Alicia Giménez Bartlettille arvostettu Pepe Carvalho -palkinto

29.1.2015

Raadin perusteluissa Giménez Bartlettin sanotaan uudistaneen espanjalaista poliisiromaania tuomalla siihen uudenlaista naisnäkökulmaa ja feminismiä sekä luoneen fiktiiviset henkilöt – rikosetsivä Petra Delicadon ja hänen erottamattoman parinsa Fermín Garzónin – jotka dekkarisarjan edetessä ovat kasvaneet genren klassisten henkilöhahmojen mittoihin ja siten saavuttaneet myös kansainvälisen tietoisuuden.

Pepe Carvalho -palkinnon aikaisemmat voittajat kertovat palkinnon kovasta tasosta: Andrea Camilleri, Maj Sjöwall, Petros Màrkaris, Andreu Martin, Ian Rankin, Michael Connelly, P. D. James, Henning Mankell ja Francisco González Ledesma.

Barcelonalainen Alicia Giménez Bartlett syntyi vuonna 1951 Albacetessa. Hän opiskeli filologiaa Valenciassa ja valmistui tohtoriksi Barcelonan yliopistosta. Ensimmäisen romaaninsa hän julkaisi 1984. Giménez Bartlett palkittiin Espanjan parhaana naiskirjailijana vuonna 1997 ja hänen teoksia on käännetty 15 kielelle.  

Petra Delicado -sarjan kolme ensimmäistä osaa, Petra Delicado ja merkityt tytöt, Petra Delicado ja vihaiset koirat, Petra Delicado ja vaaran viestit on kustantanut Tammi. Kirjailija Alicia Giménez Bartlett vieraili Suomessa kesällä 2012 ensimmäisen Petra Delicado -sarjan kirjan suomennoksen ilmestymisen yhteydessä. 

Tammen kustannusjohtaja Outi Mäkinen osallistuu Petra Delicado -dekkaripaneeliin BCNegra-festivaaleilla Barcelonassa perjantaina 6.2.2015 yhdessä kirjailijan ja sarjan italialaisen, saksalaisen ja espanjalaisen kustantajan kanssa.

Lisätiedot: Kustannusosakeyhtiö Tammi, Outi Mäkinen puh. 040-83 444 04, [email protected]

Arvostelukappaleet:
[email protected]

BCNegra-dekkarifestivaalin ohjelma 2015