80-vuotiaan Tammi-kustantamon syksyn ohjelma on julkistettu

18.4.2023

Tutustu Tammen syyskatalogiin tästä linkistä:

https://issuu.com/kirja/docs/tammi_syksy_2023

 

Kotimainen kaunokirjallisuus

Leena Lehtolaisen uutuusromaani Pimeän risteys juhlistaa Maria Kallion 30-vuotista taivalta. Uutuudessa Espoota piinaa nuorisojengi, joka ihailee rikollista elämäntapaa. Silja-Elisa Laitosen toinen romaani Haavat jatkaa suositun esikoisromaanin tarinaa Rakelista, joka kouluttautuu sodan jälkeen poliisiksi. Kristiina Vuoren uusi historiallinen romaani Tulppaaneja kuninkaalle kertoo merirosvojen kaappaaman irlantilaistytön uskomattomasta tiestä sulttaanin hoviin 1600-luvulla. Anna Kortelainen kertoo romaanissa Kulkija berliiniläisen filosofi Walter Benjaminin matkasta Pohjois-Norjasta Suomen Lappiin. Jari Järvelän uutuus Rakastan Eva Braunia on hirtehinen romaani Hitlerin rakastetusta ja väärennetyistä kirjeistä. Syksyn esikoisromaanitapaus Stella Harasekin Pimeä aine on sykkivä, unenomainen romaani muistamisen ja unohtamisen vaikeudesta, valta-asetelmista ja kosmisesta taustasäteilystä.

Markku Pääskysen yhdestoista romaani Niin kaunis on maa on voimakas ja arvoituksellinen romaani ikuisista haaveista ja ratkaisevista valinnoista. Riina Katajavuoren runokokoelma Vasemman käden runot kuvailee tilannetta, jossa runoilija murtaa ranteensa ja löytää kiireen tilalle uteliaan rauhan. Liina Putkosen Unohdettujen unelmien kirjasto aloittaa uuden Kielokoski-sarjan, joka hurmaa tunnelmallisen maalaisromantiikan ystävät.

Syksyn dekkareita ovat Saija Kuuselan Nea Guttorm -sarjan kolmas osa Raja, Heikki Valkaman viides Japaniin sijoittuva dekkari Kätkö, Pauliina Suden cozy crime -dekkari Sähköä ilmassa, Marko Hautalan Kuokkamummon tarinaa jatkava piinaava kauhuromaani Musta kieli sekä Terhi Tarkiaisen ilkikurinen vampyyriromaani Peto on irti. Joulun tunnelmiin virittäydytään Toiset 24 yötä jouluun –kokoelmassa sekä Veera Vaahteran sukujoulun aikaansaamaa ihmissuhdesotkua kuvaavassa teoksessa Tarpeeksi täydellistä.

Suomennettu kaunokirjallisuus

Keltaisen kirjaston suosituimman kirjailijan John Irvingin uutuus Viimeinen tuolihissi on pullollaan sydämeenkäyvää haikeutta ja hersyvää huumoria. Suomessa toukokuussa vierailevan Édouard Louisin Muutos: metodi on tarina siitä, miten väkivaltaisen ja kurjan lapsuuden eläneestä pojasta tuli palkittu kirjailija. Jennifer Eganin Piparkakkutalo on enteellinen romaani ihmisistä teknologian vietävinä. Ágota Kristófin Kolmas valhe on nerokkaan trilogian päätösosa, joka tutkii ideologioiden tuhoisaa vaikutusta. Irlantilainen Claire Keegan on uusi nimi Keltaisessa kirjastossa. Hänen palkittu ja kiitetty romaaninsa Nämä pienet asiat hohtaa valoa keskellä suvaitsemattomuuden pimeyttä.

Kirjailijapari nimimerkki Lars Keplerin takana aloittaa uuden arvoitusdekkarisarjan nimellä Alex Ahndoril. Lukijan älynystyröitä kutkuttavassa Avainsarjassa ensimmäisenä ilmestyy Murhan avain. Reykjavik on Ragnar Jónassonin yhteistyössä Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttirin kanssa kirjoittama dekkari kadonneesta teinitytöstä syrjäisellä saarella. Aikamme koukuttavinta jännitysviihdettä kirjoittavalta Joël Dickeriltä ilmestyy uutuus, Alaska Sandersin tapaus, jossa palataan Harry Quebertin maisemiin. Syksyn muita dekkareita ovat Johan Theorinin Viimeinen ranta, Ulrika Rolfsdotterin Tuonen tytöt ja Elly Griffthsin Lukittu huone, joka on Ruth Galloway -sarjan 14. osa.

