Harry Potter -lukupäivä 12.10.2023

Harry Potter -lukupäivää vietetään 12. lokakuuta.

Taikasauvat esiin! Torstaina 12.10.2023 vietetään kansainvälistä Harry Potter -lukupäivää.

Osallistu juhlaan lukemalla upouutta Velhomaailman käsikirjaa (ilmestyy 10.10.2023) ja Harry Potter -kirjoja tai järjestä oma tapahtumasi.

Lataa käyttöösi tapahtuman ilme ja tulostettava juliste, johon voit lisätä tapahtumasi lisätiedot.

Tapahtumajärjestäjille suosittelemme ohjelmanumeroksi suomenkielistä velhovisaa. Täältä voit ladata ja tulostaa velhovisat ilman vastauksia ja vastauksilla.

Bloomsburyn sivuilla on lisätietoa tapahtumasta ja paljon materiaaleja englanniksi (mm. värityskuvia ja ideoita juhlien järjestämiseen).

Ensimmäistä kertaa järjestettävä Harry Potter -lukupäivä (Harry Potter Book Day) korvaa aiemmin vietetyn Harry Potterin Kirjayön. Tästä alkaa uusi perinne, ja seuraavan kerran Harry Potter -lukupäivää vietetään 17.10.2024.

Gurnahin tilaisuus 31.5.

Olet ilmoittautunut yleisötapahtumaan Helsingin Bio Rexissä tiistaina 31.5.2022 kello 18–19.30. Tilaisuus on täyttynyt, joten kerrothan tämän peruutuslomakkeen avulla, mikäli olet estynyt saapumaan paikalle. Näin voimme vapauttaa paikkasi eteenpäin. Lämmin kiitos!

Peruuta ilmoittautumisesi

Peruutan ilmoittautumiseni 31.5. ja vapautan paikkani:(Pakollinen)
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Nobelisti Helsingissä

Nobelisti Abdulrazak Gurnah saapuu Suomeen! Tammi järjestää loppuunvaratun yleisötapahtuman Helsingin Bio Rexissä tiistaina 31.5.2022 kello 18–19.30. Ohjelmassa mm. nobelisti Gurnahin haastattelu. Haastattelijana toimii Finlandia-palkittu kirjailija Jussi Valtonen.

Tilaisuus on täynnä, seuraa striimiä Facebook-tapahtumasta.

Tapahtuman suosio yllätti meidät iloisesti, ja tilaisuus on jo täyttynyt. Järjestämme striimauksen tilaisuudesta, jota voi seurata Facebook-sivumme kautta (linkki ylempänä).

Tammen Facebook- ja Instagram-arvontojen ja -kilpailujen säännöt

1. Arvonnan/kilpailun järjestäjä
Tammi (Werner Söderström Osakeyhtiö)
Facebook tai Instagram ei sponsoroi, suosittele tai hallinnoi kampanjaa millään tavalla eikä arvonta liity mitenkään Facebookiin tai Instagramiin. Jokaisen osallistujan on vapautettava Facebook tai Instagram kaikesta vastuusta.

2. Osallistumisaika
Osallistumisaika kerrotaan arvonta-/kilpailujulkaisussa.

3. Oallistuminen
Arvonta-/kilpailujulkaisussa kerrotaan ohjeet osallistumiselle (esimerkiksi pyydetään kommentoimaan julkaisua). Osallistumiseksi sinun tulee asua Suomessa sekä hyväksyä säännöt. Osallistuminen voidaan evätä epäsopivan toiminnan vuoksi.

4. Arvonnan suorittaminen tai voittajan valitseminen ja voittajan julkistaminen
Voittajat arvotaan Facebookissa ja Instagramissa julkaisussa mainittuihin arvontakriteereihin perustuen. Yksi henkilö ei voi voittaa kahdessa eri kanavassa. Jos voitto osuu samalle henkilölle sekä Facebookissa että Instagramissa, arvotaan toinen voittaja. Osallistumisajan päättyminen ilmoitetaan aina arvonnan yhteydessä. Arvonta suoritetaan tämän jälkeen enintään 4 arkipäivän kuluessa ja voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti yksityisviestillä. Voittajien nimet kerrotaan myös julkaisun kommenttikentässä. Jos arvonnan voittajaan ei saada yhteyttä 4 päivään yhteydenotosta, palkinto arvotaan uudelleen.

Mikäli kyseessä on kilpailu, päätös voittajasta tehdään enintään 4 arkipäivän kuluessa kilpailun päättymisestä. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti yksityisviestillä. Voittajien nimet kerrotaan myös julkaisun kommenttikentässä. Jos voittajaan ei saada yhteyttä 4 päivään yhteydenotosta, valitaan uusi voittaja.

Järjestäjä ei vastaa toimittamisen esteistä ja voittaja vastaa voiton hyväksymisestä mahdollisesti aiheutuvista kuluista.

5. Palkinto
Palkinto ilmoitetaan arvonta-/kilpailujulkaisun yhteydessä. Palkintoa ei voida muuttaa rahaksi tai vaihtaa. Tammi ei vastaa osallistujien mahdollisista korvausvaatimuksista.

6. Sääntöjen muuttaminen
Pidätämme oikeuden sääntömuutoksiin ilman erillistä ilmoitusta. Muutoksista ilmoitetaan arvonta-/kilpailujulkaisun yhteydessä.

7. Tietojenkäsittelyperiaatteet
Werner Söderström Osakeyhtiön rekisteriseloste

Tiedote: Werner Söderström Osakeyhtiö ylsi 2000-luvun parhaimpaan tulokseen vuonna 2021

Werner Söderström Osakeyhtiön kahdeksan kustantamoa tekivät vuosikymmenen kasvun. Kaikki kustantamot ylittivät tavoitteensa.

