Riikka-Maria Rosenberg

Riikka-Maria Rosenberg (FT, s. 1977) on historioitsija ja kirjailija, joka herättää menneisyyden kiehtovat naiset eloon. Romaaneissaan hän vie lukijan toiseen maailmaan, joka on kadonnut mutta joka on yhä kertomisen arvoinen.

Rosenberg on kotoisin Sievistä, ja nykyään hän asuu Helsingissä ja Janakkalassa Rosenbergin suvun kotipaikassa, Hakoisissa. Tilan pitkä ja monivivahteinen menneisyys innoitti häntä kertomaan naisista, jotka ovat siellä todella eläneet. Näin sai alkunsa historiallisten romaanien sarja Hakoisten naiset.

Historioitsijana Rosenberg on yli kymmenen vuoden ajan tutkinut barokin ajan pariisittaria, erityisesti Ninon de Lenclos’ta ja Madame de Sévignétä. Väitöskirjansa jälkeen hän kirjoitti Lenclos’sta, aikansa tunnetuimmasta kurtisaanista, kiitetyn historiallisen romaanin Ninon – Rakkauden mestari (Teos, 2021). Siinä yksi Rosenbergin tavoitteista oli näyttää, kuinka jo 1600-luvulla ymmärrettiin, mitä on naisen seksuaalisuus ja nautinto.

Rosenbergin laaja tutkimustyö on poikinut myös tietokirjoja: Ulla Tuomarlan kanssa toimitetun teoksen Markiisitar de Sévignén kirjeet 1648–1696 (Teos, 2020) ja Rose-Marie Peaken kanssa kirjoitetun teoksen Korsetti ja krusifiksi: Vaikutusvaltaisia barokin ajan pariisittaria (Gaudeamus, 2019).

Lue lisää