Markku Henriksson

Markku Henriksson on Helsingin yliopiston Yhdysvaltain tutkimuksen McDonnell-Douglas-professori emeritus ja Tampereen yliopiston Yhdysvaltain ja Kanadan tutkimuksen dosentti. Hän on alusta alkaen ollut mukana myös Turun yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen toiminnassa.

Henrikssonilla on valtiotieteen tohtorin tutkinto Helsingin yliopistosta ja kunniatohtorin arvo Yorkin yliopistosta Kanadan Torontosta. Hänelle on myönnetty ensimmäisenä Yhdysvaltain ulkopuolisena ja toistaiseksi ainoana eurooppalaisena Lännen historian tutkijoiden yhdistyksen Western History Associationin kunniajäsenyys sekä ainoana eurooppalaisena intiaanihistorian elämäntyöpalkinto. Hän on saanut myös Fulbright Centerin sekä Kanadan valtion tunnustuksen sekä Helsingin yliopiston hopeisen mitalin.

Henriksson on sekä opiskellut että toiminut opettajana, tutkijana ja vierailevana luennoitsijana lukuisissa yliopistoissa eri puolilla Yhdysvaltoja ja Kanadaa. Hän on tehnyt kenttätyötä kaikissa Yhdysvaltain osavaltioissa sekä kaikissa Kanadan provinsseissa ja territorioissa ja myös kirjoittanut laajasti Yhdysvaltain ja Kanadan historiasta, kulttuureista ja alkuperäiskansojen asemasta. Hän on lisäksi esiintynyt usein asiantuntijana televisiossa ja radiossa.

Lue lisää
  • Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkuus

    2021 teoksesta Tähtilipun maa – Yhdysvaltain alueen historia
Palkinnot ja ehdokkuudet