Tammi julkaisee Risto Siilasmaan kirjan syksyllä 2018

11.4.2018

Paranoidi optimisti -kansi

Nokian hallituksen puheenjohtajan ja F-Securen perustajan Risto Siilasmaan Paranoidi optimisti – Näin johdin Nokiaa murroksessa -teos julkaistaan lokakuussa 2018. Kirjassa Siilasmaa peilaa Nokian kehitystä alkaen vuodesta 2008, jolloin hän liittyi yhtiön hallitukseen, ja avaa näkemyksiään johtamisesta ja teknologiabisneksestä.

Siilasmaa kirjoittaa kirjan englanniksi muun muassa Intelin ja Dellin toimitusjohtajien teoksissa kirjoittajana mukana olleen Catherine Fredmanin kanssa. Alkuteoksen kustantaa yhdysvaltalainen McGraw-Hill nimellä Transforming Nokia – The Power of Paranoid Optimism to Lead Through Colossal Change. Kirjan suomentaa palkittu englanninkielisen kirjallisuuden suomentaja Ilkka Rekiaro, joka tunnetaan muun muassa Stephen Kingin luottosuomentajana ja jonka käsialaa oli myös alkuvuoden kohutuin kirja, Michael Wolffin Tulta ja tuhoa – Donald Trump Valkoisessa talossa.

Paranoidi optimisti on vangitsevasti kerrottu tarina ja kurkistus teknologiamaailman sisäpiireihin. Siilasmaa kertoo, miten Nokia kävi lähellä tuhoa, mutta onnistui nousemaan takaisin huipulle. Tarina opettaa selviytymään kriisien ja murroksen kourissa, etsimään uusia vaihtoehtoja ja pysymään valppaana jatkuvan muutoksen keskellä.

”Minulla oli kolme syytä lähteä tähän projektiin. Ensinnäkin, Nokian murroksen tarina on yksinkertaisesti niin hieno ja monimuotoinen, että se ansaitsee tulla kerrotuksi, sekä hyvässä että pahassa. Erityisesti siksi, että monet niistä opeista, joita kokemuksemme nostavat esiin, soveltuvat oikeastaan kaikille yrityksille. Toiseksi, on äärimmäisen turhauttavaa, kun ihmiset maailmalla tulevat kyselemään minulta, miksi Nokialla on edelleen oma hallitus nyt, kun se on osa Microsoftia. Nokia on hieno itsenäinen yritys ja ansaitsee olla sitä myös ihmisten mielissä maailmanlaajuisesti. Kolmas syy on mahdollisuus kirjoittamisen kautta syventää omia ajatuksiani johtamisesta ja jakaa niitä muille hyödynnettäviksi”, Risto Siilasmaa kertoo.

Punaisena lankana Nokian tarinan rinnalla kirjassa kulkee Siilasmaan johtamisen filosofia, paranoidi optimismi.

”Ilman optimismia ei uskalla ryhtyä isoihin muutoksiin. Kun on samalla riittävän epäluuloinen, näkee myös kaikkein huonoimmat mahdolliset vaihtoehdot ja pystyy ehkäisemään ne ennakolta. Olemalla paranoidi on varaa olla myös optimisti”, Siilasmaa kuvaa.

Risto Siilasmaa (s. 1966) on toiminut Nokian hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2012 alkaen. Yhtiön hallitukseen hänet valittiin vuonna 2008. Opiskeluaikanaan, vuonna 1988, Siilasmaa perusti tietoturvayritys F-Securen ja toimi sen ensimmäisenä toimitusjohtajana. Hän on edelleen yhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Lisätiedot:
Markku Aalto | kustannuspäällikkö | Kustannusosakeyhtiö Tammi
[email protected]