Tammen kultaiset kirjat -sarja täyttää 70 vuotta

18.10.2022

Kuvakirjasarja Little Golden Books syntyi 1942 Yhdysvalloissa, toisen maailmansodan pahimpana pula-aikana. Ranskalainen maanpakolainen Georges Duplaix kehitteli idean sarjasta. Picasson oppilaanakin kunnostautunut Duplaix halusi tehdä edullisia, kestäviä, iloisia ja värikkäitä lastenkirjoja, joihin kaikilla olisi varaa. Kirjoista tuli nopeasti todella suosittuja. Tänä päivänä Kultaisia kirjoja on julkaistu jo 50 maassa.

Sotien jälkeen oli puutetta lastenleluista ja -kirjoista. Kultaiset kirjat olivat erilaisia, värikkäitä ja edullisia, ennennäkemättömän upeita lastenkirjoja. Suomessa kirjasarjan löysi Tammi vuonna 1952. Koreat kirjat otettiin vastaan suurella suosiolla: lapset, isät, äidit, isovanhemmat, opettajat ja kasvattajat tykästyivät teoksiin ja niiden suosio oli taattu.

Tammen kultaiset kirjat ovat oiva osoitus siitä, miten korkeatasoinen lasten kuvakirja säilyttää suosionsa sukupolvelta toiselle. Moni jo isovanhemmaksikin ehtinyt muistaa Tammen kultaiset kirjat omasta lapsuudestaan. Tänä päivänä Tammen kultaisten kirjojen keräily on monen intohimoinen harrastus. Keräiltävää riittääkin, sillä nimikkeitä on tähän mennessä julkaistu jo 296. Sarja täydentyy myös jatkuvasti uusilla titteleillä, joihin kuuluu Disney, Marvel ja Pixar -kirjoja.

Juhlavuoden kunniaksi julkaistava Tammen kultainen kirjajoulukalenteri sisältää 24 rakastettua klassikkotarinaa miniformaatissa. Lumoavat tarinat ja värikkäät kuvitukset vuosikymmenten varrelta takaavat nostalgisen joulun ja monet lämpimät yhteiset lukuhetket. Tammen kultaiset kirjat yhdistävät sukupolvia! Kalenteri ilmestyy 17.10.

Saatavilla on myös kuninkaallinen kultainen kirja! 27.10. ilmestyvä uusin kultainen kuvakirja on kunnianosoitus kuningatar Elisabet II:n pitkälle ja vaiherikkaalle elämälle ja elämäntyölle.  70 vuotta vallassa ollut kuningatar Elisabet II oli Britannian pitkäikäisin ja pisimpään hallinnut monarkki. Hän nukkui pois 8.9.2022 Balmoralin linnassa Skotlannissa kunnioitettavassa 96 vuoden iässä.

Lisätiedot:

Saara Tiuraniemi, saara.tiuraniemi(at)tammi.fi