnialegioonan ritarin arvon. Hän tukee useita kohteita hyvätekeväisyysrahastonsa Volantin kautta ja on perustanut lasten hyväntekeväisyysjärjestö Lumosin, joka pyrkii luomaan maailman ilman orpokoteja ja laitoksia sekä yhdistää perheitä.

Rowling on halunnut olla kirjailija niin pitkään kuin pystyy muistamaan ja on onnellisimmillaan huoneessa, jossa saa keksiä asioita. Hän asuu Skotlannissa perheensä kanssa.

Ikkabog-tarina

J.K. Rowlingin uusi, tarunhohtoinen romaani Ikkabog on luettavissa 1.9.2020 lähtien suomeksi tältä sivulta.
Joka arkipäivä ilmestyy uusia lukuja aina 16.10.2020 asti. Ikkabog-kuvituskilpailun osallistumisaika on umpeutunut, kiitos runsaasta osallistumisesta! Verkossa oleva tarina on poistunut ja ilmestyy seuraavaksi kirjana.
Ikkabog on satumaailmaan sijoittuva itsenäinen tarina, jonka voi hyvin lukea myös ääneen. Se on suuri, mukaansatempaava seikkailu kaikenikäisille. Samalla on käynnissä alle 13-vuotiaille lapsille kuvituskilpailu, jonka voittajateokset julkaistaan kirjan kuvituksena. Internetjulkaisun jälkeen Ikkabog julkaistaan kirjana 1.12.2020. J.K. RowIing lahjoittaa kaikki kirjasta saamansa tulot COVID-19:sta kärsineiden hyväksi.

 

 

 

 


Ikkabog-kilpailu

Osallistu Ikkabog-kuvituskilpailuun

Etsimme Ikkabogille nuoria kuvittajia! J. K. Rowlingin kustantaja Tammi julistaa kuvituskilpailun alle 13-vuotiaille lapsille, jotka voivat lähettää kuvituksensa vanhemman tai huoltajan välityksellä kilpailuun.

Kolmekymmentäneljä onnekasta voittajaa saa piirustuksensa tai maalauksensa koristamaan myöhemmin tänä vuonna julkaistavaa Ikkabog-kirjaa, ja myös muita palkintoja on tarjolla. J. K. Rowling on valinnut kunkin luvun kuvitusaiheet, joilla kilpailuun voi osallistua.

Kannustamme jakamaan osallistuvia kuvitustöitä sosiaalisessa mediassa hashtageilla #TheIckabog, #Ikkabogtarina, #tammikirjat. Myös Tammi voi jakaa kilpailutöitä sosiaalisessa mediassa.

Palkinto

34 onnellista voivat saada kuvitustyönsä kirjaan Ikkabog, joka ilmestyy Suomessa joulukuussa 2020. Jokainen voittaja saa Ikkabog-kirjan ja 3 muuta Tammen julkaisemaa lastenkirjaa, 100 euron stipendin sekä 300 euron edestä Tammen julkaisemia lastenkirjoja valitsemalleen koululle tai luokalle.

Osallistumisohjeet

Kilpailuun on helppo osallistua, seuraa vain näitä ohjeita!
Kuvituskilpailuun voivat osallistua alle 13-vuotiaat lapset. Lapsen huoltaja lähettää kuvitukset kilpailuun. Tarkista, että olet lukenut ohjeet huolella, sillä kilpailuun voi osallistua vain ohjeiden mukaiset työt. Lähetä työ sähköpostilla osoitteeseen kilpailu@tammi.fi. Ilmoita viestissä lapsen ikä sekä kuvituksen teema ja mihin lukuun se liittyy. Muista liittää mukaan myös puhelinnumerosi. Kilpailuun osallistuminen on ilmaista, ja kuvituksia voivat lähettää suomalaislapset mistä päin maailmaa tahansa. Lapsi voi lähettää yhden kuvituksen julkaisupäivää kohden, mutta voi osallistua halutessaan osan tai kaikkien julkaisupäivien kuvituksiin (max. 34 kuvaa). Vain yksi työ lasta kohden voidaan valita voittajaksi. Pidä lapsesi kuvitukset hyvässä tallessa, suorana ja kuivassa tilassa. Olemme yhteydessä kilpailun voittajiin viimeistään viikolla 43. Voittajia pyydetään lähettämään Tammelle alkuperäinen kuvitustyö painokelpoisessa kunnossa (ole hyvä ja lue kuvitusohjeet) 26.10. mennessä. Jos tämä ei ole mahdollista, työtä ei voida valita kirjaan. Edellytämme kuvitustyön oikeuksien siirtämistä meille kirjaa ja markkinointia varten. Lisätietoa saat kohdasta ”Säännöt ja ohjeet”. Pidä huolta, että olet toimittanut kilpailutyösi 19.10.2020 klo 22 mennessä. Osallistumalla tähän kilpailuun suostut ehtoihin, jotka on lueteltu kohdassa ”Yksityisyys” sekä kilpailumme ”Säännöissä ja ohjeissa”. Onko sinulla kysyttävää? Lähetä kysymyksesi osoitteeseen kilpailu@tammi.fi.