”Koronan kiusaaman vuoden 2021 keskellä kirjallisuus oli suuri valopilkku suomalaisten elämässä”, toteaa kustantamon toimitusjohtaja Timo Julkunen. ”Myynnin lähes 30 prosentin kasvu ja yli 15 prosentin tuloskasvu siivittivät kustantamon 2000-luvun parhaaseen tulokseen. Kirjallisuus, kirjailijat, kirjan tekijät ja osaava henkilöstö osoittivat voimansa ja muutoskykynsä alati vaihtelevassa ympäristössä. Hieno kasvu johtaa myös kasvaneisiin tekijänpalkkioihin vuoden 2021 aikana. Kirjallisuuden jatkuvuudella onkin näin paremmat olosuhteet kuin vuosiin.”

Kaikki kahdeksan Werner Söderströmin kustantamoa olivat kannattavia vuonna 2021. Kaikki myös ylittivät asetetut tavoitteet reilusti. Monen kirjan ja kirjailijan kohdalla myynti rikkoi ennätyksiä. Kasvua tapahtui niin painetun kirjan kuin myös edellisinä vuosina rajusti kasvaneiden digituotteiden osalta. Digituotteet muodostavatkin tätä nykyä 42 % kustantamon kokonaismyynnistä. Kappalemääräisesti kirjat tavoittavat yhä laajempia ja uusia yleisöjä.

Vuoden 2021 iso tekijänimi oli Lucinda Riley. Hänen kirjojaansa myytiin 422 000 kappaletta vuoden aikana. Monet lastenkirjailijat kuten Timo ParvelaPaula NoronenSinikka ja Tiina Nopola sekä Muumi-kirjat nousivat myös vuoden 2021 aikana uudelle tasolle useiden satojen tuhansien kappalemyynnillä. Suoratoistopalveluilla oli lastenkirjallisuuden osalta iso kirjamarkkinaa kasvattava vaikutus. Kaunokirjallisuus sai nostetta positiivisesti yllättäneellä joulumarkkinalla. Ilkka RemeksenLeena Lehtolaisen ja Tuomas Kyrön rinnalle nousivat kotimaisista tekijöistä Christian RönnbackaSeppo JokinenJarkko Sipilä ja Max Seeck. Myös käännetty kaunokirjallisuus otti isoja kasvuloikkia vuoden 2021 aikana saavuttaen yli 20 prosentin kasvun. Veturina toimi Delia Owensin Suon villi laulu, joka harvinaisesti ylsi yli 87 000 kpl myyntilukuihin julkaisuvuotensa jälkeisenä vuotena.

Vuosi 2021 oli vahva myös tietokirjallisuuden osalta. Muun muassa Kaija KoonAviciinPave MaijasenRenny Harlinin ja Ismo Alangon elämäkerrat kiinnostivat yleisöä. Tietokirjojen vuosikerran huippua olivat myös ison yleisön saavuttaneet Mikko Hyppösen Internet ja Oskari Saaren Aki Hintsan elämää valaiseva Tänään olen elossa -kirja. ”Lisäksi edellisten vuosien tapaan sekä norjalaisia että islantilaisia villapaitoja kudottiin monessa kodissa ahkerasti kirjamyynnin perusteella”, Julkunen lisää.

”Erityisesti mieltä lämmittää suuri määrä todella laadukkaita esikoiskirjailijoita vuoden 2021 aikana. Hanna Brotheruksen esikoisen yli 60 000 kpl sekä Meri Valkaman esikoisen 30 000 kpl myynti ovat esikoisille poikkeuksellisia lukuja Suomen kokoisessa markkinassa”, Julkunen jatkaa. ”Samoin jatkuvasti saatavilla olevan digikatalogimme kasvu yli 10 000 teokseen luo merkittävää jatkuvuutta kustantamollemme.”

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Timo Julkunen, [email protected], p. 040 5490434

Facebook ja Instagram-arvonnan säännöt

HBO Maxin ja Tammen Harry Potter -aiheinen arvonta Facebookissa ja Instagramissa helmikuussa 2022.

1. Arvonnan järjestäjät
Tammi (Werner Söderström Osakeyhtiö) ja HBO Max (HBO Nordic AB)

Facebook tai Instagram ei sponsoroi, suosittele tai hallinnoi kampanjaa millään tavalla eikä arvonta liity mitenkään Facebookiin tai Instagramiin. Jokaisen osallistujan on vapautettava Facebook tai Instagram kaikesta vastuusta. HBO Nordic AB ei hallinnoi kilpailua.

2. Osallistumisaika
Arvontaan voi osallistua maanantaihin 7.2.2022 klo 10.00 saakka.

3. Arvontaan osallistuminen
Arvontaan osallistutaan kommentoimalla arvontajulkaisua. Arvontaan osallistuminen voidaan evätä epäsopivan toiminnan vuoksi.

Arvontaan osallistumiseksi sinun tulee olla täysi-ikäinen ja asua Suomessa, sekä hyväksyä arvonnan säännöt. Arvonnan palkinto on vain uusille HBO Max -asiakkaille.
HBO Nordic AB:n työntekijät eivät voi osallistua kilpailuun.

4. Arvonnan suorittaminen ja voittajan julkistaminen
Arvomme 10 voittajaa Facebookissa ja 5 eri voittajaa Instagramissa. Yksi henkilö ei voi voittaa kahdessa eri kanavassa. Jos voitto osuu samalle henkilölle sekä Facebookissa että Instagramissa, arvotaan toinen voittaja. Voittajat arvotaan Facebookissa ja Instagramissa arvontajulkaisua kommentoineiden joukosta, julkaisussa mainittuihin arvontakriteereihin perustuen. Kommentin tulee olla vastaus julkaisussa esitettyyn kysymykseen. Osallistumisajan päättyminen ilmoitetaan aina arvonnan yhteydessä. Arvonta suoritetaan tämän jälkeen enintään 2 arkipäivän kuluessa ja voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti yksityisviestillä. Voittajien nimet kerrotaan myös julkaisun kommenttikentässä. Jos arvonnan voittajaan ei saada yhteyttä 4 päivään kilpailun loppumisesta, palkinto arvotaan uudelleen. Järjestäjät eivät vastaa toimittamisen esteistä ja arvonnan voittaja vastaa voiton hyväksymisestä mahdollisesti aiheutuvista kuluista.

