Elina Rouhiaisen Muistojenlukija Topelius-ehdokkaana

4.12.2017

Elina Rouhiainen: Muistojenlukija

Suomen Nuorisokirjailijat ry on nimennyt Elina Rouhiaisen elokuussa julkaistun uuden urbaanin fantasiatrilogian avaavan Muistojenlukijan Topelius-ehdokkaaksi. Palkinto myönnetään ansiokkaalle nuortenkirjalle. Neliosaisella Susiraja-sarjallaan debytoinut Rouhiainen nivoo uudessa Väki-sarassaan yhteen realismia, fantasiaa ja nykyeurooppalaista kiertolaisuutta.

Raadin perustelut Muistojenlukijan Topelius-ehdokkuudelle:
”Kiuru näkee muiden muistot. Elämä mullistuu, kun hän löytää muita kaltaisiaan. Rouhiaisen teos punoo osoittelematta arjen ja fantasian liittoon keskustelua sukupuolesta, vallasta ja yhteiskunnallisesta eriarvoisuudesta. Sekä henkilöhahmojen että tapahtumien kautta nousevat esiin kysymykset valtaväestön etuoikeuksista, oikeasta ja väärästä. Erinomaisesti kirjoitettua ja sujuvasti etenevää kaunokirjallisuutta, joka jättää vahvan muistijäljen.”

Raadin mukaan Topelius-ehdokkaissa näkyi muutekin vaikeiden aiheiden ennakkoluuloton käsittely osana sekä realistista perinnettä että fantasiakirjallisuutta.

Lisäksi raati toteaa, että ”tämän vuoden lasten- ja nuortenkirjoista kaikkineensa välittyy vahva sanoma ystävyyden ja rakkauden merkityksestä. Tärkeitä ovat myös kysymykset identiteetin etsinnästä, erilaisuuden kohtaamisesta ja uskalluksesta kohdata omia pelkoja.”

Suomen Nuorisokirjailijat ry jakaa vuosittain kaksi kirjallisuuspalkintoa: Topelius-palkinnon ansiokkaalle nuortenkirjalle ja Arvid Lydecken -palkinnon ansiokkaalle lastenkirjalle. Molemmat palkinnot ovat 2018 euroa, ja ne myönnetään vuoden 2017 aikana ilmestyneille kirjoille. Voittajat julkistetaan 12.1.2018.

Topelius-palkinto on perustettu vuonna 1946 ja se on Suomen vanhimpia nuortenkirjallisuuspalkintoja. Arvid Lydecken -palkintoa on jaettu 1960-luvulta alkaen. Kopiosto tukee molempia palkintoja.

Palkintoraatiin molemmissa kategorioissa kuuluivat puheenjohtajana erikoiskirjastonhoitaja Salla Erho, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Ida Hartikainen ja lasten- ja nuortenkirjallisuudentutkija Myry Voipio.