Tubessa kasvaneita juhlistetaan kirjalla – sisäpiiri harvinaisen avoimena

30.3.2023

Monet YouTuben suurimmista suomalaisvaikuttajista aloittivat videoiden tekemisen kymmenen vuotta sitten. He ovat rakentaneet sukupolvikokemusta samaan aikaan varttuneille seuraajilleen, mutta arvostusta työlle oli etenkin alkuvuosina vaikea saada.

Luokkakuva kokoaa ensimmäistä kertaa yksien kansien väliin yli neljänkymmenen kotimaisen tähtitubettajan sekä heidän kanssaan työskennelleiden managereiden ja taustavaikuttajien muistelut uuden nuorisokulttuurin synnystä Suomessa sekä yhden sukupolven noususta kotivideoillaan koko kansakunnan tietoisuuteen. Kotivideot avasivat monelle ovia vaikuttajaelämään, mediapersooniksi ja liike-elämän huipulle.

”Vuosi 2023 on kotimaiselle YouTube-kulttuurille varsinainen juhlavuosi, sillä nykymuotoinen tubeskene aloitti räjähdysmäisen kasvunsa kymmenen vuotta sitten ja monet nykyiset tähdet aloittivat silloin myös omat videouransa. Toki videoita tehtailtiin YouTubeen jo ennen vuotta 2013, mutta alan nousu pienestä harrastuksesta kaupalliseksi vaikuttajabisnekseksi starttasi tuolloin vauhdilla”, Mika Tolvanen summaa.

Teoksessaan Tolvasen haastattelemat tähdet purkavat suojauksensa ja puhuvat avoimesti niin tuben raadollisuudesta, kiusaamisesta kuin myös onnistumisista. Teos pohtii syitä menestykseen, ja vihakulttuuriin sekä sitä, millaisen jäljen YouTube jättää videoiden tekijään.

”En voi itse saada normaalia sukupolvikokemusta, jos olen merkittävä osa kaikkien muiden vastaavaa. En ole kokenut 15-vuotiaana olon jälkeen mitään normaaleja kohtaamisia ikäisteni kanssa. Olen aina ollut jotenkin erikoinen tai erityinen.” Tuure Boelius kertoo kirjassa.

Muistojaan jakavat mm. Lakko, Mmiisas, Niko ja Santtu, Paqpa, Justimuksen kolmikko, Veronica Verho, ZoneVD, Nelli Orell, Biisonimafia, Pernilla Böckerman, Hydraulic Press Channel ja monta muuta huippunimeä YouTube-maailmasta.

Mika Tolvanen (s. 1981) on entinen toimittaja ja vaikuttanut vaikuttajamarkkinoinnin huipulla mm. tunnettujen kotimaisten YouTube-tähtien managerina. Tubettajien kanssa pitkään työskennellyt Tolvanen onkin nähnyt tubekulttuurin synnyn aitiopaikalta. Luokkakuva (2023) on hänen debyyttinsä tietokirjailijana.

Arvostelukappalepyynnöt: [email protected]. Teos julkaistaan 5.4.

Haastatteluihin on käytettävissä myös kirjan tähtitubettajia.