5. Arvontapalkinto
Arvontapalkinto ilmoitetaan arvontajulkaisun yhteydessä. Palkintona on HBO Maxin arvokoodi, joka on voimassa vain uusille HBO Max -asiakkaille. Palkintoja on yhteensä 15 kappaletta, joista 10 arvotaan Facebookissa ja 5 Instagramissa. HBO Nordic AB ja Tammi eivät vastaa osallistujien mahdollisista korvausvaatimuksista. Lisätietoa:

”HBO Max prize of a 60-day promotional subscription is subject to terms and conditions. To redeem the prize, you must be a new subscriber signing up to HBO Max, 18 years or older, be a resident of Finland, and redeem the promo code you receive from Sponsor/Tammi at HBOMax.com/redeem no later than 31 May, 2022. This prize requires enrollment in an HBO Max subscription and provision of a valid payment method for continued access to HBO Max after your free prize promotional period ends. To cancel your subscription and avoid being charged, you must cancel before the end of the promotional period. After your promotional period , you’ll be charged [8,99€/month]. Your subscription will auto-renew each month unless you cancel before the renewal date. HBO Max prize is non-transferable. Limit one code per winning entrant. This offer cannot be combined with any other promotional offer for HBO Max. HBO Nordic AB and its parent/affiliate companies are released parties in any indemnification obligations of the entrants and/or winners.”

6. Sääntöjen muuttaminen
Pidätämme oikeuden sääntömuutoksiin ilman erillistä ilmoitusta. Muutoksista ilmoitetaan arvontajulkaisun yhteydessä.

7. Tietojenkäsittelyperiaatteet
Werner Söderström Osakeyhtiön rekisteriseloste

Tiedote: Werner Söderström Osakeyhtiö vahvistaa markkinointiviestintätiimiään

Werner Söderström Osakeyhtiön markkinointiviestinnässä on tehty vastuualueiden muutoksia ja uusia rekrytointeja.

Satu Sirkiä on nimitetty 16.8.2021 alkaen Brand Manageriksi, vastuualueena WSOY:n kotimainen kaunokirjallisuus ja tietokirjallisuus. Viestintäpäälliköksi on nimitetty 28.6.2021 Liisa Aalto, vastuualueenaan Johnny Knigan kirjat, WSOY:n lasten- ja nuortenkirjallisuus ja suomennettu kaunokirjallisuus. Sosiaalisen median tuottajaksi on 28.6.2021 alkaen nimitetty Noora Norros, vastuullaan WSOY:n, Tammen ja Johnny Knigan sosiaalisen median kanavat.

1.4.2021 lähtien Brand Manageriksi on nimitetty Mikko Immonen (WSOY lasten- ja nuortenkirjallisuus, suomennettu kaunokirjallisuus), Satu-Maria Rastas (WSOY kotimainen kaunokirjallisuus ja tietokirjallisuus, vanhempainvapaalle 14.9.2021), Jaakko Mikkola (Tammi kotimainen kaunokirjallisuus ja tietokirjallisuus), Marjut Määttä (Tammi lasten- ja nuortenkirjallisuus, suomennettu kaunokirjallisuus, Disney-kirjat) ja Senior Brand Manageriksi Kaisa Hyväri (Johnny Kniga, eri kirjailijabrändejä).

Asiakasmarkkinointipäällikköinä jatkavat Hanna Ylätalo ja 6.9. vanhempainvapaalta palaava Petra Minn.

Markkinointi- ja viestintäpäällikkönä jatkaa Timo Taussi, vastuualueenaan valitut Minervan ja Docendon kirjat.

Markkinoinnin tuottajana jatkaa Hanna-Riikka Summanen vastuualueenaan digimarkkinointi, mediaostot ja markkinoinnin tuotanto. Tapahtumatuottajana jatkaa Sami Ravattinen vastuualueenaan kaikki markkinoinnin ja viestinnän live- ja digitaaliset tapahtumat. Markkinointiviestinnän assistenttina jatkaa Iida Mikkola.

Viestintäpäällikköinä jatkavat Tuuli Leppänen (WSOY kotimainen kaunokirjallisuus, tietokirjallisuus), Ina Westman (Tammi kotimainen kaunokirjallisuus, tietokirjallisuus) ja Johanna Harkkila (Tammi suomennettu kaunokirjallisuus, lasten- ja nuortenkirjallisuus, Disney-kirjat). Viestintäpäälliköksi on nimitetty 1.4. lähtien Mari Nieminen, vastuualueenaan vaikuttajaviestintä ja -yhteistyö.

”Olen erittäin onnellinen saadessani huippuluokan vahvistuksia tiimiimme! Tällä ammattitaitoisella ja kokeneella tiimillä pystymme tekemään maan parasta markkinointiviestintää kirjoille ja kirjailijoillemme. On upeaa saada uusia kollegoita ja päästä kertomaan valtavan hienosta kustannusohjelmastamme kuluttajille, medialle ja yhteistyökumppaneille”, iloitsee markkinointi- ja viestintäjohtajana jatkava Reetta Miettinen.

Tammi julkaisee J. K. Rowlingin uuden lastenkirjan 12.10.2021

Poika ja hänen lelunsa muuttavat kohta kaiken… Tammi julkaisee J.K. Rowlingin uuden lastenkirjan, Jouluposson, tiistaina 12.10.2021. Teos ilmestyy englanniksi samanaikaisesti Isossa-Britanniassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Irlannissa ja Intiassa Hachette Children’s Groupin julkaisemana, Yhdysvalloissa ja Kanadassa Scholasticin julkaisemana ja käännettynä yli 20 maassa ympäri maailman.

