Maria Turtschaninoff Topelius-ehdokkaana, Ville Hytönen ja Virpi Penna Lydecken-ehdokkaana

11.12.2018

Topelius ja Arvid Lydecken -ehdokkaat 2018

Suomen Nuorisokirjailijat ry on nimennyt Maria Turtschaninoffin Maresin voiman Topelius-ehdokkaaksi ja Arvid Lydecken -ehdokkaaksi Ville Hytösen kirjoittaman ja Virpi Pennan kuvittaman Ötökkämaan talven.

Turtschaninoffin Punaisen luostarin kronikoita -sarjan avausosa Maresi voitti lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2014. Kronikoiden toinen osa Naondel ilmestyi vuonna 2016. Sarjan teokset on suomentanut Marja Kyrö.

Ötökkämaan talvi on jatkoa Hytösen ja Pennan vuonna 2014 ilmestyneelle Ötökkämaan tarinat -kuvakirjalle.

Raadin perustelut Maresin voiman ehdokkuudelle:
”Kirjeiden kautta etenevä tarina kertoo Maresista, luostarissa kouluttautuneesta nuoresta naisesta, joka palaa kotikyläänsä. Kahdeksan vuoden poissaolon jälkeen moni asia kotona on muuttunut. Tiukka verotus pitää kyläläiset ahtaalla ja nälkä on vakituinen vieras. Haave oman koulun perustamisesta tuntuu ylivoimaiselta toteuttaa. Maresin on tehtävä valinta, kulkeeko hän omaa polkuaan vai taipuuko yhteisön painostukseen. Kaunis kieli ja päähenkilön vahvuus tekevät kirjasta mieleenpainuvan lukukokemuksen.”

Raadin perustelut Ötökkämaan talven ehdokkuudelle:
”Ötökkämaan asukkaat viettävät talvea. Kinosten ja ötököiden keskellä tapahtuu monenlaista. Herra Pöntinen tapaa yksinäisen Kiepin, Lempiäinen rakastuu taas, Lötkö-täti käy kylässä ja Mäkämäkkien suku kokoontuu. Teoksessa leikitellään kielellä omintakeisesti ja ötököistä on löydettävissä samoja piirteitä kuin meistä ihmisistäkin. Kirjassa korostuvat ystävyys ja erilaisuuden hyväksyminen.”

Suomen Nuorisokirjailijat ry jakaa vuosittain kaksi kirjallisuuspalkintoa: Topelius-palkinnon ansiokkaalle nuortenkirjalle ja Arvid Lydecken -palkinnon ansiokkaalle lastenkirjalle. Molemmat palkinnot ovat 2019 euroa, ja ne myönnetään vuoden 2018 aikana ilmestyneille kirjoille. Voittajat julkistetaan 14.1.2019.

Topelius-palkinto on perustettu vuonna 1946 ja se on Suomen vanhimpia nuortenkirjallisuuspalkintoja. Arvid Lydecken -palkintoa on jaettu 1960-luvulta alkaen. Kopiosto tukee molempia palkintoja.

Palkintoraatiin molemmissa kategorioissa kuuluivat puheenjohtajana tutkija ja tietokirjailija Sara Kokkonen, kirjastovirkailija Marjo Hämäläinen ja luokanopettaja Matias Laivamaa.