Tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokas 2020: Marjatta Sarpaneva: Timo Sarpaneva. Taide ja elämä

3.11.2020

Timo Sarpaneva. Taide ja elämä on ensimmäinen elämäkerta Timo Sarpanevasta, suomalaisen designin kansainvälisesti arvostetusta voimahahmosta.

Marjatta Sarpaneva eli lähes viisi vuosikymmentä miehensä, taiteilija-muotoilija Timo Sarpanevan rinnalla. Hän seurasi miehensä kädenjälkeä jokaista yksityiskohtaa myöten, millimetrin tarkkuudella. Kirjassa tämä syvä kokemus kiteytyy kuviksi ja sanoiksi. Tarkkanäköinen tulkinta päästää lukijan taiteilijan vierelle, missä elämä ja taide ovat yksi ja sama asia. Teos kuljettaa lukijan läpi sodan runteleman Helsingin ja sotaa seuranneen taideteollisuuden kultakauden etsien myös syitä kultakauden jälkeiselle lamaannuksen tilalle. Luokkaerojen varjostamissa ihmissuhdesalongeissa taiteilija tasapainoilee menneisyyden varjoissa ja kertoja etsii omaa tietään.

Teoksen ulkoasu on pariskunnan pojan Aleksei Sarpanevan käsialaa.

Finlandia-raadin perusteluissa kirjaa kuvaillaan seuraavasti: ”Rakastetun ja arvostetun taiteilijan karhean loistelias elämäkerta, jossa puoliso käy läpi omakohtaisesti koetut uran huiput ja aallonpohjat kipeitäkään puolia kaunistelematta. Kerronnassa yhdistyvät upealla tavalla teksti ja kuvat, ja teos tuo hienosti esiin elämän ja taiteen erottamattoman yhteyden.”

Marjatta Sarpaneva o.s. Svennevig (s. 1944) varttui Helsingin Kalliossa. Keskikoulun jälkeen hän meni töihin Erva-Latvalan mainostoimistoon. Mallinura aukeni, ja Marjatta kulki suomalaisen muodin vientimatkoilla ympäri maailmaa. Todelliseksi elämäntyöksi muodostui tiivis yhteistyö elämänkumppani Timo Sarpanevan kanssa. Nykyään Marjatta Sarpaneva työskentelee Sarpaneva Design Oy:ssä.

 Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Viestintäpäällikkö Johanna Harkkila, Tammi, puh. 041 4497274, [email protected]
Arvostelukappaleet: [email protected]