Stephen Kingille kirjailijoiden sananvapausjärjestö PENin palkinto

18.1.2018

Stephen King
Stephen King

Stephen King saa PEN American myöntämän kunniakkaan Literary Service -palkinnon. Kirjailijoiden sananvapausjärjestö PENin palkinto myönnetään arvostetulle kirjailijalle, joka on tuotantonsa kautta edistänyt sananvapautta ja hyvää ihmisyyttä.

”Kirjoillaan, hyväntekeväisyystyöllään ja vankkumattomalla sananvapauden puolustamisellaan Stephen King on kannustanut meitä nousemaan pahoja voimia vastaan”, kuvaa PEN American johtaja Andrew Solomon.

Muun muassa kirjoistaan Uinu, uinu, lemmikkini, Hohto, Se, Musta torni ja Vihreä maili tunnettu Stephen King on yksi menestyneimpiä ja arvostetuimpia kauhu- ja jännityskirjailijoita. Ihmisyyden pimeiden puolien kuvaaminen ja tarkkanäköinen yhteiskunnallinen analyysi ovat olleet oleellinen osa Kingin kirjoja hänen esikoisromaanistaan Carrie lähtien.

”Stephen Kingin vahvat ja eläväiset tarinat kurkottavat yli kirjallisten genrerajojen. Ne ovat onnistuneet tavoittamaan laajan ja kansainvälisen lukijakunnan ikään tai poliittiseen suuntautumiseen katsomatta. King auttaa meitä kohtaamaan demonimme, oli kyse sitten tanssivasta pellestä tai tviittaavasta presidentistä”, Solomon jatkaa.

Aktiivisena sananvapauden puolustajana Kingin on perustanut vaimonsa Tabitha Kingin kanssa Haven-säätiön tukemaan ongelmiin joutuneita kirjailijoita ja taiteilijoita. Kauhukirjailijana King on itsekin joutunut sensuurin kynsiin useasti uransa varrella.

Uusin King-suomennos, palkitun Mersumies-trilleritrilogian päättävä Viimeinen vartio (suom. Ilkka Rekiaro) ilmestyi tammikuussa 2018. Syksyllä 2018 Tammi julkaisee Kingin ja tämän pojan Owen Kingin yhdessä kirjoittaman jännitysromaanin Ruususen uni. Stephen Kingin kirjoja on suomennettu 1980-luvun alusta alkaen, yhteensä yli 70 nimikettä.

PEN American palkinto jaetaan järjestön gaalassa toukokuussa. Aiemmin Literary Service -palkinto on myönnetty muun muassa J. K. Rowlingille.