Mennään jo naapuriin -kirjalle Punni-kirjallisuuspalkinto 2018

5.4.2018

Mennään jo naapuriin -kansi

Lastenkirjainstituutin jakama Punni-kirjallisuuspalkinto on myönnetty kirjailija Riina Katajavuorelle ja kuvittaja Salla Savolaiselle teoksestaan Mennään jo naapuriin. Elokuussa 2017 julkaistussa kirjassa kahdeksanvuotias helsinkiläistyttö Vellamo tutustuu kahdeksaantoista perheeseen, jotka ovat muuttaneet Suomeen ja kotiutuneet pääkaupunkiseudulle eri syistä. Aiemmin kirja on valittu muun muassa Ylen Kirjojen Suomi -ohjelman vuoden 2017 kirjaksi.

Punni-kirjallisuuspalkinto jaetaan kotimaiselle lasten- tai nuortenkirjan tekijälle esikoisteoksesta tai rohkeasta avauksesta lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Nimensä palkinto on saanut Kirsi Kunnaksen Punni-tarinasta. Tiitiäisen tarinoita -kirjassa (WSOY 1957) alun perin julkaistu Punni on hauska ja viisas kertomus erilaisuuden hyväksymisestä. Kunnaksen suostumuksella Punni rohkaisee nyt oman palkinnon myötä lastenkirjallisuuden tekijöitä luomaan raikkaita ja arkailemattomia teoksia nykylapsille.

Palkintoperusteluiden mukaan Mennään jo naapuriin on kirja, joka ”kaikkien suomalaisten tulisi lukea”. Kirja on ”monikulttuurisuuskasvatusta parhaimmillaan – ja sellaisena tarpeen myös aikuisille.”

Punni-raati painottaa perusteluissaan erityisesti kirjan ajankohtaisuutta ”Mennään jo naapuriin kertoo tämän päivän Suomesta ja on rohkea avaus kotimaisessa lastenkirjallisuudessa. [––] Suomi on muuttunut viime vuosien aikana monikulttuurisemmaksi. Mitä paremmin tunnemme toisiamme, sitä helpompaa on hyväksyä erilaisuutta ja elää rinnakkain. Katajavuori ja Savolainen nostavat esille, että ihmisillä on enemmän yhteistä kuin eroavaisuuksia.”

”Eri maista lähtöisin olevat, Suomeen asettuneet perheet näyttäytyvät teoksessa tasavertaisina ja kiinnostavina. Heidän elämäänsä tutustutaan pikemminkin tutun kuin vieraan kautta. Vellamon matkassa lukija näkee erilaisuuden lisäksi paljon samankaltaisuuttakin. Tekijät ovat osanneet katsella perheiden kotielämää lapsen uteliain silmin. He eivät tuputa valmiiksi ajateltuja ajatuksia eivätkä alleviivaa suvaitsevaisuutta. Sen sijaan he ottavat lukijan mukaan aitoon kohtaamiseen. Teksti on taidokkaasti rakennettua, huoliteltua ja selkeää suomen kieltä. Iloinen, vivahteikas kuvitus on erottamaton osa kokonaisuutta ja tarjoaa katseltavaa monen ikäiselle lukijalle”, perusteluissa todetaan.

Palkinnon lisäksi Punni-raati jakoi kaksi kunniamainintaa: Kirsti Kurosen kirjalle Pönttö (Karisto 2017) ja Kaj Korkea-ahon ja Ted Forsströmin kirjalle Zoo! Viraalit nerot (Otava 2017).

Punni-palkintoraadin asiantuntijajäsenenä toimi oppikirjailija Markku Töllinen, Lastenkirjainstituutin kannatusyhdistyksen jäsenedustajana kirjailija Katja Krekelä ja nuorisojäsenenä lukiolainen Jaina Saviainen. Raadin puheenjohtajana toimi Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen.