Riina Katajavuoren ja Salla Savolaisen Mennään jo naapuriin on Ylen vuoden 2017 kirja

6.12.2017

Mennään jo naapuriin -kansi

Kirjailija Riina Katajavuoren ja kuvittaja Salla Savolaisen Mennään jo naapuriin on valittu Ylen Kirjojen Suomi -ohjelman vuoden 2017 kirjaksi. Ohjelmassa Ylen kirjallisuustoimittajat Seppo Puttonen ja Nadja Nowak ovat valinneet jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta yhden kirjan. Muut kirjat esiteltiin Suomen juhlavuoden aluksi, mutta 101:s kirja paljastettiin vasta itsenäisyyspäivänä.

”Riina Katajavuoren ja Salla Savolaisen kirja osoittaa hienolla tavalla, miten Suomeen muuttaneet tuovat oman kulttuurinsa rikkaudet meille, ja miten he saavat uudenlaista sisältöä elämäänsä suomalaisesta kulttuurista”, toteaa Ylen Seppo Puttonen.

Mennään jo naapuriin -kirjahanke lähti uteliaisuudesta”, kertovat Riina Katajavuori ja Salla Savolainen.

”Kirjan tekemisprosessi oli meille löytöretkeilyä kotimaassamme. Kohtaamiset eri kulttuureista tulleiden perheiden parissa olivat liikuttavia, yllättäviä ja ikimuistoisia. Maailmankuvamme avartui, vaikka emme liikkuneet pääkaupunkiseutua kauemmas. Toivomme, että lukijat kokevat samaa tutustumisen, löytämisen ja jakamisen riemua”, tekijät jatkavat.

Taustalla todelliset kohtaamiset

Kirjaa tehdessä Savolainen, Katajavuori ja Katajavuoren kahdeksanvuotias Vellamo-tytär vierailivat parissakymmenessä lapsiperheessä pääkaupunkiseudulla. Savolainen piirsi kodeista ja niiden asukkaista paikan päällä kuvan ja Katajavuori jututti perheenjäseniä. Mennään jo naapuriin on näiden vierailuiden pohjalta syntynyt upea ja ajankohtainen kirja tämän päivän monikulttuurisesta Suomesta.

Katajavuoren, Savolaisen ja Vellamon kohtaamien perheiden vanhemmat ovat alkujaan muualta saapuneita, mutta heistä on tullut osa suomalaista yhteiskuntaa. Kodeista avautuu uusi makujen, kielten ja kulttuurien maailma, jossa moni asia on silti ihan tuttua.

Mukana on perheitä ja koteja monipuolisesti. Tekijät tapasivat niin latvialais-italialaisen diplomaattiperheen, yhdysvaltalaisen jääkiekkoilijan perheen kuin jemeniläisen pakolaisperheen. Eri taustoista ja syistä Suomeen asettuneita perheitä kirjaan päätyi yhteensä kahdeksantoista.

Mennään jo naapuriin -kirjan julkkarit

Mennään jo naapuriin -kirjan julkaisutilaisuudessa Katajavuori, Savolainen ja Vellamo yhdessä jemeniläisen perheen kanssa. Kuva: Satu Sirkiä.

”Suomi on aloittamassa uutta sadan vuoden jaksoa itsenäisenä maana. Nousu vuoden 1917 ajoista on ollut huikea vaikeuksista huolimatta. Kirjojen Suomi -ohjelmasarja päättyy Mennään jo naapuriin -kirjaan. Se valikoitui vuoden 2017 kirjaksi, koska nyt on tärkeää katsoa tulevaisuuteen. Tämän hetken lapset ja nuoret rakentavat uudenlaista tulevaisuuden Suomea. Kansainväliset muutokset mullistavat myös Suomea ja kulttuurien kirjo rikastuttaa maatamme. Siksi suvaitsevaisuus ja uudenlaisen monikulttuurisen Suomen rakentaminen on tämän hetken suuri tehtävämme”, painottaa Seppo Puttonen.

