Mauno Koiviston tietokirjaklassikko Venäjästä julkaistaan ensimmäistä kertaa englanniksi

13.3.2023

Englanninkielinen teos julkaistaan lokakuussa 2023 nimellä The Russian Idea ja sen kääntää suomenkielisestä alkuteoksesta Timothy Binham. Kirja saa ilmestyessään maailmanlaajuisen jakelun. Venäjän idea on käännetty aiemmin ruotsiksi, viroksi ja venäjäksi.

Käännöshankkeen aloitteen on tehnyt Erkki Liikanen, joka työskenteli Koiviston kanssa useaan otteeseen niin poliittisen kuin virkamiesuransa varrella.

”Kun suomalainen tapaa tänään maailmalla ihmisiä, kysytään aina, mitä te ajattelette Venäjästä. Teillä on pitkä yhteinen raja ja historia. Mauno Koiviston Venäjän idea on vastauksena omassa sarjassaan. Se kestää tässä ajassa. Siksi kirjan julkaiseminen englannin kielellä on arvokasta”, Erkki Liikanen toteaa.

Koiviston perheenjäsenet, rouva Tellervo Koivisto ja tytär Assi Koivisto ovat otettuja teoksen saamasta kansainvälisestä huomiosta.

”Meille on merkityksellistä, että kirja on osoittautunut näin aikaa kestäväksi ja jopa entistäkin ajankohtaisemmaksi nykyisessä maailmantilanteessa. On hienoa, että se nyt saatetaan englanninkielisenä myös kansainvälisen yleisön saataville”, Tellervo ja Assi Koivisto sanovat.

Venäjän idea kertaa Venäjän poliittisen historian, mutta se on myös johdatus venäläiseen aatehistoriaan. Ortodoksisuus, slaavilaisuus ja sosialismi yhdistyvät kirjassa osaksi venäläistä aateperintöä. Koiviston pyrkimyksenä oli ymmärtää venäläistä ajattelua, joka ilmenee historian tapahtumissa ja vaikuttaa maan tulevaisuuden valintoihin.

Mauno Koivisto (1923–2017) toimi Suomen tasavallan presidenttinä kaksi perättäistä kautta 1982–1994. Pääministeri Koivisto oli vuosina 1968–1970 ja 1979–1982. Venäjän tutkimus oli hänelle monikymmenvuotinen harrastus ja työ. Koivisto aloitti venäjän opiskelun jo 1950-luvulla. Hän seurasi pääministerikaudellaan mm. Tšekkoslovakian miehityksen aiheuttamaa kriisiä ja todisti toisella presidenttikaudellaan Neuvostoliiton romahduksen.

Kirjan kustantaja Tammi on osa Werner Söderström Osakeyhtiötä.