Jari Järvelän Kosken kahta puolta on Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokas

9.11.2018

Jari Järvelän romaani Kosken kahta puolta on vuoden 2018 Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokas. Finlandia-palkinnosta kisaa kuusi teosta. Lopullisen palkinnonsaajan valitsee kirjallisuustoimittaja, Turun kirjamessujen ohjelmapäällikkö Seppo Puttonen. Finlandia-palkinnot ovat suuruudeltaan 30 000 euroa. Voittajat julkistetaan 28.11.2018.

Kosken kahta puolta kertoo kaksi totuutta kansalaissodasta. Se on kertomus 7-vuotiaan pojan kahdesta kesäpäivästä kahdessa mummilassa vuonna 1977. Koski erottaa mummit toisistaan, mutta syvin juopa heidän välillään ovat muistot vuodesta 1918. Toisen perhe oli sisällissodassa punaisten puolella, toisen valkoisten. Silti perheiden lapset rakastuivat kuin Romeo ja Julia ja saivat pojan, jonka toiseen mummilaan haetaan vesi kaivosta ja lämpö liiteristä. Toisessa mummilassa on palkintopuutarha, katossa kristallikruunu ja seinällä Mannerheim. Poika elää kesäänsä kahdessa eri todellisuudessa ja kuulee mummeiltaan kaksi eri totuutta nuoresta Suomesta.

”En olisi pystynyt kirjoittamaan tätä vielä kolmekymppisenä tai edes kymmenen vuotta sitten. En olisi ollut tarpeeksi kypsä kirjoittamaan tästä aiheesta.  Tarkoituksenani on ollut näyttää, että sovinto on mahdollinen, se tapahtui mummienikin kohdalla”, kertoo Järvelä.

Raadin perustelut:

Jari Järvelän kaltainen seitsenvuotias lapsi tekeytyy ”näkymättömäksi pojaksi” kahden mummonsa ja aikuisten seurassa kuunnellakseen heidän puheitaan sisällissodasta. Mummojen perheet ovat olleet eri puolilla rintamalinjaa. Hetekan putkesta löydetyt käärölle rullatut runot herättävät pojan mielikuvituksen. Leikeissään hän ottaa sodassa ammutun Vilhon mielikuvituskaverikseen. Eläytyessään mummojensa ja Vilhon kohtaloihin poika antaa pitkään vaietulle menneisyydelle vihdoin tunnepohjaisen ja sanallisen ilmaisun. Vuoden 1918 tapahtumien sanallistaminen lapsen kokemuksien kautta jarruttaa sisällissodan synnyttämän taakan siirtämistä sukupolvelta toiselle.

Kaunokirjallisuudeen Finlandia-raatiin kuuluivat kirjallisuustieteen professori Heta Pyrhönen, puheenjohtaja toiminnanjohtaja Anne Helttunen ja maajohtaja Marjo Tuomikoski.

Jari Järvelä (s. 1966) on monipuolinen kotkalainen kirjailija. Järvelä on lukuisten arvostelumenestyksiksi nousseiden romaanien lisäksi kirjoittanut muun muassa kuunnelmia, librettoja ja näytelmiä.