Hannu Mäkelä ja Tuula Korolainen palkittiin kirjailijantyöstään

18.4.2018

Hannu Mäkelä & Tuula Korolainen

Kirjailija, taiteen akateemikko Hannu Mäkelä ja kirjailija Tuula Korolainen on palkittu kirjailijantyöstään. Mäkelälle myönnettiin Suomen Kirjailijaliiton tunnustuspalkinto ja Korolaiselle Kirjailijaliiton lasten- ja nuortenkirjallisuuden Tirlittan-palkinto.

Palkintoperusteluissa Hannu Mäkelän kirjallista tuotantoa kehutaan ainutlaatuiseksi ”määrässä, laadussa ja monipuolisuudessaan”. Myös Tuula Korolaisen monipuolista lastenkirjatuotantoa kehutaan. Lisäksi perusteluissa nostetaan esiin hänen työnsä lasten- ja nuortenkirjallisuuden edistäjänä.

”Mäkelä on julkaissut pitkälti toista sataa teosta: romaaneja, runokokoelmia, lastenkirjoja, elämäkertoja, omaelämäkertoja, näytelmiä ja kuunnelmia. Luomalla tunnistettavan kertojanäänen, tummissakin aiheissa lämpimän, Mäkelä on ladannut valoa niin menneisiin kuin nykyhetkeen. Muistelmaromaaneissaan Mäkelä on tuonut luoksemme ja uuteen näkymään suurimpia kirjailijoitamme Kiveä, Leinoa, Onervaa, Parosta tai kauempaa Uspenskia ja Casanovaa. Lukuisissa lastenkirjoissaan, joiden alkujuurena on Herra Huun rakastettava hahmo, Hannu Mäkelä on toteuttanut sitä kirjailijanlaatuaan, joka on yhtaikaa riemukas ja haikea, niin kuin elämä on”, perusteluissa todetaan.

”Korolainen on kirjoittanut ja toimittanut yli 60 teosta: kielellä herkuttelevia lasten runokokoelmia, oivaltavia kuvakirjoja, lasta lukijana kunnioittavia romaaneja, faktaa ja fiktiota kiehtovasti yhdistäviä tietokirjoja sekä oppikirjoja. Tärkeinä teemoina teoksissa nousevat esille rakkaus ja ystävyys. Kirjailijan työn ohella Tuula Korolainen on työskennellyt kääntäjänä, radiotoimittajana ja kriitikkona ja tehnyt laajan ja merkittävän uran myös lasten- ja nuortenkirjallisuuteen erikoistuneena toimittajana. Journalistina Korolainen on työskennellyt pitkäjänteisesti lasten- ja nuortenkirjojen huomion ja arvostuksen edistämiseksi”, perusteluissa kerrotaan.

Suomen Kirjailijaliitto on kaunokirjailijoiden etujärjestö, jonka palkinnot jaetaan tunnustuksena kirjailijan koko tähänastisesta tuotannosta sekä työstä suomalaisen kirjallisuuden hyväksi. Tunnustuspalkintoa on jaettu vuodesta 1949 ja Tirlittan-palkinto vuodesta 1993 lähtien. Kumpikin palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa.