Jennifer Eganista PEN American puheenjohtaja – uutuuskirja Manhattan Beach kerää palkintoja

8.3.2018

Jennifer Egan.
Jennifer Egan. Kuva: Pieter M van Hattem

Kirjailijoiden sananvapausjärjestö PEN America on valinnut Jennifer Eganin uudeksi puheenjohtajakseen. Egan on kuulunut järjestöön vuodesta 1990 ja ollut sen hallituksessa vuodesta 2013 saakka.

”Olen aina tuntenut olevani etuoikeutettu siitä, että olen saanut kirjoittaa maassa, jossa sensuurin, sorron tai rankaisun kohteeksi joutuminen kirjoittamisen pohjalta ei ole käytännössä ollut mahdollista”, Egan kertoo Alternative Pressin mukaan.

Donald Trumpin presidenttikauden aikana sensuuri ja sorto ovat kuitenkin nostaneet päätään vahvemmin kuin moni meistä olisi uskonut. [––] PEN America on taistellut sananvapauden puolesta vuosikymmeniä tuoden esiin hallintokoneistojen käyttämiä sortokeinoja sananvapauden rajoittamiseksi. Järjestömme onkin erinomaisessa asemassa käydä taisteluun myös kotitantereellaan. Työmme ei ole koskaan tuntunut yhtä tärkeältä, ja tästä syystä uusi roolini PEN American puheenjohtajana on minulle kunniatehtävä”, Egan jatkaa.

Manhattan Beachille palkintoja

Syksyllä 2018 Tammen Keltaisessa kirjastossa suomeksi ilmestyvä Jennifer Eganin uutuuskirja Manhattan Beach (suom. Helene Bützow) nostettiin naistenpäivänä 8.3.2018 Women’s Prize for Fiction -palkinnon ehdokkaaksi.

Women’s Prize for Fiction on Brittien arvostetuin vuotuinen kirjapalkinto, joka jaetaan naisen kirjoittamalle kaunokirjalliselle teokselle. Vuodesta 1996 saakka jaettu palkinto perustettiin edistämään naisten kirjoittamaa kaunokirjallisuutta maailmanlaajuisesti.

Aiemmin kuluvana vuonna Yhdysvaltojen kirjastoseura valitsi Manhattan Beachin vuoden 2018 Andrew Carnegie Medal for Excellence -palkinnon saajaksi. Kirjastoalan ammattilaisten vuosittain yhdelle kauno- ja yhdelle tietokirjalle jakamia Andrew Carnegie Medal for Excellence -palkintoja on myönnetty vuodesta 2012. Palkinnon suuruus on 5 000 dollaria (noin 4 000 euroa).

Manhattan Beach oli ilmestyessään Amazonin kuukauden myydyin kirja. Se on New Yorkissa asuvan Pulitzer-palkitun Eganin kolmas suomennettu romaani.