Carley Fortunen Joka ikinen kesä on täydellisen nostalginen, kesää ja nuoruutta hehkuva rakkaustarina. Laura Jane Williamsin Suhdesoppa ja Marian Keyesin Rachelin paluu tarjoavat fiksua viihdettä. Bridgerton-sarjasta tutun Julia Quinnin uudessa Smythe-Smith-sarjassa ilmestyvät osat Rakkauden riitasointu ja Kotiopettajattaren salaisuus. Jouluksi ilmestyvät Annie Darlingin Mistelin alla Bloomsburyn kirjakaupassa sekä Amanda Hellbergin Rubiininpunainen joulu.

Kristin Harmelin Unohdettujen nimien kirja on tositapahtumien innoittama historiallinen romaani juutalaislapsia natsivallan alta pelastavasta nuoresta Evasta. Emma Donoghuen Tähtien valo on sekä sydämen pysäyttävää proosaa että hiuksia nostattavaa jännitystä sadan vuoden takaisesta irlantilaissairaalasta. Maja Lunden Unelma puusta päättää upean Ilmastokvartetin.

Tietokirjallisuus 

Tapio Lehtisen toinen purjehdus maailman vaativampana pidetyssä Golden Globe Race -yksinpurjehduskilpailussa katkesi 75 päivän jälkeen dramaattiseen onnettomuuteen, kun Asteria-vene upposi minuuteissa ilman näkyvää syytä. Yhdessä Ari Pusan kanssa kirjoitettu teos Selviytyjä – Asteria-veneen viimeinen matka kuvaa tapahtumia purjehduksella sekä lajin haastavaa luonnetta. Tarina julkaistaan 15. kesäkuuta. 

Ukrainan sota on muuttanut merkittävästi myös Suomen ulko- ja geopolitiikkaa. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola syventyy rooliimme koko Euroopan turvallisuuden takaamisessa teoksessaan Havahtuminen – Turvallinen Eurooppa. Muuttuneen turvallisuusympäristön lisäksi tarinat Ukrainasta jatkuvat: Sankareiden Kiova – Kamppailu kaupungista ja sen herruudesta on Serhi Rudenkon kirja Ukrainan pääkaupungin valtaamisyrityksistä sekä sen merkityksestä vapauden symbolina. 

Tammen syksy tarjoaa laadukkaita teoksia musiikin ystäville, kuten vahvan ja voimaannuttavan elämäkerran oman tiensä kulkijasta Meiju Suvaksesta. Mari Koppisen Meiju – En tyydy vähempään kuvaa vauhdikkaan matkan 40 vuotta kestäneeseen iskelmätähteyteen. Teemaa jatkaa Vexi Salmen pojan Topi Salmen sekä toimittaja Tommi E. Virtasen teos Isäni Vexi, joka on intiimi kuvaus Vexin elämästä ja kipeästäkin isä-poikasuhteesta. Lotan ja Papan laulukirja on Lotta-Sofia Saahkon nostalginen laulukirja, joka innostaa laulamaan yhdessä.  

Rikoksiin ja rikolliseen elämään liittyviä tietokirjoja ovat toimittaja Heidi Holmavuon neliosaisen Nainen ja pahuus -audiosarjan avausjakso, Minna Ala-Heikkilän Kaikki se viha, kaikki se rakkaus – Entisen rikollisen ja päihderiippuvaisen Pauli Joonan tarina, Matthew Campbellin ja Kit Chellelin Meren armoilla – Tositarina kaappauksesta, murhasta ja salaliitosta sekä Shaun Attwoodin Kasvokkain gangsterin kanssa

Muita syksyn kotimaisia tietokirjoja ovat Juhani Suomen Suomen tasavallan presidentit 1919–2023, Hippo Taatilan ja Mika Wickströmin Susijengi 2023 – Pohjolan perukoilta maailman huipulle, Petteri Järvisen Tekoäly ja minä, Tapani Kiminkisen Maalaislääkärin muistelmat, Aki Saariahon ja Nelli Niemelän Ei minulla ole mitään ongelmaa  – Voiko alkoholistia pelastaa?, Juha Matias Lehtosen Sairaan kaunis, Jari Järvelän Sisarperhonen ja muita matkatarinoita sekä Katriina Huttusen Jälkikuolema – Epämukavia ajatuksia holokaustikirjallisuudesta.  