Jouluposso on lämmin, mukaansa tempaava seikkailu pojasta ja rakkaasta lelusta, ja siitä kuinka pitkälle hän on valmis menemään hukatun lelunsa löytämiseksi. Kyseessä on erillinen tarina, joka ei liity J.K. Rowlingin aiempiin teoksiin, ja se sopii yli kahdeksanvuotiaille lapsille. Yksi maailman parhaista tarinankertojista on luonut kertomuksen, jota koko perhe rakastaa.

Kirjasta

Jack rakastaa yli kaiken pehmoleluaan Roteepossoa. RP on aina ollut hänen turvanaan hyvässä ja pahassa. Kunnes eräänä jouluaattona pahin tapahtuu – RP katoaa. Mutta jouluaatto on ihmeiden ja toivon aikaa, yö jolloin kaikki herää eloon – jopa lelut. Ja Jackin uusin lelu, Jouluposso (RP:n ärsyttävä korvaaja) tekee uskaliaan suunnitelman.  Yhdessä he lähtevät taianomaiselle matkalle Hukattujen maahan etsiäkseen ja pelastaakseen Jackin parhaan ystävän…

”J.K. Rowlingin uusi kirja on mieltä lämmittävä suuri seikkailu, jossa joulun taika ja rakkauden voima näyttävät mahtinsa. Kirja nousee sellaisten ikimuistoisten klassikkojen rinnalle kuin Liisa ihmemaassa ja Pähkinänsärkijä. J.K. Rowlingin mielikuvituksen ja tarinankerronnan voima sekä Jaana Kapari-Jatan taidokas ja kekseliäs suomennos takaavat, että kirja on joulun suurin lukuelämys!” sanoo Saara Tiuraniemi, Tammen lasten- ja nuortenkirjojen kustantaja.

Jouluposso on J.K. Rowlingin ensimmäinen lastenromaani Harry Potterin jälkeen. Hän teki loistokkaan paluun lastenkirjallisuuteen jo viime vuonna satukirjalla IkkabogIkkabog ilmestyi ensin ilmaiseksi verkossa koronan kotiin sulkemien lasten iloksi, ja kirjan julkaisusta saadut palkkionsa Rowling lahjoitti Volant-säätiönsä kautta Covid-19-pandemian uhreille. Hän odottaa innolla keskusteluja nuorten lukijoiden kanssa tulevana talvena Jouluposso-teoksen julkaisuun liittyen.

Kirjassa on mukana yhdeksän mustavalkoista kuvitusaukeamaa ja koristelua, jotka on toteuttanut palkittu kuvittaja Jim Field. Kirjan kansi paljastetaan lähikuukausina.

Kirjailijasta

J.K. Rowling tunnetaan seitsemästä Harry Potter -kirjastaan, jotka ovat myyneet yli 500 miljoonaa kappaletta ja käännetty yli 80 kielelle. Niistä on myös tehty kahdeksan suosittua elokuvaa. Hän on kirjoittanut myös kolme käsikirjaa, joista Ihmeoliot ja niiden olinpaikat päätyi myös valkokankaalle elokuvien sarjana. Harryn tarina tämän aikuistuttua kerrottiin näytelmässä Harry Potter ja kirottu lapsi, jonka J.K. Rowling kirjoitti yhdessä näytelmäkirjailija Jack Thornen ja ohjaaja John Tiffanyn kanssa.

Vuonna 2020 hän jatkoi lapsille kirjoittamista Ikkabog-satukirjallaan, jonka hän ensin julkaisi ilmaisena internetjulkaisuna, ja josta saadut tulot myöhemmin lahjoitti koronapandemiasta kärsineille ihmisille.

J.K. Rowling on saanut kirjoitustyöstään useita palkintoja. Myös hänen salanimellä Robert Galbraith kirjoittamansa dekkarit ovat saaneet palkintoja. Hän tukee useita hyväntekeväisyystahoja Volant-säätiönsä kautta, ja on perustanut lasten sairaanhoitoa uudistaneen Lumos-järjestön.

Niin kauan kuin muistaa, J.K. Rowling on halunnut olla kirjailija, ja on onnellisimmillaan huoneessa, keksimässä asioita. Hän asuu perheineen Skotlannissa.

Kuvittajasta

Jim Field on palkittu kuvittaja, hahmosuunnittelija ja animaatio-ohjaaja. Hänellä on takanaan laaja kirjo projekteja musiikkivideoista, trailereista ja mainonnasta kirjoihin.

Hänen ensimmäinen kuvakirjansa Cats Ahoy! voitti Roald Dahl Funny Prizen ja oli ehdolla Kate Greenaway -palkinnon saajaksi. Sen jälkeen hän on kuvittanut suosittuja, lukuisia palkintoja voittaneita lastenkirjoja, kuten Oi Frog! ja The Lion Inside, sekä lastenromaanit Rabbit and BearDavid Baddielin romaaneita kuten myös oman kuvakirjansa Monsieur Roscoe – On Holiday, kaksikielisen kirjan, jonka kanssa voi opetella ranskan sanoja.

Jim on kotoisin Farnboroughsta, työskennellyt Lontoossa ja asuu tällä hetkellä Pariisissa vaimonsa ja pienen tyttärensä kanssa.

