Jari Järvelän Klik ja Kristiina Wallinin Meduusameri vuoden 2021 Runeberg-palkintoehdokkaiksi

10.12.2020

Jari Järvelän romaani Klik ja Kristiina Wallinin runokokoelma Meduusameri on valittu vuoden 2021 Runeberg-palkintoehdokkaiksi 246:n teoksen joukosta. Palkintosumma on 20 000 euroa. Voittaja julkistetaan Runebergin päivänä perjantaina 5. helmikuuta 2021.

Raadin perustelut:

Jari Järvelän (s. 1966) Klik kertoo kiehtovan tarinan naisesta, joka elää samanaikaisesti sivussa ja keskiössä. Historiassa usein yksi saa kunnian, moni jää varjoon. Järvelän vaihtoehtoisessa todellisuudessa arvostettujen valokuvaajien joukosta yksi on työnnetty sivuun ja tarkoituksella unohdettu. Taidolla kerrottu tarina sekä viihdyttää että antaa ajattelemisen aihetta.”

 

 

 

 

 

Kristiina Wallinin (s. 1971) kuudennessa runokokoelmassa Meduusameri muistot, kuvitelmat ja unet kietoutuvat yhteen kiinnostavaksi kokonaisuudeksi. Maailma rakentuu lapsen tai unen logiikalla; joskus lausutuista sanoista voi tulla todellisuutta. Teksti tarjoaa lukijalle sekä tuttuuden että vierauden kokemuksia. Keskeinen osa on alati muuttuvalla luonnolla, joka ei ole alisteinen ihmiselle, mutta johon ihmisen toiminta vaikuttaa.”

 

 

 

 

 

Toiset ehdokkaat ovat Selja Ahava: Nainen joka rakasti hyönteisiä (Gummerus), Ann-Luise Bertell: Heiman (Förlaget), Ulrika Hansson: Jaktlaget (Schildts & Söderströms), Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa (WSOY), Maria Peura: Kantajat (Otava) ja Marisha Rasi-Koskinen: Rec (S&S).

Valitsijaraatiin kuuluivat tänä vuonna kirjailija Marja-Leena Tiainen, kriitikko Merja Leppälahti ja pohjoismaisen kirjallisuuden väitöskirjatutkija Hanna Lahdenperä.

Runeberg-palkinnon voittajan valitsee ehdokkaiden joukosta kolmihenkinen palkintoraati, johon kuuluvat kirjailija Sinikka Vuola, kriitikko Marissa Mehr ja FT, kirjallisuudentutkija Julia Tidigs.

 Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Jaakko Mikkola
Viestintäpäällikkö, Tammi
044 5844 655
[email protected]

Arvostelukappaleet: [email protected]