Kuvitusohjeet

Kilpailussa otetaan huomioon ainoastaan työt, jotka liittyvät kirjailijan antamiin kuvitusteemoihin, ja jotka täyttävät alla olevat vaatimukset. Poikkeukset säännöistä saattavat johtaa kilpailutyön hylkäämiseen.

 • Kuvitukset tulee tehdä puhtaalle valkealle paperille (ilman taustakuviota, ruutuja tai linjoja).
 • Kilpailuun osallistuvien töiden tulee olla A4-kokoa.
 • Kuvitusten tulee täyttää paperi mahdollisimman laajasti(älä lähetä kilpailuun työtä, jossa on pieni kuvitus paperin keskellä).
 • Kuvitusten tulee olla värillisiä, ei mustavalkoisia.
 • Parhaan tuloksen saamiseksi käytä maaleja, väriliituja tai puukyniä. Vältä kevyitä ja vaaleita kyniä
 • Älä käytä neon- tai metallivärejä, sillä ne eivät toistu painotuotteessa.
 • Kaikkien kuvitusten tulee olla kaksiulotteisia (älä käytä kolmiulotteisia elementtejä).
 • Älä käytä glitteriä tai alumiinifoliota.
 • Kuvitusten ei pidä sisältää mitään henkilökohtaisia tietoja, kuten osallistujan nimeä, ikää, asuinpaikkaa tai allekirjoitusta.
 • Kuvituksissa ei tule käyttää valokuvaa (esim. leiketöissä).
 • Kuvitusten tulee olla käsin piirrettyjä tai maalattuja (digitaalinen tai sähköinen media tai tietokoneohjelmistolla luotu työ ei sovellu kilpailuun).
 • Kuvituksissa tulee olla aineksia vain kyseisestä aiheesta, eikä niiden tule paljastaa ennenaikaisesti kertomuksen myöhempiä tapahtumia. Jos esimerkiksi jonkin hahmon tukka leikataan lyhyeksi kesken kertomuksen, sinun tulee näyttää kuvituksessa tukka sellaisena kuin se on kuvituksen kuvaamalla hetkellä eikä sellaisena kuin se tulee olemaan myöhemmin.
 • Kuvitukset arvioidaan ikätasoisesti seuraavien tekijöiden perusteella: luovuus, sommittelu, värinkäyttö, toimivuus suhteessa tekstiin ja tekniset edellytykset.
 • Kuvitukset tulee lähettää arvioitavaksi digitaalisesti JPEG- tai PNG-tiedostona (koko alle 10 Mt) – joko skannattuna tai valokuvattuna. Varmista, että kuvassa ei ole voimakasta varjoa tai valoheijastuksia ennen kuin lataat kuvan.
 • Alkuperäiset kuvitustyöt tulee pitää tallessa ja puhtaina, ei taitettuina tai nidottuina, ja voittajia pyydetään lähettämään alkuperäiset työt kustantajalle viimeistään 26.10.2020. Työt, jotka eivät ole tarpeeksi hyvässä kunnossa, jäävät pois kirjasta.
 • Voittajakuvituksia saatetaan rajata, editoida, muokata, skaalata, retusoida, digitaalisesti parantaa tai muuten käsitellä painamista varten.

Säännöt ja ehdot

Osallistuessasi kilpailuun katsomme että olet hyväksynyt nämä säännöt ja ehdot.

 1. Tämä on taitoihin perustuva kilpailu, joka antaa kilpailijoille mahdollisuuden olla yksi 34:stä Voittajien kuvitustyöt (ja etunimi, ikä ja paikkakunta) julkaistaan kirjassa Ikkabog, joka ilmestyy Suomessa joulukuussa 2020. Jokainen voittaja saa Ikkabog-kirjan ja 3 muuta Tammen julkaisemaa lastenkirjaa, 100 euron stipendin sekä 300 euron edestä Tammen julkaisemia lastenkirjoja valitsemalleen koululle tai luokalle.
 2. Kaikki kirjan luvut julkaistaan arkisin 1.9.-16.10.2020 digitaalisesti sivustolla tammi.fi/ikkabogtarina, 1-3 lukua jokainen arkipäivä. Tarinoiden yhteydessä julkaistaan kuvitusteemat. Tekstin ilmestyessä osallistujia pyydetään toimittamaan kuvituksia tiettyihin lukuihin kuvitusohjeistuksen mukaisesti. Osallistuvien töiden tulee olla alle 13-vuotiaiden lasten itsensä tekemiä, ja niiden toimittajana täytyy olla lapsen vanhempi tai huoltaja. Voittajilta edellytetään tekijänoikeuksien luovuttamista.