Katajavuori ja Savolainen iloitsevat kirjansa saamasta kunniasta ja erityisesti siitä, että lastenkirja noteerataan näin hienosti.

”Valinta 100-vuotiaan Suomen juhlavuoden kirjaksi tuntuu monella tavalla ihanalta ja tärkeältä. Kerrankin lastenkirja on haluttu nostaa keskiöön ja puheenaiheeksi! Maahanmuutto on ollut tapetilla viime vuodet. Olemme iloisia, että olemme saaneet antaa kasvot edes muutamalle uussuomalaiselle ja kertoa heidän tarinansa. Iso kiitos ja kunnia kuuluu perheille, jotka avasivat meille kotinsa ja mahdollistivat kirjan tekemisen”, tekijät toteavat kiitollisina.

Kirjan tarina jatkuu

Mennään jo naapuriin -kirjan tarina jatkuu radiodokumentin muodossa joulukuussa 2017. Yle Puhe esittää kaksiosaisen ohjelman jouluaattona ja uudenvuodenaattona. Dokumentti sisältää Vellamon ja maahanmuuttajalasten keskinäistä juttelua isoistakin asioista: sodasta, kotimaasta, vanhempien merkityksestä, ensikosketuksesta lumeen, yksinolosta, harrastuksista, uskonnosta…

Dokumentin on ohjannut Milla Pelkonen ja se on tehty yhteistyössä Katajavuoren kanssa. Äänisuunnittelusta vastaa Pinja Mustajoki.

Vuoden 2018 aikana Savolaisen kirjaan tekemistä kuvituksista nähdään myös toiminnallinen kuvitusnäyttely, joka kiertää Itäkeskuksen Stoassa, Espoon Karatalossa, Raumalla ja Espoon Järvenperän Pikku-Aurorassa.

Tammikuussa 2018 ilmestyy lisäksi Riina Katajavuoren seitsemäs runokokoelma Maailma tuulenkaatama. Osa kokoelman runoista on saanut kipinän Mennään jo naapuriin -kirjaa tehdessä syntyneistä kohtaamisista.

Runoissa monenkirjavat ihmiset vaeltavat eri syistä maasta ja paikasta toiseen, opettelevat uusia aakkosia ja kieliä, kuuntelevat uusien maailmojen ääniä. Runoissa pohditaan muun muassa, mitä ”minun maani” ja ”ei kenenkään meri” tarkoittavat.

Mennään jo naapuriin on itsenäinen jatko-osa Katajavuoren ja Savolaisen kuvakirjalle Mennään jo kotiin (Tammi 2007), jossa kurkistettiin suomalaisiin koteihin.

Tekijät

RIINA KATAJAVUORI

Riina Katajavuori

Riina Katajavuori (s. 1968) on helsinkiläinen kirjailija, jonka tuotantoon kuuluu niin runoutta, proosaa kuin lastenkirjoja. Katajavuori on lisäksi kirjoittanut kolumneja moniin lehtiin, toimittanut antologioita ja opettanut kirjoittamista. Hänen runojaan on käännetty lähes kolmellekymmenelle kielelle ja lastenkirjoja saksaksi ja tanskaksi. Kuva: Pertti Nisonen.

SALLA SAVOLAINEN

Salla Savolainen

Salla Savolainen (s. 1962) on kiitetty ja monipuolinen kuvittaja, jonka kädenjälki näkyy lukuisissa lastenkirjoissa. Riina Katajavuoren kanssa tehtyjen kirjojen lisäksi hän on kuvittanut muun muassa Tove Appelgrenin, Tapani Baggen ja Sinikka ja Tiina Nopolan lastenkirjoja. Savolainen on kirjoittanut ja kuvittanut myös neljä omaa kuvakirjaa. Kuva: Hannes Heikura.