Leon Leyson

Leon Leyson (syntymänimeltään Leib Lejzon) syntyi 1929 puolanjuutalaiseen perheeseen Narewkassa itäisessä Puolassa. Kun Saksa miehitti maan 1939, perhe joutui ensin Krakovan gettoon ja lopulta pahamaineisen Amon Göthin johtamalle Plaszówin keskitysleirille.

Perheen viidestä lapsesta kaksi menehtyi natsien vainoissa, muu perhe pelastui päästyään Oskar Schindlerin Emalia-tehtaaseen töihin. Leon oli niin lyhyt, että joutui seisomaan puulaatikon päällä ylettyäkseen hoitamaan konetta.

Sodan jälkeen Leysonit muuttivat Yhdysvaltoihin, jossa Leon opiskeli ja työskenteli opettajana, meni naimisiin ja sai kaksi lasta. Oskar Schindlerin hän tapasi sodan jälkeen vain kerran, vuonna 1965. Vaikka edellisestä kohtaamisesta oli kulunut 20 vuotta ja Leon oli jo 35-vuotias perheenisä, Schindler tunnisti hänet heti ”pikku Leysoniksi”.

Leon Leyson ei puhunut lapsuudestaan lähes 50 vuoteen. Vasta Schindlerin lista -elokuvan herättämä laaja kiinnostus sai hänet vihdoin kertomaan kokemuksistaan. Loppuelämänsä ajan hän luennoi aktiivisesti mm. kouluissa ja yliopistoissa.

Leon Leyson kuoli 12. tammikuuta 2013. Hän oli luovuttanut kirjansa Poika joka pelastui käsikirjoituksen kustantajalle juuri edellisenä päivänä.

Lue lisää