José Saramago

Portugalilainen José Saramago (1922-2010) kuuluu Tammen Keltaisen kirjaston rakastetuimpiin kirjailijoihin.

Saramago syntyi maanviljelijäperheeseen pienessä Azinhagan kylässä Lissabonista pohjoiseen. Nuori Saramago joutui jättämään koulun kesken talousongelmien vuoksi. Hänen ensimmäinen ammattinsa oli mekaanikko, minkä lisäksi hän työskenteli virkamiehenä, toimittajana ja kääntäjänä. Vuodesta 1992 Saramago asui Lanzarotella Kanariansaarilla. Hän oli Portugalin ensimmäinen nobelisti ja maansa tunnetuin kirjailija.

Saramagon tuotanto käsittää 15 romaania sekä runoja, näytelmiä, kertomuksia ja esseitä. Hänen tyylinsä on persoonallinen ja jäljittelemätön, ja teostensa allegorisen verhon takaa hän sivaltelee aikamme ilmiöitä hyvinkin terävästi.

Nobelin palkinnon Saramago sai vuonna 1998. Palkintolautakunnan perustelujen mukaan hän ”tuo mielikuvituksen, myötätunnon ja ironian kannattelemilla vertauksillaan pakenevan todellisuuden yhä uudelleen käden ulottuville”. Hän on myös saanut suurimman portugalinkielisen kirjallisuuden palkinnon Prémio Camõesin ja hänen teoksiaan on käännetty yli 40 kielelle.

Saramago vieraili Suomessa maaliskuussa 2007. Esiintymistilaisuudet olivat valtavia yleisömenestyksiä ja todistivat Saramagon kuuluvan suomalaisten suosikkikirjailijoihin.

Lue lisää
  • America Award

    2004
  • Nobel

    1998
  • Prémio Camões

    1995
Palkinnot ja ehdokkuudet