Käännöskirjallisuudessa Tammi julkaisee seuraavat teokset: rauhannobelisti Denis Mukwegen Naisten voima – Lääkäri toivon ja parannuksen lähettiläänä, Merete Mazzarellan Jotain muutakin kuin tämä – Pohdintoja uskosta, Jessie Inchauspén Glukoosikumous – Hallitse helposti verensokeriasi ja Norjan suosituimman neulesuunnittelijan Ida Wirak Trettevikin Neuleita – Witre Design. 

Lasten- ja nuortenkirjallisuus

Pienimmille lukijoille on tarjolla upea majakan muotoiseksi avautuva Muumit majakassa -kuvakirja, jonka ovat tehneet Riina ja Sami Kaarla sekä Anders Vacklin. Samoilta tekijöiltä tulee myös pahvikirja Muumi ja Pikku Myy – Leikit. MUUMI satutuokiot – Hyvän yön iltasatuja tarjoaa mukavan mittaisia iltasatuja (kirjoittajina Tittamari Marttinen, Anders Vacklin, Kaisa Paasto, Saara Kekäläinen sekä Riina ja Sami Kaarla). Amanda Lin ja Philippa Widlundin Muumipostia sisältää oikeita kirjeitä. Ihmeellinen Muumilaakso perustuu tv-animaatiosarjaan.

Kaisa Happosen ja Satu Kettusen Yhtenä yönä on lumoava ensikirja haitariformaatissa. Huuhuvuoren satuja – Valitut sadut 1979 – 2023 sisältää Hannele Huovin rakastetuimpia satuja Virpi Pennan upeasti kuvittamina. Käpykolon väkeä on Leena Parkkisen ja Zagros Manucharin uusi miniatyyrein ja valokuvin kuvitettu kirjasarja, jonka ensimmäisessä osassa Syysvieras oravanpoikanen Paju saa isäpuolen. Sanna Sofia Vuoren Main kamalan tyhmä päivä (kuv. Nadja Sarell) hivelee mielikuvitusta. Lotta-Sofia Saahkon toinen Lotta ja pappa -lastenkirja Joulun taika (kuv. Christel Rönns) kuvaa joulunodotusta ennen ja nyt. Richard Scarryn Touhulan jouluaaton aatto on lennokas joulutarina. Beatrice Alemagnan Harold Snipperpotin kaikkien aikojen katastrofi ja Ville Hytösen Maa nimeltä Hampampam (kuv. Marja-Liisa Plats) ovat riemukkaita kuvakirjoja. Suosittu Risto Räppääjä -elokuva Risto Räppääjä ja viileä Venla saadaan vihdoin lukea Sinikka Nopolan ja Tiina Nopolan kirjana (kuv. Christel Rönns). Lisäksi ilmestyvät samojen tekijöiden tarkistettu painos teoksesta Risto Räppääjä liikenteessä sekä Heinähattu, Vilttitossu ja kielletty kampela Salla Savolaisen uudelleen kuvittamana.

Dav Pilkeyn Kisuliin sarjiskerho – Päämääriä sekä Kapteeni Kalsari ja professori Poksupöksyn piinalliset puuhat jatkavat Pilkeyn hulvatonta ja omalaatuista kerrontaa. Paula Norosen Yökoulu ja paha pulpetti jatkaa rakastettua sarjaa ja Supermarsu pelastaa silakat ilmestyy Terese Bastin uudelleen kuvittamana. Suositut Pet Agents ja Lemmikkifrendit -sarjat syntyvät Riina ja Sami Kaarlan sekä Anders Vacklinin kynästä: syksyllä julkaistaan sekä Viidakon valtiaat että Mir -kirjat. Timo Parvelan Ella ja kaverit kadonneen tarinan metsästäjinä näyttää hauskasti tarinoiden lumovoiman. Kirjan sarjakuvamainen kuvitus on Anni Nykäsen. Ella ja Pukari on Mervi Lindmanin uudelleen kuvittama Ella-klassikko, jossa uusi oppilas laittaa Ellan luokan sekaisin.

