Valpuri ja vaarallinen aamupuuro lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaaksi

9.11.2022

Valpuri on rakastettava polvenkorkuinen asennemuija täynnä metkuja. Valpuri tilaa kermalla ja strösseleillä kuorrutetun herkkuaamiaisen, ja isä asettaa hänen eteensä talon erikoisen. Lautasellisen PUUROA. Siitä lähtee liikkeelle Valpurin ja puuron eeppinen kaksintaistelu, joka kuljettaa tarinaa mielikuvituslokaatiosta toiseen.

Valpuri näkee arkisissa tapahtumissa valtoimenaan rönsyileviä seikkailuja, jotka imaisevat lukijan mukaan nopeisiin käänteisiinsä. Entä jos puuro ei ole puuroa ollenkaan? Mitä jos puuro onkin oikeasti avaruuden musta aukko, joka odottaa vain päästäkseen imaisemaan Valpurin ja heittämään hänet aurinkokunnan toiselle laidalle? Tai entä jos puuro onkin vasta poikanen ja sen hirmuisen vihainen äiti on jossakin lähistöllä? Kumpi lopulta voittaa, Valpuri vai puuro?

Finlandia-raadin perusteluissa teosta kuvaillaan näin:

”Arkinen aamupuuro saa yhä hämmästyttävämpiä merkityksiä kuvakirjassa, jossa sivun­kääntämisen draama toimii. Kuvan ja sanan dialogi kulkee luontevasti aukeamilla, joissa visuaaliskerronnallisesti mahdottomalta vaikuttava elementti – puuro – muuntuu päähenkilön edessä milloin suurlähettilääksi, milloin osaksi taidenäyttelyä tai arkeologista aarteistoa. Liekö puuroa koskaan kuvattu näin vivahteikkaasti?”

Saara Kekäläinen ei lapsena pitänyt puurosta, mutta haaveili lastenkirjailijan urasta. Ennen unelmansa toteutumista hän on kirjoittanut työkseen mm. copywriterinä. Hän kirjoittaa aikuisten romaaneja kirjailijanimellä Olga Kokko. Reetta Niemensivu on lahtelainen kuvittaja ja sarjakuvataiteilija. Hän on kuvittanut lastenkirjoja ja julkaissut useita sarjakuva-albumeja.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Viestintäpäällikkö Johanna Harkkila, Tammi, puh. 041 4497274, [email protected]

Arvostelukappaleet: [email protected]