Malala Yousafzai

Maailma oppi tuntemaan pakistanilaisen Malala Yousafzain blogista, jota hän kirjoitti salanimellä BBC:n urdunkieliselle verkkosivulle. Blogi kertoi 15-vuotiaan pakistanilaisen koulutytön elämästä Talebanin noustua valtaan hänen kotiseudullaan. Blogista nousi nopeasti kohu, ja Malala esiintyi isänsä kanssa Class Dismissed -nimisessä New York Timesin dokumenttivideossa. Lopulta Malalan henkilöllisyyttä ei enää kyetty salaamaan, ja Taleban langetti kuolemantuomion sekä tytölle että hänen isälleen.

Tiistaina lokakuun 9. päivänä 2012 Malala Yousafzaita ammuttiin lähietäisyydeltä päähän, koska hänellä oli ollut rohkeutta asettua vastustamaan Talebania. Tyttö selvisi hengissä raa’asta hyökkäyksestä, ja järkyttävä tapahtuma nousi otsikoihin kaikkialla maailmassa. Malalasta tuli yhdessä yössä rauhanomaisen vastarinnan ja kaikille avoimen koulutuksen maailmanlaajuinen symboli.

Muistelmissaan Malala kertoo omin sanoin tuon kohtalokkaan päivän tapahtumista sekä koskettavan ja innoittavan tarinan päätöksestään olla antamatta periksi ääriaineksille.

Toivon kirjan koskettavan ihmisiä kaikkialla maailmassa, niin että he tajuavat, miten vaikea joidenkin lasten on päästä osalliseksi koulutuksesta. Haluan kertoa tarinani, mutta se on myös niiden 61 miljoonan lapsen tarina, jotka eivät saa käydä koulua. Haluan kirjan olevan osa kampanjaa sen puolesta, että jokaisella pojalla ja tytöllä olisi oikeus käydä koulua. Se on heidän perusoikeutensa.
– Malala Yousafzai

Malala Yousafzaille myönnettiin vuoden 2014 Nobelin rauhanpalkinto. Palkinto jaettiin Malalan ja lapsityövoimaa vastaan taistelevan intialaisen rauhanaktivistin Kailash Satyarthin välillä.

Lue lisää
  • Nobelin rauhanpalkinto

    2014
Palkinnot ja ehdokkuudet