Irja Sinivaara

Irja Sinivaara (s. 1948) on kotkalainen kolumnisti, kriitikko ja kirjoittajaohjaaja. Sinivaara on kirjoittanut kahden romaanin lisäksi kolumneja ja muita lehtitekstejä sekä tv-draamaa. Sinivaaran innostuneen vastaanoton saanut esikoisromaani Sun onnes tähden ilmestyi vuonna 2004. Sinivaara on opiskellut luovaa kirjoittamista Pekkas-akatemiassa ja Jyväskylän avoimessa yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt hotelli- ja ravintola-alalla tarjoilijana, hovimestarina ja markkinointitehtävissä.

Saatuani lapset isoiksi 1990-luvun alussa olin taas kerran matkalla työhön kotkalaiseen hotelliin ja kysyin itseltäni klassisen kysymyksen: tätäkö haluan tehdä koko elämäni? Oli kiinnostava työ hotellin myyntisihteerinä ja mukavat asiakkaat, esimiehet ja työtoverit ja vastasin että en. Haluan muutakin, ennen muuta haluan kirjoittaa. Kun sanoin itseni irti turvallisesta työpaikasta, sanoivat ihmiset että olen hullu. Sanoin itselleni että olen hullu.

Ennen hotellin myyntisihteerin tointa olin ollut samassa talossa monta vuotta ensin tarjoilijana, baarimestarina ja myöhemmin hovimestarina. Nykyisin hovimestareita ei juurikaan näe. Sanon itseäni Kotkan viimeiseksi hovimestariksi, tosin en ole varma olenko.

Seuraavan kymmenen vuoden ajan elätin itseni kolumnistina, kriitikkona ja ammatillisen koulutuskeskuksen tuntiopettajana. Opettajan työ oli innostavaa ja haastavaa ja vuosi vuodelta harvemmin enää ajattelin, että miten tässä näin kävi, kirjoittaahan minun piti. Tällä kertaa en enää tehnyt rohkeaa päätöstä itse, opetustunnit yksinkertaisesti vähenivät ja mahdollisuus tuli minua vastaan. Vuonna 2000 olin siinä mihin kymmenen vuotta sitten olin jäänyt, ja jatkoin siitä. Aloin kirjoittaa kirjaa.

Lue lisää