J.K. Rowling

J. K. ROWLING on kirjoittanut ikisuositun Harry Potter -sarjan, useita erillisiä romaaneja sekä menestyvän rikosromaanisarjan. Idea Harry Potterista tuli hänelle pitkittyneellä junamatkalla vuonna 1990, ja hän aloitti sarjan kirjoitustyön. Ensimmäinen kirja Harry Potter ja viisasten kivi julkaistiin Isossa-Britanniassa vuonna 1997. Sarjan valmistuminen kesti kymmenen vuotta, ja se päättyi vuonna 2007 seitsemänteen kirjaan Harry Potter ja kuoleman varjelukset. Kirjoja seurasivat valtavan suositut elokuvat. Harry Potter -kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti yli 600 miljoonaa kappaletta ja käännetty 85 kielelle. Äänikirjoina niitä on kuunneltu yli miljardi tuntia.
 
Sarjaan liittyen J. K. Rowling kirjoitti myös kolme lyhyttä hyväntekeväisyyskirjaa: Huispaus kautta aikojen sekä Ihmeotukset ja niiden olinpaikat Comic Reliefin ja Lumosin tueksi ja Siuntio Silosäkeen tarinat Lumosin tueksi. Ihmeotukset ja niiden olinpaikat inspiroi uuden elokuvasarjan päähenkilönään taikazoologi Lisko Scamander.
 
Harryn tarinaa aikuisena jatkoi näytelmä Harry Potter ja kirottu lapsi, jonka J. K. Rowling kirjoitti näytelmäkirjailija Jack Thornen ja ohjaaja John Tiffanyn kanssa. Näytelmää esitetään useissa teattereissa eri puolilla maailmaa.
 
Vuonna 2020 Rowling palasi lastenkirjallisuuden pariin ja kirjoitti sadun Ikkabog. Kirjan tuotto ohjattiin Rowlingin hyväntekeväisyyssäätiö Volantin kautta lievittämään COVID-19-pandemian sosiaalisia vaikutuksia. Lastenromaani Jouluposso julkaistiin vuonna 2021.
 
J. K. Rowling on saanut useita palkintoja ja kunnianosoituksia kirjoittamisestaan, mukaan lukien OBE- ja Companion of Honour -palkinnot, Hans Christian Andersen -palkinnon ja Blue Peter Gold Badge -palkinnon. Hän tukee useita humanitaarisia kohteita Volantin kautta ja on perustanut kansainvälisen hyväntekeväisyysjärjestö Lumosin tukemaan lasten hyvinvointia.
 
J. K. Rowling asuu Skotlannissa perheensä kanssa.