TIEDOTE: Nobel 2015: Svetlana Aleksijevitšin Tšernobylista nousee rukous -romaanista uudistettu laitos

10.12.2015

Tšernobylin ydinräjähdys oli valtava ympäristökatastrofi, ehkä laajin onnettomuus Euroopassa sitten toisen maailmansodan. Siitä kuitenkin tiedetään vähän, vaikka sen vaikutukset eivät suinkaan ole hälvenneet. Aleksijevitš toteaa, että Tšernobylia ei ole unohdettu, sitä ei vain ole ymmärretty. Hän vie lukijansa suoraan Tšernobylin maailmaan, antaa äänen niille joita se on koskettanut. Kirjan kertomukset ovat järkyttäviä mutta kauniita. Ne ovat tunteiden historiaa: sankaruuden ja rakkauden, surun ja neuvottomuuden, suuttumuksen ja häpeän.

Svetlana Aleksijevitš on valkovenäläinen kirjailija ja tutkiva toimittaja. Tšernobylista nousee rukous on Alkesijevitšin kuuluisin teos. Hänen kirjojaan voi kuvata neuvostoihmisen emotionaalisen historian kronikoiksi. Aleksijevitš on käsitellyt teoksissaan myös Afganistanin sotaa ja naisten asemaa sodan keskellä. Hänet tunnetaan aktiivisena Putinin hallinnon vastustajana.

Ennen Nobel-palkintoa Aleksijevitš on saanut Saksalaisten kirjankustantajien rauhanpalkinnon ja Prix Medicis Essai -palkinnon.

”Palkinto myönnetään hänen moniäänisille kirjoituksilleen,
jotka ovat muistomerkki aikamme kärsimykselle ja rohkeudelle.”
Nobel-lautakunnan perustelut

Svetlana Aleksijevitš, Tšernobylista nousee rukous
alkukielinen teos: Tšernobylskaja molitva. Hronika buduštšego (1997)
suomennos: Marja-Leena Jaakkola
1. suomennettu painos 2000


Lisätiedot

viestintäpäällikkö Vilja Perttola, puh. 040 755 3319, [email protected]
arvostelukappaleet: [email protected]