Cristal Snow’n lukijat ja arvostelijat hurmannut saturomaani saa jatkoa ja laajenee myös musiikin puolelle

4.10.2021

”Kun aloin kirjoittaa Penni Pähkinäsydämen seikkailuja noin viisitoista vuotta sitten, en arvannut, miten suureksi osaksi elämääni pienen pieni tarina vielä kasvaisikaan. Mielikuvitukseni syövereissä kehittyi ensin yhden kirjan käsikirjoitus ja lopulta juoni kokonaiseen kirjasarjaan. En voi uskoa, että nyt ilmestyy jo sarjan toinen osa”, Cristal Snow sanoo.

Esikoisteos Penni Pähkinäsydän ja kauhea kadotuskakku oli niin arvostelu- kuin myyntimenestyskin, josta on otettu jo viisi painosta. Se oli Tammen vuoden 2020 myydyimpiä lastenkirjoja. Lukijoiden lisäksi se hurmasi myös kirja-alan ammattilaiset, jotka valitsivat sen sekä Runeberg Junior – että Arvid Lydecken -palkintoehdokkaaksi.

”Kirja muistuttaa sadun muodossa, miten elämässä voi tehdä myös virhearvioita, mutta niistä pitää oppia. Kati Vuorennon herkkä, pitsimäinen ja minimalistinen kuvitus saattelee lukijansa mielikuvituksen pauloihin ja Tuulenpesän metsän syövereihin. Erittäin hyvä kokonaisuus, joka saa toivottavasti jatkoa”, luonnehti kirjaa arvostetun Runeberg Junior -palkinnon raati. Ja nyt jatkoa on vihdoin luvassa!

Cristal Snow ei pelkää käsitellä kirjoissaan vaikeita asioita. Hänen oma lapsuutensa ei ollut helppo: ”Sukelsin kirjaa kirjoittaessani syviin vesiin muistellessani, miltä lapsena tuntui, kun oli vihamiehiä. Muistelin kapinaa, jota koin kouluaikoina auktoriteetteja ja vanhempiani vastaan. Miltä epäreiluus lapsena tuntuikaan? Tai se, kun perheessä välteltiin tiettyjä keskustelunaiheita ja salattiin asioita, jotka olivat aikuisista epämukavia?”

Näistä muistoista syntyi Penni Pähkinäsydän ja mörkökuumeen kirous. Kirja käsittelee pelkoja, erilaisuutta ja sitä, miten voi käydä, jos asioista ei puhuta rehellisesti ja avoimesti. Kielellinen leikittely ja kiehtovat yksityiskohdat takaavat, ettei kokonaisuus kuitenkaan ole synkkä, kaukana siitä.

Kirja sisältää myös hauskan yllätyksen lukijoille: he saavat kuulla ensimmäistä kertaa Penni Pähkinäsydämen äänen. ”Kirjoitimme yhdessä laulaja/lauluntekijä Jutta Annalan kanssa maailman kurittomimman polkan, jonka lukija voi kuunnella suoratoistopalveluista kirjaan painetun koodin avulla. Biisi sai alkunsa kesken kirjoittamisen iskeneestä impulssista, jota lähdin seuraamaan. Soitin heti Jutalle, ja hän ja joukko taitavia muusikoita toteuttivat sekopäisen ideani. Tuloksena on loppusyksyn taatusti riivaavin korvamato!”

Kuuntele Penni Pähkinäsydämen Jytkypolkka tästä.