TIEDOTE: Tammi ja Jussi Valtonen lahjoittavat Finlandia-palkittua He eivät tiedä mitä tekevät -teosta uusille ylioppilaille

27.5.2015

Lahjoituksella halutaan muistaa äidinkielen oppiaineessa hyvin menestyneitä ylioppilaita ja muistuttaa, että vaikka aina elämän varrella ei tietäisi mitä pitäisi tehdä, hyvän kaunokirjallisuuden lukeminen on tärkeää. Lukeminen auttaa ymmärtämään ja jäsentämään maailmaa. Hyvän kaunokirjallisuuden lukeminen avaa oven matkalle sivistyksen äärelle, se avartaa maailmankuvaamme ja kehittää mielikuvitustamme.

Haluamme korostaa, että lukutaito on yksi tärkeimmistä taidoista ihmisen elämässä. Lukutaitoa tarvitaan silloinkin, kun kyseessä ei ole kaunokirjallisuuden lukeminen. Vastaavasti kaunokirjallisuus voi antaa lukijalleen sellaista syvällistä tietoa, jota ei muualta löydy. Jussi Valtosen palkittu romaani tarjoaa lukuelämyksen, joka ei unohdu koskaan”, sanoo Tammen kirjallisuusyksikön johtaja Outi Mäkinen.

Jussi Valtonen (s. 1974) on helsinkiläinen psykologi ja kirjailija. Psykologian lisäksi hän on opiskellut teoreettista filosofiaa ja englantilaista filologiaa Helsingin yliopistossa ja kognitiivista neuropsykologiaa Johns Hopkins Universityssa Yhdysvalloissa. Hän viimeistelee parhaillaan neuropsykologian alaan kuuluvaa väitöskirjaa. Aikaisemmin Valtonen on julkaissut kaksi romaania ja yhden novellikokoelman. He eivät tiedä mitä tekevät -romaani voitti Finlandia-palkinnon vuonna 2014. Kirjan käännösoikeudet on myyty Ranskaan, Saksaan, Puolaan ja Hollantiin sekä maailmalaajuiset englanninkieliset oikeudet lontoolaiselle One World-kustantamolle.

Lisätiedot:
Outi Mäkinen, Kustannusosakeyhtiö Tammi, kirjallisuusyksikön johtaja / puh 040-83 444 04, [email protected]