Tammen syksyn 2021 kirjat on julkistettu

Suomalaisen kirjallisuuden maailmantähden Max Seeckin syyskuussa ilmestyvä romaani Kauna on trilleri yritysjohtajan murhasta. Leena Lehtolaisen Ilvesvaara on viides romaani henkivartija Hilja Ilveskerosta kertovassa sarjassa. Timo Parvela ja Pasi Pitkänen aloittavat lokakuussa maailmanvalloituksen uudella Varjot-sarjalla. Renny Harlin kertoo elämäkerrassaan ainutlaatuisen tarinansa Hollywoodin parrasvaloissa ja showbisneksen karuissa kulisseissa. Kansainvälisiä huippuja listalla edustavat nobelisti Kazuo Ishiguro odotetulla romaanillaan Klara ja aurinko sekä nuori yhdysvaltalaisrunoilija Amanda Gorman.

 

Katso koko katalogi tästä linkistä: https://issuu.com/kirja/docs/tammi_syksy_2021

Kotimainen kaunokirjallisuus

Max Seeck on tehnyt suuren läpimurtonsa suomalaisen ja pohjoismaisen rikoskirjallisuuden uutena maailmantähtenä. Seeckin kolmas Jessica Niemi -romaani Kauna on nopeatempoinen trilleri kateudesta ja haavoista, jotka eivät koskaan parane. Leena Lehtolaisen Henkivartija-sarjan dekkarissa Ilvesvaara räväkkä päähenkilö Hilja Ilveskero ratkoo rikosta superrikkaiden lomakeskuksessa. Saija Kuuselan esikoisteos Katse on vahvatunnelmainen psykologinen dekkari täynnä pohjoisen lumoa. Kristiina Vuoren historiallinen romaani Samettiin kätketty punoo salaisuuksista mysteeriä 1640-luvun Turussa. Ann-Luise Bertellin Finlandia-ehdokkaana ollut sukuromaani Oma maa on ylistetyn kirjailijan ensimmäinen suomennettu teos. Ville Jaakon esikoisteos Länsikairan koltiaiset on neljän kaveruksen edesottamuksista kertova road-romaani Lapissa. Anni Ihlberg kirjoittaa esikoisromaanissaan Ilonpilaaja naisen ahtaista rooleista. Kashmeera Lokugen ja Hyppe Salmen romaani Ilmatilaa kertoo, millaista on elää maailmassa, jossa tuntee olevansa vääränlainen. Kalle Isokallio etsii ratkaisua maailmanrauhaan savolaiselta konepajalta romaanissaan Rauhantekijä KorhonenHeikki Valkaman dekkari Yakuzan kosto vie japanilaiseen kulttuuriin ja järjestäytyneen rikollisuuden välienselvittelyihin. Veera Vaahteran Vaihteeksi vapaalla on hyvän mielen romaani suhteen päättymisestä ja itsensä uudelleen löytämisestä. Jari Järvelän elämäkertaromaani Aino A. kertoo ikonisen arkkitehtipuolisonsa varjoon jääneestä Aino Aallosta. Riina Katajavuoren Kypros on pohdiskeleva romaani kirjallisuusmaailman kulisseista. Janne Holmströmin kokoelma Kauan sitten hukkunut on esikoisrunoteos sotalapsesta ja arvoituksellisesta hylystä. Eeva-Liisa Mannerin syntymästä tulee joulukuussa kuluneeksi 100 vuotta. Tammi julkaisee juhlavuoden kunniaksi rakastetun runoilijan kootut runot Kirkas, hämärä, kirkas uutena painoksena.

Tietokirjallisuus

Renny Harlin on Suomen menestynein elokuvaohjaaja, jonka uraa Hollywoodissa ja maailmalla suomalaiset ovat seuranneet 1980-luvulta lähtien. Harlin kertoo tarinansa Veli-Pekka Lehtosen kirjoittamassa elämäkerrassa Renny Harlin – Ainutlaatuinen elämäni. Syksyn elämäkerroissa suomalaisen urheilun supertähdet kertovat uransa ja elämänsä voitoista ja pettymyksistä. Toukokuussa ilmestyvän kirjan Yli kaikkien aitojen aitajuoksija Annimari Kortteesta on kirjoittanut Mika SaukkonenPetra Olli kertoo Mikko Kekäläisen kirjoittamassa elämäkerrassa Petra Olli – Painija periksi antamattomuudestaan sekä vaikeasta päätöksestään jättää painimolskit. Pikaluistelija Pekka Koskela avaa miltei yli-inhimillisiä harjoitusohjelmiaan Riku Korkin kirjoittamassa teoksessa Jäätävä kone. Psykologi ja ravintovalmentaja Hanna Markuksela neuvoo tietokirjassaan Suorituskyvyn salaisuus, miten vireystilan säätelyn avulla voi saavuttaa huipputuloksia työelämässä ja hektisessä arjessa. Joe Bidenin Lupaa minulle, isä on Yhdysvaltain 46. presidentin koskettava muistelma elämänsä vaikeimmasta vuodesta. Kari Lumikero avaa uudessa teoksessaan Tätä en vielä kertonut uutismiehen uran värikkäimpiä sattumuksia tarinaniskijän taidokkuudella. Lotta-Sofia Saahkon teos Kahvia ja karjalanpiirakoita tutkii karjalaisuuden ja evakkouden kokemuksia lapsenlapsen näkökulmasta. Marjo-Riitta Antikainen ja Erkki Tuomioja kertovat kirjailijan ja yhteiskunnallisen vaikuttajan Aino Malmbergin elämäntarinan teoksessa Aino Malmberg – Aktivisti, sosialisti, feministiLeif Sundströmin teos Rajaton valta esittelee modernin ajan diktaattorit Hitleristä Kim Jong-Uniin. Nina F. Grünfeldin teos Frida – Tuntemattoman isoäidin tarina on riipaiseva teos erikoislaatuisesta naisesta ja natsien valtaannoususta. Marja-Leena Tuurnan Eeva-Liisa Manner – Matka yli vaihtelevien äärten on ensimmäinen Manner-elämäkerta, ja valottaa ihmisenä salaperäiseksi jääneen kirjailijan elämää. Suvi Ratisen Omat huoneet – Missä naiset kirjoittivat vuosisata sitten on lumoava kuvaus kymmenen suomalaisen naiskirjailijan kirjoitusolosuhteista. Sosiologi Roland Paulsenin Entä jos? Miten kestämme epävarmuutta tarjoaa apua ahdistuksen aikakaudelle. Katleena Kortesuo on tarttunut tuoreeltaan Suomen suurimpaan tietomurtoon. Rikospaikkana Vastaamo ilmestyy huhtikuussa 2021 ja on uudenlainen yhdistelmä podcastia ja äänikirjaa. Yhteiskunnallisissa johtotehtävissä monipuolisen uran tehnyt Olli-Pekka Heinonen etsii teoksessaan Eletään ihmisiksi yhteisöllistä viisautta. Virpi Pöyhösen Noidankehästä pois auttaa koulukiusaamisen kierteen katkaisussa. TV:stä tutut Kari Aihinen ja Jaakko Saariluoma toteuttavat uudenlaisen keittokirjan; Kape & Jaska – Mestarin otteessa näyttää, miten ruokaa oikeasti kokataan. Gudrún Hannele Henttisen Islantilaisia lapasia sisältää 25 perinteistä neulemallia. Kati Rahikaisen Sano se sukkasin opastaa neulomaan onnittelusukkia joka tilanteeseen. Tanis Grayn teokset Harry Potter – Neuleiden taikaa ja Star Wars – Galaksin parhaat neuleohjeet saavat puikot liikkumaan mielikuvitustakin nopeammin. Lisäksi ilmestyvät toivottu Lintupäiväkirja 2022 sekä Lauri Nummenmaan Tilastotieteen käsikirja.