Ikkabog, luku 2

KUKA SANOI?

Tiedätkö, mikä lausahdus kuuluu millekin hahmolle?

Jos tahdot tehdä tästä osiosta hieman vähemmän haastavan, kirjoita hahmojen nimet taululle, jotta vieraasi näkevät, mistä nimistä heidän pitää valita.

1. ”Ei sillä ole merkitystä, millaiseksi joku syntyy, vaan sillä mikä hänestä kasvaa!” Vastaus: Professori Dumbledore

2. ”Haluan painaa tämän ikuisiksi ajoiksi mieleeni… Draco Malfoy, ihmeellinen pomppiva hilleri.” Vastaus: Ron Weasley

3. ”Sinulla on koppakuoriainen hiuksissa, Herm-oo-nini.” Vastaus: Viktor Krum

4. ”Mene kylpyyn ja – öh – ota se muna mukaan ja – öh – pohdi asioita lämpimässä vedessä.” Vastaus: Cedric Diggory

5. ”Hagrid, nyt riittää! Me tiedetään että sinä olet siellä! Kukaan ei piittaa siitä, että äitisi oli jättiläinen! Sinä et saa antaa sen pahan Luodikon ämmän tehdä tätä sinulle!” Vastaus: Hermione Granger

BONUSOSIO SUPERFANEILLE

1. ”Me emme milloinkaan käytä muodonmuutosta rangaistuksena!” Vastaus: Minerva McGarmiwa

2. ”Eihän Percy tunnistaisi vitsiä, vaikka se tanssisi hänen edessään ilkosillaan ja Dobbyn pannumyssy päässään.” Vastaus: Ron Weasley

3. ”Olisin ansainnut nollan.” Vastaus: Fleur Delacour

4. ”Istu alas, tyhmä pikku pimu, äläkä hälise asioista, joista et tiedä mitään.”Vastaus: Rita Luodiko

5. ”Kuule Harry… minulla on tästä paha olo… sinut paiskattiin väkisin turnajaisiin, et pyrkinyt mukaan… ja jos voin jotenkin auttaa… tyrkätä oikeaan suuntaan… olen alkanut pitää sinusta… menit komeasti sen lohikäärmeen ohi!… Niin että sen kuin vain sanot.” Vastaus: Ludo Bagman

Jatka lukuun 3

Odotetuimmat uutuuskirjat

Oletko lukenut jo Pirjo Tuomisen, Kaari Utrion ja Kristiina Vuoren uutuuskirjat?
 
Pirjo Tuomisen Vallasrouva jatkaa suursuosion saavuttaneesta Opettajattaresta tutun Rosan tarinaa.
 
Kaari Utrion rakastettu Vehkalahden neidot -romaani ritariajan Suomesta on jälleen saatavilla!
 
Voimanaisten kuvaajana tunnetun Kristiina Vuoren lumovoimainen romaani uhmakkaasta Viipurin linnan valtiattaresta.

Harry Potter kuvittaja Jim Kayn haastattelu


Harry Potter -sarjan kuvitettujen kirjojen ilmeestä vastaa Jim Kay. The New York Times  -lehdessä ilmestyi hänen haastattelunsa, josta tiivistelmä tässä.

Jim Kay, Harry Potter -kirjojen kuvittaminen on varmasti erityisen haastavaa, koska elokuvat ovat niin suosittuja ja ihmisillä on valmiiksi tietynlainen mielikuva henkilöhahmoista. Koitko tämän vaikeaksi kehitellessäsi omia henkilöhahmojasi, ja miten ratkaisit tilanteen?

Se oli tosiaan vaikeaa, koska tykkään Potter-elokuvista niin paljon. Ainoa keino oli aloittaa ihan alusta. Rakensin ensin maiseman, siis ihan oikeasti rakensin Tylypahkasta pienoismallin. Sen jälkeen roolitin elokuvan uudelleen ihmisillä jotka tunnen. Roniin, Ginnyyn ja Mollyyn, eli Weasleyn perheeseen käyntiin oikeaa äitiä, poikaa ja tytärtä malleina. Siskontyttöni on täydellinen Hermione. Melkein kaksi vuotta siihen meni, mutta nyt pystyn ajattelemaan ensisijaisesti omaa maailmaani enkä elokuvia.

