Kirjallisuuden valtionpalkinnot Vappu Orloville ja Maarit Verroselle

28.11.2018

Kirjallisuuden valtionpalkinnot 2018: Orlov & Verronen
Vappu Orlov ja Maarit Verronen. Orlovin kuva: Roni Rekomaa, Verrosen kuva: Hannes Heikura.

Valtion taidetoimikunnat ovat myöntäneet taiteen valtionpalkinnot. Kirjallisuuden valtionpalkinnot myönnettiin Tammen pitkäaikaiselle kustannustoimittajalle ja palkitulle suomentajalle Vappu Orloville sekä kirjailija Maarit Verroselle.

Orlovin tuorein suomennos on nobelisti Svetlana Aleksijevitšin suurteos Neuvostoihmisen loppu – Kun nykyhetkestä tuli second handia, jolla Orlov on ehdolla vuoden 2018 parhaan käännöskirjan Jarl Hellemann -palkinnon saajaksi.

Tammi on julkaissut Verroselta 13 teosta, joista viimeisimpänä Varjonainen-romaanin vuonna 2013.

Orlovin palkintoperustelut:
Uransa aikana Vappu Orlov (s. 1943) on opettanut kokonaisen suomentajien sukupolven luomaan luontevaa, luettavaa tekstiä. Orlov antaa kääntäjän oman äänen kuulua mutta huomaa tarkalla vainullaan, jos lauseessa ei ole kaikki kohdallaan. Suomentajana Orlov on karistanut pölyt vanhoista venäläisistä kertojista, ja muun muassa Gogolin novelleissa Orlovin huumorintaju pääsee riemastuttavasti oikeuksiinsa. Tuorein suomennos on nobelisti Svetlana Aleksijevitšin dokumenttiromaani Neuvostoihmisen loppu, jossa Orlov tuo venäläisen ihmisen koskettavan lähelle suomalaista lukijaa.

Verrosen palkintoperustelut:
Kirjailija Maarit Verronen (s. 1965) saa kirjallisuuden valtionpalkinnon ansioistaan spekulatiivisen fiktion uranuurtajana Suomessa. Hänen korkeatasoinen tuotantonsa kattaa liki kaksikymmentä romaania tai novellikokoelmaa. Verronen on omalakinen tekijä, jonka teoksissa näkyy vaikuttava pohjatyö. Fantasian, scifin ja dystopian ainekset yhdistyvät ajankohtaisiin teemoihin. Verronen kirjoittaa kirjallisuutta, joka käsittelee yhteisön ja syrjässä vaeltavan yksilön suhdetta, kapitalismin kärjistymistä ja ympäristökatastrofia.

Taiteen valtionpalkinnot myönnettiin 27. marraskuuta 2018 arkkitehtuurin, elokuvataiteen, esittävien taiteiden, kirjallisuuden, kuva-, media- ja monitaiteen, muotoilun, musiikin, sarjakuva- sekä valokuvataiteen alalla. Kukin palkinto on suuruudeltaan 14 000 euroa.