Elina Rouhiaisen Muistojenlukija sai parhaan nuortenkirjan Topelius-palkinnon

12.1.2018

Elina Rouhiainen: Muistojenlukija

Elina Rouhiaisen elokuussa 2017 julkaistu, uuden urbaanin Väki-fantasiatrilogian avaava Muistojenlukija on palkittu parhaan nuortenkirjan Topelius-palkinnolla. Neliosaisella Susiraja-sarjallaan debytoinut Rouhiainen nivoo uudessa sarjassaan yhteen realismia, fantasiaa ja nykyeurooppalaista kiertolaisuutta.

Topelius-raadin perustelut

”16-vuotias Kiuru viihtyy paremmin kirjojen maailmassa kuin ihmisten seurassa. Kiurulla on myös salaisuus: hän voi hallita muiden muistoja. Kun hän löytää muita kaltaisiaan, tuttu ja turvallinen elämä nyrjähtää sijoiltaan. Mihin ja keneen Kiuru voi luottaa? Muistojenlukija nivoo kiehtovaan tarinaan taidokkaasti keskustelua etuoikeuksista, ihmisarvosta ja yhteiskunnasta. Henkilöhahmojen kuvaus on vahvaa, uskottavaa ja monisyistä. Sujuvasti etenevä ja erinomaisesti kirjoitettu urbaani fantasiateos vangitsee lukijan mukaansa ja jättää vahvan muistijäljen.”

Suomen Nuorisokirjailijat ry jakaa vuosittain kaksi perinteikästä kirjallisuuspalkintoa: Topelius-palkinnon ansiokkaalle nuortenkirjalle ja Arvid Lydecken -palkinnon ansiokkaalle lastenkirjalle.

Arvid Lydecken -palkinnon voitti Leena Parkkisen kirjoittama ja Jussi Karjalaisen kuvittama Pikkuveli ja mainio harharetki (Teos).

Topelius-palkinto on perustettu vuonna 1946 ja se on Suomen vanhimpia nuortenkirjallisuuspalkintoja. Arvid Lydecken -palkintoa on jaettu 1960-luvulta alkaen. Molemmat palkinnot ovat vuonna 2018 suuruudeltaan 2018 euroa. Palkinnot rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.