Kuka kirjan henkilöistä on vaikein piirrettävä?

Harry, ihan ylivoimaisesti, hän on tosi vaikea. Lapset ylipäätään ovat vaikeita piirtää, koska jos piirrät yhdenkin viivan väärin, vanhennat heitä heti viidellä vuodella. Ja Harry on ihan painajaismainen piirrettävä, varsinkin koska hänellä on silmälasit. Olen kirjaimellisesti rikkonut ja heitellyt tavaroita, kun olen turhautunut Harrya piirtäessäni. Mielessäni on hänestä tietynlainen kuva, mutta en ole ikinä onnistunut piirtämään häntä täydellisesti. Vaikka minulla on eräs poika mallina, en silti saa tehtyä Harrya kunnolla.

Miten tyylisi on kehittynyt vuosien mittaan?

En ole vielä löytänyt tyyliäni, vaikka olen epätoivoisesti yrittänyt löytää sitä. Olen vähän huolissani.

Tutustu kirjaan täällä.

Tunnustan lukeneeni -podcastin 3. jakso

3. jakso: Äitini on alastonmalli ja muita lapsuuden lukukokemuksia

Valeriella on oma puhelin, Paula Drew’lla auto ja Hortensia-tädillä irtopää – ja kaikilla homma harvinaisen hyvin hallussa! Tunnustan lukeneeni ilahtuu löytäessään lukumenneisyydestään aktiivisia tyttöjä ja naisia, mutta lämpenee erityisesti huumeille ja noituudelle.

Kynttilä pääkalloon palamaan: ikimuistoisen lastenkirjallisuuden lomasta saattaa löytyä vampyyriseksiä, kammottavia ruumiinvammoja ja tyttö joka järkytti maailmaa leikkaamalla tukkansa.

Tunnustan lukeneeni -podcastin 2. jakso

2. jakso: Onko pakko jos tulee paha mieli?

Monestiko olet tarttunut vakavaan kirjaan ja laskenut sen kiireesti kädestäsi? Jenny Erpenbeckin Mennä, meni, mennyt ja Margaret Atwoodin Orjattaresi ovat tärkeitä kirjoja painavista aiheista, mutta mitä tehdä, kun niihin ei millään haluaisi tarttua? Tunnustan lukeneeni analysoi tilannetta keskustelemalla mm. Kardashianeista, mieskirjallisuudesta ja platform-lenkkareista.

Tunnustan lukeneeni -podcast alkaa!

Tunnustan lukeneeni on Tammen virallisen epävirallinen podcast, jossa puhutaan kirjoista ja kirjojen vierestä, sieltä missä Kafka on rannalla, kuolema Venetsiassa ja kaikki mahdollista niin kauas kuin yötä riittää. Luvassa on ihastuksia, vihastuksia, paljastuksia ja tunnustuksia. Toimittajina he, jotka eivät useinkaan tiedä mitä tekevät, Helmi ja Oona.

 

1. jakso: Onko kirja AINA parempi kuin elokuva?

Andre Acimanin Kutsu minua nimelläsi ja Stephen Kingin Uinu, uinu, lemmikkini ovat loistavia kirjoja, mutta entäs niiden elokuvasovitukset? Seksihelteiseksi yltyvän keskustelun ytimessä ovat rivo persikka, kolmen minuutin mirri ja merimieskapakka, jossa vierailijaa saattaa odottaa epämieluisa yllätys. Tai miten sen nyt ottaa.

Dekkarifestivaali 2018

Dekkarifestivaali kokoaa yhteen jännityksen ystävät sekä kirjailijat jo neljännen kerran. Helsingin Pörssitalossa on luvassa yllätyksellistä ja ainutlaatuista ohjelmaa, tule mukaan!

Dekkarifestivaalin ohjelmassa esiintyvät seuraavat kirjailijat:

Jonas Bonnier (SWE) | Arne Dahl (SWE) | Marko Hautala | Simo Hiltunen | Jens Henrik Jensen (DEN) | Leena Lehtolainen | Liina Putkonen | Ari Räty | Timo Saarto | Max Seeck | Jarkko Sipilä | Anniina Tarasova | Heikki Valkama | Martin Österdahl (SWE)

Lue lisää tapahtumasta dekkarifestivaali.fi ja hanki liput nyt Tiketti.fi:stä!