Penni Pähkinäsydän – Tarinoita Tuulenpesän metsästä on Cristal Snow’n ja Kati Vuorennon lumoava satukokoelma. Liina Putkosen ja Nora Surojeginin Revontulen ratsastajat – Monen mutkan tonttumatka kuljettaa lukijan talven taikamaailmaan. Stop Secret – Hikisukka Hirmunen on elokuvakäsikirjoituksestaan Tytöt tytöt tytöt tunnetun Ilona Ahdin esikoiskirja, jonka kuvittaa Miila Westin. Elina Lappalaisen ja Mitja Mikael Malinin käsialaa oleva Tornihuoneen salaseura – Rahan jäljillä opettaa taloustaitoja kouluikäisille. Etsiväkerho Hurrikaani ja kurpitsakostaja on Jari Mäkipään ja Jii Roikosen hykerryttävän hurja dekkari syysiltoihin. Mysteerejä ratkoo myös Martin Widmarkin ja Helena Willisin Salapoliisin arvoitus – Lasse-Maijan etsivätoimisto.

Harry Potterin ensimmäisen suomennoksen julkaisusta on 25 vuotta, ja faneille tarjoillaan J.K. Rowlingin muhkea Harry Potter – Velhomaailman käsikirja sekä Harry Potter – Maaginen joulukalenteri. Elokuvateattereissa syksyllä nähtävä Antero Varovainen ja Onnenkivi ilmestyy Jukka Itkosen ja Arto Halosen valloittavana kirjana. Niin ikään elokuvateattereissa nähtävä Juice Leskisen Räkä ja Roiskis – Kootut seikkailut ilmestyy yhteisniteenä. Mike Pohjola ja Tuisku Hiltunen (kuv.) tarjoavat viihdettä varhaisnuorille teoksellaan Maailman hauskin ja liian suuri suu. Tubetähti Joona Leppälä selvittää karmiviin kysymyksiin vastauksia kirjassaan ZoneVD pelottavan tiedon jäljillä. Kauhuagentti Nelli Rapp – Frankensteinin kummajainen on Martin Widmarkin ja Emil Maxénin sopivasti pelottava lastenromaani. Helena Dahlgrenin Star Stable. Sielunratsastajat #6 – Aideenin lahja kertoo tähtihevosten kohtalonhetkistä. Maria Gripen ajaton, neliosainen Varjo-klassikkosarja julkaistaan syksyn aikana uusintapainoksina. A.F. Steadmanin upean fantasiasarjan toinen osa on Skandar ja aaveratsastaja.

Jukka Behmin nuortenromaani Ihmepoika Leon on kiinnostava kurkistus futismaailman kulissien taakse. Haluan näytellä! – Tuusulanjärven Ruth Sibelius on Raili Mikkasen teos 1900-luvun alun maailmasta. Alice Osemanin teokset Yksinpeli, Heartstopper. Osa 4, Nick ja Charlie sekä Charlien joulu ovat poikkeuksellisen ajankohtaisia nuortenkirjoja juuri nyt. Koskettava Syyrian sodan tapahtumiin sijoittuva YA-romaani Sitruunapuiden aika on Zoulfa Katouhin käsialaa. A. R. S. Horkka -tekijäkolmikon Musta kupla on nordic horroria yli 15-vuotiaille. Tohtori Jenni Haukion aloitteesta syntynyt UNICEFin kampanja Pieniä tarinoita julkaistaan nyt kahtena äänikirjana (Pieniä tarinoita lapsille ja Pieniä tarinoita nuorille). Tubettajasiskosten Elinan ja Sofian Koululaisen selviytymisopas on täytettävä kirja, joka sopii jokaiselle koululaiselle.

Disney viettää 100-vuotisjuhliaan, ja Tammi on mukana juhlassa julkaisemalla niin juhlakokoelmia ja nostalgisia vintage-kirjoja kuin tuoreimpia uutuuksiakin.