J.K. Rowling

26.8.2020

Kuva: Debra Hurford Brown © J.K. Rowling 2018

J.K. Rowlingin on kirjailija, joka on kirjoittanut seitsemän Harry Potter -kirjaa, jotka julkaistiin alkujaan vuosien 1997 ja 2007 välillä. Hän sai ajatuksen Harry Potterista tunnetusti myöhästyneellä junamatkalla ja kirjoitti kertomuksen asuessaan Englannissa, Portugalissa ja lopulta Skotlannissa.

Harryn, Ronin ja Hermionen seikkailuja Tylypahkan noitien ja velhojen koulussa on myyty yli 500 miljoonaa kappaletta, käännetty yli 80 kielelle ja niistä on tehty 8 hittielokuvaa. Kirjasarjan rinnalla Rowling kirjoitti kolme lyhyttä oheisteosta hyväntekeväisyyttä varten: Huispaus kautta aikojen, Ihmeotukset ja niiden olinpaikat ja Siuntio Silosäkeen tarinat. Ihmeotukset innoittivat myöhemmin myös uuden elokuvasarjan, joissa J. K. Rowling on toiminut käsikirjoittajana, ja jonka päähenkilönä seikkailee taikazoologi Lisko Scamander. Sarjan uusin elokuva, Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset, ilmestyi vuonna 2018.

J.K. Rowling jatkoi Harryn tarinaa aikuisikään näytelmässä Harry Potter ja kirottu lapsi, jonka hän kirjoitti käsikirjoittaja Jack Thornen ja ohjaaja John Tiffanyn kanssa, ja jota on esitetty suurella menestyksellä teattereissa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa.

Hän kirjoittaa myös aikuistenromaaneja, sekä kirjailijanimellä Robert Galbraith rikossarjaa Strike, josta on tehty myös televisiosarja C.B. Strike.

J.K. Rowling on saanut lukuisia palkintoja ja tunnustuksia, kuten Brittiläisen imperiumin ritarikunnan kunniamerkin työstään lastenkirjallisuuden hyväksi, Hans Christian Andersen -palkinnon sekä Ranskan kunnialegioonan ritarin arvon. Hän tukee useita kohteita hyvätekeväisyysrahastonsa Volantin kautta ja on perustanut lasten hyväntekeväisyysjärjestö Lumosin, joka pyrkii luomaan maailman ilman orpokoteja ja laitoksia sekä yhdistää perheitä.

Rowling on halunnut olla kirjailija niin pitkään kuin pystyy muistamaan ja on onnellisimmillaan huoneessa, jossa saa keksiä asioita. Hän asuu Skotlannissa perheensä kanssa.