Maailmanennätysmies Pekka Koskelan elämäkerta julkaistaan elokuussa

7.4.2021

Maailmanennätys aasialaisten, pohjoisamerikkalaisten ja eurooppalaisten hallitsemassa olympialajissa. Pikaluistelija Pekka Koskela nousi urheilua seuraavien suomalaisten tietoisuuteen viimeistään 1000 metrin ennätysluistelussaan Salt Lake Cityssa marraskuussa 2007.

Hän oli saavuttanut lajissaan kansainvälisen huipun jo 2000-luvun alussa. Koskela myös pysyi huipulla miltei kaksi vuosikymmentä uransa päätökseen asti. Hänen harjoituspäiväkirjansa ovat mykistävä dokumentti työmäärästä, jolla tuo suoritustaso saavutettiin ja pidettiin yllä.

Koskela kertoo tähänastisen elämäntarinansa kirjassa Jäätävä kone – Pekka Koskelan tarina (Tammi), joka ilmestyy elokuussa 2021. Teoksessa esitellään todellisia harjoituspäiväkirjoja, jotka ovat herättäneet kiinnostusta ulkomaita myöten. Kirja kertoo myös murtumattomasta veljeydestä, hetkistä, kun koko ura oli vaakalaudalla ja uskomattomista ponnistuksista matkalla menestykseen.

”Työmoraalin pitää urheilijalla olla aivan tapissa. Ei siinä kysytä, onko arki vai pyhä – kroppa kertoo, treenataanko vielä lisää. Tarinani avaa, kuinka paljon vaatii nousta junnuvoittajasta oikeaan huippumenestykseen. Jo nuorena mennään isolla vaihteella, mutta kun parta kasvaa, pykäliä pitää löytyä vielä rajusti lisää”, sanoo Pekka Koskela.

”Arkea on silti turha säikähtää. Rohkaisen kaikkia yrittämään aivan päätyyn asti, ja sen jälkeen vielä pari kertaa. Matkasta tulee takuuvarmasti ikimuistoinen. Oma stoorini on siitä esimerkki”, Koskela jatkaa.

”Pekan uskomattomasta tarinasta ja treenituloksista on kerrottu tähän mennessä julkisuuteen vain pintaraapaisu. Kirjassa ne avataan pysäyttävällä tavalla. Pekan jylhän kuoren alta löytyy poikkeuksellista tietotaitoa ja kykyä värittää tarinat eloon. Tarjolla onkin hyvin harvinainen mahdollisuus haistaa, maistaa ja tuntea urheilun maailma absoluuttisella huipulla, sanoo kirjan kirjoittaja Riku Korkki.

Riku Korkki on kokenut toimittaja, joka työskentelee Iltalehden urheilutoimituksen uutispäällikkönä. Hänet valittiin Iltalehden vuoden journalistiksi 2017. Kirjan kustantaja Tammi on osa Werner Söderström Osakeyhtiötä.