Kavereita nolla on ajankohtainen puheenvuoro lasten ja nuorten yksinäisyydestä

26.1.2015

Mä en vaan tajuu, mikä mussa on niin kamalaa, että kaikkien tarvii mennä pois. Niinku ois joku spitaaline. Tai ettei oo… no niinkun lainkaan, ei mikään. Mä en oo yhtään mitään, koska mulla ei oo ketään. Tietkö, sillee ihan turha. Hukkaa”, toteaa alakoululainen poika kirjassa.

Yksinäisiä on kaikissa ikäluokissa, mutta erityisen paljon lasten ja nuorten joukossa. Heistä jopa joka viides kokee itsensä ainakin ajoittain yksinäiseksi ja tuntee ahdistusta siitä, ettei ole ketään, jonka kanssa asioita jakaisi, johon luottaisi tai jonka kanssa ihan vain viettäisi aikaa ja juttelisi. Tällaisella sosiaalisella ja emotionaalisella yksinäisyydellä on lasten ja nuorten elämään aina sekä välittömiä vaikutuksia että kauaskantoisia, jopa peruuttamattomia seurauksia. Kavereita nolla on teos, joka jokaisen vanhemman, lasten ja nuorten kanssa työskentelevien ja heidän asioistaan päättävien tulisi lukea.

Kasvatuspsykologian dosentti Niina Junttila on tutkinut lasten ja nuorten yksinäisyyttä Turun yliopistossa useissa monitieteisissä tutkimushankkeissa, ja hänen tutkimuksiaan on julkaistu kansainvälisissä tieteellisissä aikakauslehdissä. Kavereita nolla on Junttilan ensimmäinen suuren yleisön tietokirja. Junttila asuu perheineen Naantalin saaristossa.

Kavereita nolla on saatavilla painettuna ja e-kirjana.  Tutustu lukunäytteeseen 

Arvostelukappaleet: [email protected]
Haastattelupyynnöt: viestintäpäällikkö Satu-Maria Rastas, [email protected]