Charles Dickens

Charles Dickens (1812–70) on Shakespearen ohella kuuluisin englantilainen kirjailija. Hänen erehtymättömällä ihmistuntemuksella toteutetut henkilöhahmonsa ja siivekkäät sanomuksensa ovat kiehtoneet lukijoita halki aikojen. Dickensin laajakantoisin merkitys on kuitenkin yhteiskunnallisissa kuvauksissa ja niissä herätteissä jotka hän antoi kertomakirjallisuuden kehitykselle kaikkialla maailmassa.

Nicholas Nicklebyssä ja Dickensin muissa romaaneissa kuvastuvan yhteiskunnallisen näkemyksen on arveltu juontavan juurensa kirjailijan omista lapsuudenkokemuksista. Dickensin ollessa kaksitoistavuotias hänen isänsä joutui velkavankeuteen, ja poika sai vaihtaa lapsuutensa leikit raskaaseen työhön kenkävoidetehtaassa. Vaikka tuota vaihetta kesti vain puolisen vuotta – isän saatua odottamattoman perinnön nuori Charles haettiin pois tehtaasta – jätti kellaritehtaan ryysyläislasten raadanta syvät jäljet kirjailijan mieleen. Kokemus kertautuu hänen tuotannossaan yhä uusina köyhien ja hylättyjen lasten kuvauksina. Näistä tunnetuimpia ovat 1850 ilmestynyt omaelämäkerrallinen romaani David Copperfield ja Oliver Twist (1838).

Dickensin varsinainen ura ja tie maailmanmaineeseen alkoi kuitenkin jo romaanista Pickwick-kerhon jälkeenjääneet paperit (1836). Tässä teoksessa esiintyvä verraton miespalvelijatyyppi Sam Weller on jäänyt historiaan kokonaisen sananparsilajin, wellerismin, alkuunpanijana. Itse Pickwick-kerho on puolestaan saanut lainata nimensä yhdelle jos toisellekin olutravintolalle.

Dickensin kuolemattomiin luomuksiin kuuluu myös Joululaulu (1843), kaikkien joulusatujen klassikko, joka on innoittanut niin elokuvantekijöitä kuin sarjakuvanpiirtäjiä. Tarinan päähenkilö, ilkeä saituri Scrooge on saanut toimia esikuvana yhdelle kansainvälisen lastenkulttuurin suosikkihahmoista: Walt Disneyn itara Roope Ankka on alkuperäiseltä nimeltään Uncle Scrooge!

Lue lisää