Timo Parvelan erikoishaastattelu

1.6.2017

Pate aarresaarella ilmestyi muutama viikko sitten. Tarjolla on vauhdikasta samuraimiekan metsästystä. Sen kunniaksi kirjailija Timo Parvelan erikoishaastattelu!

Mitä erityistä tähän Pate-kirjaan liittyy?

Kirja suunniteltiin Tokiossa, jossa kuvittaja Pasi Pitkänen tuolloin asui. Tämä näkyy sekä tarinassa, että erityisesti sen kuvituksessa. Kirja muistuttaa animaatioelokuvan käsikirjoitusta. Visuaalisuus on vahvasti läsnä myös tekstissä.

Millainen kirjailija sinä oikein olet?

Virkamiesmäinen. Raahaudun työhuoneelle tunnollisesti olosta ja olosuhteista riippumatta. Rokulipäiviä ei ole montaa kertynyt viimeisen 27 vuoden aikana. Ehkä se on enemmänkin mukavuudenhalua. Keskeneräinen työ on minulle epämukava olotila. Ennakkosuunnitelmia olen olen huono tekemään. Joka päivä maailman luominen alkaa melko tavalla alusta.

Mikä huippuhetki uralla on jäänyt erityisesti mieleen?

Viime vuonna saamani Unicefin tunnustus –  sen merkitys on jopa kasvanut yhteistyön syventyessä. Ensi syksynä olen mukana Unicef-kävelyssä sekä sen tukijana että tavallaan myös palkintona, sillä eniten kävellyt koulu saa lahjaksi tarinakonsertin, jossa esiinnyn Maukka ja Väykkä -hahmojen kanssa.

Millaista huippuhetkeä vielä odotat?

Tjaa, ehkäpä olisi mukavaa vierailla Hollywoodissa ja kävellä punaisella matolla… Tai sitten vaan istua kesämökin kuistilla ja kuunnella kuikkien huutoa järvellä.

Miksi kirjoitat juuri lastenkirjoja?

Lastenkirjallisuus on maailman tärkeintä kirjallisuutta. Hassua kyllä, olen tajunnut sen vasta aika äskettäin. Jos lastenkirjallisuus lakkautettaisiin tänään, alkaisi kaiken kirjallisuuden lähtölaskenta samalla hetkellä.