Suomennettu kaunokirjallisuus

Tammen Keltaisen kirjaston syksy on poikkeuksellisen vahva. Nobelisti Kazuo Ishiguron häikäisevä Klara ja aurinko kysyy mitä on rakkaus, mitä on ihmisyys. Myös novellikokoelmasta Yösoittoja otetaan toivottu kovakantinen uusintapainos. Haruki Murakamin klassikkoteosVieterilintukronikka saadaan vihdoin suomeksi. Brit Bennett on yksi puhutuimpia nuoria yhdysvaltalaiskirjailijoita, ja hänen teoksensa Mikä meidät erottaa on ilmiöksi noussut säkenöivä tarina rodusta, perheestä ja identiteetistä. Yoko Ogawan Muistipoliisi on maailmanmaineeseen kohonnut dystopia vallasta ja ihmisyydestä.

Jännityksen ystävän syksy on täynnä kiinnostavia uutuuksia ja tuttujen dekkarisarjojen odotettuja jatko-osia. Joël Dickerin Huoneen 622 arvoitus on Alpeille sijoittuva murhamysteeri juonikoukkujen mestarilta. Maria Adolfssonin suosittu Doggerland-sarja jatkuu, kun Juokse tai kuole ilmestyy marraskuussa. Lina Areklew on uusi ruotsalaisen dekkarin taitaja, jonka Juhannusruusut aloittaa Ulvön murhat -sarjan. Elly Griffithsin luoma suosikkiarkeologi Ruth Galloway selvittää tällä kertaa murhaa Italiassa teoksessa Musta enkeliGuillermo del Toron ja Chuck Hoganin Sieluttomat on kekseliäs ja kaamea kauhudekkari, joka aloittaa Blackwoodin tapaukset -trilogian. Islantilaisen Ragnar Jónassonin huikeat arviot saanut Hulda-sarja alkoi keväällä, ja lokakuussa ilmestyy sen toinen osa SaariNinni Schulmanin Tervetuloa kotiin vie päähenkilönsä kohtalokkain seurauksin luokkakokoukseen.

Brittiläisen Sarah Haywoodin Kaktus on romanttinen komedia, joka muistuttaa, että koskaan ei ole liian myöhäistä puhjeta kukkaan. Anne B. Ragden rakastettu Berliininpoppelit-sarja saa arvoisensa päätöksen teoksella Talon tytär. Japanilaisen Sosuke Natsukawan Kissa joka suojeli kirjoja on viisas, filosofinen kertomus, joka tuo mieleen Pikku prinssin. Ääni- ja e-kirjoina ilmestyvät Christian Ungen Ambulanssi-sarja sekä Julia Quinnin lumoavan Bridgerton-sarjan osat 5, 6 ja 7. Bridgertonin osat 2 ja 3 ilmestyvät tänä vuonna myös painettuina kirjoina.

Lasten- ja nuortenkirjallisuus

Tammen lasten- ja nuortenkirjalistalta löytyy innostavaa lukemista kaiken ikäisille kirjojen ystäville. Pienimpien iloksi on tulossa useita Muumi-kirjoja: Muumilaakso – Hauska päivä -kirjassa on liikuteltavia osia. Lisäksi ilmestyvät Muumilaakso – Seikkailijoiden paluuMuumipeikko rakentaa sekä Muumipeikko ja taikahattuSanna Sofia Vuoren ja Anne Vaskon Onko se minä? on iso kuvakirja ihan pienille. Kristiina Louhen Tomppa ja mummolan karvatassut on jo 19. Tomppa-kirja. Kaisa Happosen ja Anne Vaskon upea iltasatukirja Mur ja metsän ilta kuuluu kansainvälisesti menestyneeseen Mur-sarjaan. Elina Hirvosen kirjoittama ja Mervi Lindmanin kuvittama Prinsessa Rämäpää ja riitataika ratkoo riitaisten vanhempien tapauksen. Pete Riskin Maailman yksinäisin pieru (kuv. James Martin) on riemukas tarina siitä, että jokainen on arvokas omana itsenään. Laulaja-lauluntekijä Mariskan lastenrunokirja Kummat ja kammot (kuv. Reetta Niemensivu ja Aapo Ravantti) naurattaa ja jännittää juuri sopivasti. My Little Pony -sarjassa on tulossa kaksi kirjaa sekä upea kirjajoulukalenteri. Kuvitukset niihin on tehnyt Ryhmä Haun piirtäjänä tuttu Anthony ConleyIisa Juvan ja Emma Rapalan Leikki leikkinä tuo ideoita lapsiperheen askarteluun ja leikkiin.

