Risto Siilasmaa Paranoidi optimisti on tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokas

5.11.2018

Paranoidi optimisti -kansi

Nokian hallituksen puheenjohtajan Risto Siilasmaan ja Catherine Fredmanin Paranoidi optimisti – Näin johdin Nokiaa murroksessa on vuoden 2018 tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana. Kirjassa Siilasmaa peilaa Nokian kehitystä alkaen vuodesta 2008, jolloin hän liittyi yhtiön hallitukseen.

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnosta kisaa kuusi teosta. Lopullisen palkinnonsaajan valitsee elokuvaohjaaja Virpi Suutari. Finlandia-palkinnot ovat suuruudeltaan 30 000 euroa. Voittajat julkistetaan 28.11.2018.

Paranoidi optimisti on vangitsevasti kerrottu tarina ja kurkistus teknologiamaailman sisäpiireihin. Siilasmaa kertoo, miten Nokia kävi lähellä tuhoa, mutta onnistui nousemaan takaisin huipulle. Teos opettaa selviytymään kriisien ja murroksen kourissa, etsimään uusia vaihtoehtoja ja pysymään valppaana jatkuvan muutoksen keskellä.

Punaisena lankana Nokian tarinan rinnalla kirjassa kulkee Siilasmaan johtamisen filosofia, paranoidi optimismi.

”Ilman optimismia ei uskalla ryhtyä isoihin muutoksiin. Kun on samalla riittävän epäluuloinen, näkee myös kaikkein huonoimmat mahdolliset vaihtoehdot ja pystyy ehkäisemään ne ennakolta. Olemalla paranoidi on varaa olla myös optimisti”, Siilasmaa kuvaa.

Raadin perustelut:

”Kirja etenee yllättävänä kuin jännityskertomus. Se avaa ainutlaatuisen, mutta myös kaivatun näkökulman Nokiaan, yhteen Suomen merkittävimmistä yrityksistä, ja siellä niin menestyksen kuin romahduksen vuosina vallinneeseen johtamiskulttuuriin. Teos on rohkea ja henkilökohtainen kurkistus suuryritysten ylimpään portaaseen, mutta se toimii silti myös arkisena johtamisoppaana.”

Tietokirjallisuuden Finlandia-raatiin kuuluivat puheenjohtajana viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Johanna Vesikallio, toimittaja Tuomas Kaseva ja kirjakauppias Heli Kuvaja.

Risto Siilasmaa on toiminut Nokian hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2012 alkaen. Yhtiön hallitukseen hänet valittiin vuonna 2008. Opiskeluaikanaan, vuonna 1988, Siilasmaa perusti tietoturvayritys F-Securen ja toimi sen ensimmäisenä toimitusjohtajana. Hän on edelleen yhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Catherine Fredman on kokenut bisneskirjojen tekijä. Hän on ollut kirjoittajana mukana muun muassa Intelin ja Dellin toimitusjohtajien teoksissa.