Ikoniset maalaukset pääsivät kuvakirjoihin Ateneumin ja Tammen yhteishankkeessa

16.5.2023

Kansallisgalleriassa Ateneumin taidemuseon vastuulla on Suomen vanhin ja laajin taidekokoelma. Se kertoo Suomen taiteen monimuotoisuudesta ja suomalaisen taidekentän rakentumisesta. Remontin takia vuoden ajan suljettuna ollut Ateneum avautui uudelleen yleisölle huhtikuussa. Tänä vuonna 80-vuotisjuhliaan viettävä Tammi puolestaan tunnetaan vankasta lastenkirjallisuuden osaamisestaan.  

Ateneumin erikoistutkija Anja Olavinen kertoo kirjahankkeen lähtökohdista: ”Ajatus lastenkirjoista lähti liikkeelle siitä, että halusimme lisätä lapsille suunnattua tarjontaamme. Yhteistyö Tammen ja kirjailijoiden kanssa oli alusta asti sujuvaa; kirjailijat innostuivat meidän ajatuksistamme ja me taas pidimme kovasti heidän ideoistaan. Aiheet valikoituivat Ajan kysymys -kokoelmanäyttelyn tiimoilta. Uuteen, lapsille ja nuorille suunnattuun Studio-tilaamme oli päätetty ripustaa Ferdinand von Wrightin Metsämaisema Haminalahdelta (1880), johon on kuvattu metsän lisäksi runsaasti eläimiä ja lintuja. Tämä toimi innoittajana toiseen kirjoista, kun taas toinen sai inspiraatiota Akseli Gallen-Kallelan Ensi opetus -teoksesta (1887–1889).”

Kaisa Happosen ja Anne Vaskon (kuv.) Mur – Pieni lintukirja on saanut innoituksensa Ferdinand von Wrightin maalauksesta, josta voi huomata jopa seitsemän lintulajia, kunhan malttaa etsiä ja kuulostella.

”Oli ilo sovittaa oma tulkinta kuvataiteen kansallisaarteesta kirjan muotoon. Taide synnyttää taidetta!” sanoo kirjailija Kaisa Happonen. Hän vieraili kirjaa tehdessään Haminalahdella. ”Halusin tutustua maalauksen oletettuun maisemaan. Projekti johdatti jälleen kerran havaitsemaan sen, kuinka Suomessa metsää katoaa. Kulttuurisesti arvokkaissa maisemissa oli tehty hakkuita. Sitä oli vaikea uskoa todeksi.”

Kuvittaja Anne Vasko kertoo, että kuvakirjan tekijänä hänestä oli innostavaa katsoa samaa maisemaa, jota joku toinen on katsonut pari sataa vuotta sitten ja tehdä oma tulkinta toisen havaintojen pohjalta.

Riikka Jäntin katselukirjassa Pikku hiiri opintiellä Hiiru seikkailee Akseli Gallen-Kallelan maalauksessa.

”Tämä kirjaprojekti oli tosi kiva, koska oli tilaustyö. Tuli alusta alkaen sellainen olo, että tällä on merkitystä. Minulle on aina tärkeää tarina, ja niinpä lähdin myös tässä työssä siitä liikkeelle. Hiiru löytää museosta kiinnostavan taulun, jossa on samanikäinen hiirilapsi kirjan ääressä ja jännittävä tunnelma. Hän päättää hypätä sisään maalaukseen”, kertoo Riikka Jäntti.

Kirjat tulevat olemaan näyttävässä osassa Ateneumin Lasten lauantaissa 20.5. Ateneumissa järjestetään tuolloin mm. kolme satuhetkeä, jossa luetaan molemmat teokset. Lisäksi museossa on taiteilijatapaaminen, jossa kirjailijat ja kuvittajat kertovat työstään.

”Lapset ja nuoret ovat Ateneumin taidemuseolle tärkeä kohderyhmä ja haluamme, että he tuntevat museon omakseen. Lapset huomaavat museossa samoja mutta myös aivan erilaisia asioita kuin aikuiset. He ovat hyvin innostavia museovieraita kaikessa avoimuudessaan. Alle 18-vuotiailla on meille aina vapaa pääsy”, kertoo Anja Olavinen Ateneumista.