Alakoululaisille syksy tuo runsaasti viihdykettä mutta myös vakavampaa pohdittavaa. Riina Katajavuoren vaikuttava ja viisas Oravien sota (kuv. Martin Baltscheit) on kuvakirja Suomen vuoden 1918 tapahtumista. Elina Hirvosen Pehmoeläinten maailmanneuvosto saa jatkoa huimalla avaruusseikkailulla Kalle ja Vompatin Soturit (kuv. Nadja Sarell). Touhulan salapoliisit on tuttua, rakastettua Richard Scarrya. Huippusuosittujen tubettajien Elinan ja Sofian sekä heidän äitinsä Aura Marttisen Rohkeasti minä! on täytettävä inspiraatiokirja pariksi keväällä ilmestyneelle Rohkeasti sinä! -tietokirjalle. Sinikka Nopolan ja Tiina Nopolan Heinähattu, Vilttitossu ja tanssiva konstaapeli ilmestyy uutena, Salla Savolaisen upeasti kuvittamana laitoksena. Riina ja Sami Kaarlan suosittu Pet Agents -sarja jatkuu kahdella osalla, Pinnan alla ja Lumen saartamatPaula Norosen Yökoulu ja hyytävä home (kuv. Kati Närhi) on helppolukuisena sopiva kaikille alakoululaisille. Paula Norosen Supermarsu palaa tulevaisuuteen (kuv. Terese Bast) ilmestyy leffakirjana samaan aikaan, kun Supermarsu 2 -elokuva tulee teattereihin syksyllä. Publishers Weekly -lehti valitsi Dav Pilkeyn vuoden 2019 henkilöksi, ja suomalaisia hän ilahduttaa syksyllä kolmen kirjan voimin. Kisuliin sarjiskerhossa Koiramiehestä tuttu Kisulii tassuttelee omaan sarjaan. Koiramies ja toramaan kutsu on jo viides hulvaton osa sarjaa. Pilkeyn suosikkisarja Kapteeni Kalsari alkaa ilmestyä nelivärikuvitettuina uusintapainoksia. Timo Parvelan teoksessa Ella ja kaverit papanavanassa (kuv. Anni Nykänen) lapset päättävät ilahduttaa opettajaa tällä kertaa lahjavuohella. Klassikko-Ellana julkaistaan syksyllä Ella ja Pate (kuv. Mervi Lindman). Cristal Snow teki viime vuonna huikean debyytin lastenkirjailijana, ja nyt esikoisteos saa jatkoa kirjalla Penni Pähkinäsydän ja mörkökuumeen kirous (kuv. Kati Vuorento). J. K. Rowlingin Harry Potter ja salaisuuksien kammio ilmestyy MinaLiman huikealla paperitaideteoskuvituksella elävöitettynä. Lisäksi ilmestyvät Jari Mäkipään Etsiväkerho Hurrikaani ja Salamasankarit (kuv. Jii Roikonen), Kaisa Paaston Anni kaverinkesyttäjä punaisella matolla (kuv. Mari Ahokoivu), David Walliamsin Jäätynyt jättiläinen ja Martin Widmarkin Lasse-Maijan etsivätoimisto -sarjassa Kirjaston arvoitus. Rakastetuista klassikoista Enid Blytonin Viisikko-sarjaa ilmestyy lisää ääni- ja e-kirjoina, ja Laura Ingalls Wilderin Pieni talo -sarjaa ilmestyy kovakantisina uusintapainoksina sekä digitaalisissa formaateissa.

Tulevaisuudentutkija Otto Tähkäpää on tehnyt tarinallisen tietokirjan vaihtoehtoisista tulevaisuuksista. Telin tutkimusmatka tulevaisuuksiin on Ilpo Rybatzkin kuvittama, ja siihen liittyy Telin työkirja 1, jonka avulla lapsilukija voi kehittää omaa ajatteluaan. Toinen upea tietokirja on tubettaja ZoneVD:n eli Joona Leppälän Kiehtovan tiedon jäljillä, jossa Zone etsii vastauksia myös fanien lähettämiin visaisiin kysymyksiin.

Huippukaksikko Timo Parvelan ja Pasi Pitkäsen (kuv.) jännittävässä uutuussarjassa varjot valtaavat maailman. Varjot. Kirja 1: Helähdys vie lukijan pohjoiseen Aurorian valtakuntaan.  Henna Helmin Ilmaveivi vai saksihyppy, Jembo? jatkaa IceLove-sarjaa. Putous-sketsejä, pelejä ja paljon muuta kirjoittanut Mike Pohjola vie lukijan sketsiviihteen kulisseihin kirjassa Maailman hauskin (kuv. Tuisku Hiltunen). Tubettajakaksikko Elinasta ja Sofiasta tuttu isosisko Elina on avannut oman kanavansa, ElinaAlienin, ja aloittaa myös oman Isosisko-kirjasarjan. Ensimmäisessä osassa Kaikki muuttuu! hän selvittää yhdessä Tiedenaiset-kollektiivin kanssa murrosiästä melkein kaiken. Helena Dahlgrenin kirjoittama Star Stable -sarja jatkuu osalla Pahan varjossa, ja lisäksi ilmestyy sarjan maailmaan sijoittuva Sielunratsastajat – Kummitustarinoita.

