Tammi julkaisee Suomen ensimmäisen chatfiktio-romaanin Pientä säätöä

28.5.2019

Chatfiktio-romaanille on nyt tilausta, sillä perinteinen romaani ei tavoita läheskään kaikki nuoria. ”Nuorten kiinnostus lukemiseen on vähentynyt huomattavasti viime vuosina, ja keinoja lukuinnon herättämiseksi etsitään aktiivisesti. Teknologian ja nopean viestinnän maailmassa kynnys tarttua perinteiseen kirjaan on monelle nuorelle korkea ja valtaosa lukemiseen liittyvistä toiminnoista tapahtuu lähinnä oman puhelimen välityksellä. Chatfiktion muodossa julkaistava kirjallisuus vastaa näiden nuorten tarpeeseen lukea samaistuttavia ja koukuttavia tarinoita, jotka ovat tuttuja jokapäiväisestä elämästä”, toteaa Tammen lasten- ja nuortenkirjojen kustantaja Saara Tiuraniemi.

Chatfiktion tarkoitus ei kuitenkaan ole yrittää korvata perinteistä kirjaa vaan luoda linkki audiovisuaalisen maailman ja kirjallisuuden välille. Digitaalisen lukemisen muodot eivät vieraannuta nuoria lukemisesta, vaan päinvastoin aktivoivat ja kehittävät lukutaitoa, jota perinteinen romaani vaatii. Chatfiktio julkaistaan videona, mutta sen katsoja kuvittelee itse maailman, toiminnan ja henkilöt aivan kuten perinteistäkin kirjaa lukiessa.

”Kirjan ensisijainen tehtävä on tarjota lukijalle tila nauraa henkilöhahmojen noloille sattumuksille ja sitä kautta myös itselleen. Pientä säätöä kertoo ystävyyden ainutlaatuisuudesta, aikuisuuden kynnyksen nyrjähdyksistä, sekä pakahduttavasta herkkyydestä ja välittömyydestä, joka kuuluu nuoruuteen. Osa aiheista on vakavia, osa humoristisia”, kuvailee kirjailija Veera Ojola.

”Veera Ojola tuo kirjallisuuteen uuden raikkaan äänen, joka tavoittaa nuorten maailman juuri tässä ajassa. Pientä säätöä on samalla tavalla aito ja kiehtova kuin norjalainen suursuosion saanut tv-sarja SKAM, ja olen varma, että se tulee tavoittamaan yhtä laajan kohdeyleisön”, Saara Tiuraniemi ennustaa.

 

Veera Ojola (s. 1993) on käsikirjoittanut perinteisen television ja podcastien lisäksi ensimmäisenä Suomessa nuorten draamaa suoraan Instagram Storiesiin sekä WhatsAppiin. Draaman lisäksi Ojola rakastaa runoutta ja keikkailee aktiivisesti myös spoken word -artistina sekä laulajana. Ojolan esikoisteos Pientä säätöä (2019) on Suomen ensimmäinen chatfiktio-romaani.