Nuorelta yhdysvaltalaisrunoilijalta Amanda Gormanilta julkaistaan tänä vuonna kaksi teosta, toukokuussa lahjakirja Vuori jota nousemme, ja syksyllä lastenkirja Muutos nousee ja soiChristopher Paolinin Infinitum-sarjassa julkaistaan Tähtien meri, osa 2Salla Simukan ja Siri Kolun toimittamassa teoksessa Satalatva – Kalevala uusin silmin kuusitoista kirjoittajaa tarkastelee Kalevalaa yllättävistä näkökulmista. Maria Laakson Taltuta klassikko goes länsimainen kirjallisuus (kuv. Johanna Rojola) on kaikkien aikojen hauskimman klassikontaltutusoppaan itsenäinen jatko-osa.

Tammen julkaisemat laadukkaat Disney-kirjat ihastuttavat pieniä lukijoita. Nalle Puhista ja Aku Ankasta ilmestyy kolme satua sisältävät nostalgiset kokoelmat Nalle Puh. Pieni karhu, suuri sydän ja Aku Ankka työn touhussaTwisted Tales -nuortenromaanisarjassa ilmestyvät Elisabeth Limin Tyttö ja lasikenkä sekä Liz Braswellin SyntymättömyyspäiväFrozen 2 – Seikkailujen lumoa on 300-sivuinen tarinakokoelma. Satuklassikoina ilmestyvät Kaunotar ja HirviöPeter Pan sekä Luca. Maureen Johnsonin Cruella. Hei, julma maailma -tarinan innoittaja on kesällä 2021 julkaistava Disneyn liveaction-elokuva Cruella. Upeita tarinakokoelmia on tulossa useita: Disney Prinsessat – Tarinoita rohkeudesta ja hyvyydestäAku ja Mikki taikojen teilläDisney 5 minuutin joulusatujaPixar. Autot. Elokuvakokoelma sekä Disneyn kultaiset klassikkosadut.

Marvel-kirjoja on tulossa kolme: Supersankarit vauhdissaMarvel-kirjajoulukalenteri sekä Tammen Kultaisissa kirjoissa julkaistava Guardians of the Galaxy. Star Warsiin liittyen ilmestyy Star Wars – Kultainen elokuvakirja sekä Tammen Kultaisissa kirjoissa The Mandalorian: Tämä on tapa. Lisäksi ilmestyy jo toinen Star Wars -romaanitrilogia: Terry Brooksin Star Wars. Pimeä uhkaR. A. Salvatoren Star Wars. Kloonien hyökkäys sekä Matthew Stoverin Star Wars. Sithin kosto.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Kotimainen kaunokirjallisuus ja tietokirjallisuus:

Brand Manager Jaakko Mikkola, jaakko.mikkola (at) wsoy.fi, puh. 044 5844 655

Viestintäpäällikkö Ina Westman, ina.westman (at) wsoy.fi, puh. 040 5544 543

Suomennettu kaunokirjallisuus ja lasten- ja nuortenkirjat:

Viestintäpäällikkö Johanna Harkkila, johanna.harkkila (at) tammi.fi, puh. 041 4497 274

Arvostelukappaleet: tiedotus (at) tammi.fi

Painokelpoiset kansi- ja kirjailijakuvat: https://www.tammi.fi/medialle/kuvapankki

J.K. Rowling

Kuva: Debra Hurford Brown © J.K. Rowling 2018

J.K. Rowlingin on kirjailija, joka on kirjoittanut seitsemän Harry Potter -kirjaa, jotka julkaistiin alkujaan vuosien 1997 ja 2007 välillä. Hän sai ajatuksen Harry Potterista tunnetusti myöhästyneellä junamatkalla ja kirjoitti kertomuksen asuessaan Englannissa, Portugalissa ja lopulta Skotlannissa.

Harryn, Ronin ja Hermionen seikkailuja Tylypahkan noitien ja velhojen koulussa on myyty yli 500 miljoonaa kappaletta, käännetty yli 80 kielelle ja niistä on tehty 8 hittielokuvaa. Kirjasarjan rinnalla Rowling kirjoitti kolme lyhyttä oheisteosta hyväntekeväisyyttä varten: Huispaus kautta aikojen, Ihmeotukset ja niiden olinpaikat ja Siuntio Silosäkeen tarinat. Ihmeotukset innoittivat myöhemmin myös uuden elokuvasarjan, joissa J. K. Rowling on toiminut käsikirjoittajana, ja jonka päähenkilönä seikkailee taikazoologi Lisko Scamander. Sarjan uusin elokuva, Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset, ilmestyi vuonna 2018.

J.K. Rowling jatkoi Harryn tarinaa aikuisikään näytelmässä Harry Potter ja kirottu lapsi, jonka hän kirjoitti käsikirjoittaja Jack Thornen ja ohjaaja John Tiffanyn kanssa, ja jota on esitetty suurella menestyksellä teattereissa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa.

Hän kirjoittaa myös aikuistenromaaneja, sekä kirjailijanimellä Robert Galbraith rikossarjaa Strike, josta on tehty myös televisiosarja C.B. Strike.

J.K. Rowling on saanut lukuisia palkintoja ja tunnustuksia, kuten Brittiläisen imperiumin ritarikunnan kunniamerkin työstään lastenkirjallisuuden hyväksi, Hans Christian Andersen -palkinnon sekä Ranskan kunnialegioonan ritarin arvon. Hän tukee useita kohteita hyvätekeväisyysrahastonsa Volantin kautta ja on perustanut lasten hyväntekeväisyysjärjestö Lumosin, joka pyrkii luomaan maailman ilman orpokoteja ja laitoksia sekä yhdistää perheitä.

Rowling on halunnut olla kirjailija niin pitkään kuin pystyy muistamaan ja on onnellisimmillaan huoneessa, jossa saa keksiä asioita. Hän asuu Skotlannissa perheensä kanssa.