Viisikko on seikkaillut suomeksi jo 60 vuotta!

6.4.2016

Enid Blyton (1897–1968) oli yksi 1900-luvun luetuimmista ja menestyneimmistä lasten- ja nuortenkirjailijoista ja UNESCOn laatiman listauksen mukaan maailman kaikkien aikojen käännetyin lastenkirjailija. Hänen valtava tuotantonsa käsittää yli 800 teosta, joista Suomessa ovat tunnetuimpia Viisikko-, Seikkailu-, SOS-, Salaisuus- ja Arvoitus-sarjat. Ensimmäinen Viisikko-kirja, Viisikko aarresaarella, julkaistiin suomeksi vuonna 1956, ja Suomessa sarjan kustantaja oli alusta asti Tammi. Viisikon jäsenet Leo, Dick, Anne, poikatyttö Pauli ja hänen Tim-koiransa ovat siis ratkaisseet rikosarvoituksia suomeksi jo 60 vuoden ajan. Nyt on aika tutustuttaa myös 2010-luvun lapset Viisikko-tarinoihin.

Sarjan 21 kirjasta 14 on suomennettu salanimellä Lea Karvonen. Tämä kollektiivinen salanimi otettiin käyttöön Kustannusosakeyhtiö Tammessa 1950-luvulla, ja sen taakse on kätkeytynyt useita nimekkäitä suomalaiskirjailijoita. Tuottelias ja monipuolinen ”Lea Karvonen” suomensi myös Viisikko-sarjan avausosan.

”Juhlavuoden kunniaksi voin ilokseni paljastaa ihka ensimmäisen Viisikko-suomentajan todellisen henkilöllisyyden. Hän on lastenkirjallisuudessa ehkä yllättäväkin nimi, lukijoiden rakastama ja yksi aikansa valovoimaisimmista kirjailijoista, Eeva Joenpelto”, kertoo Tammen lasten- ja nuortenkirjojen kustantaja Saara Tiuraniemi.

”Viisikko on seikkailusarjojen klassikko. Varsinkin lasten ruokailuhetket ovat painuneet lähtemättömästi useiden lukijasukupolvien mieliin. On hienoa saada tuoda yksi oman lapsuuteni lempisarjoista nykylasten ulottuville.”

Tammi julkaisee Eeva Joenpellon suomentaman Viisikko aarresaarella uusintapainoksena sekä uudet suomennokset sarjan toisesta ja kolmannesta osasta, Viisikon uudet seikkailut ja Viisikko karkuteillä. Suomennoksista vastaa Hilkka Pekkasen vetämä Turun yliopiston opiskelijaryhmä. Teokset julkaistaan myös sähkökirjoina.

Juhlan kunniaksi Tammi myös julkistaa alakoululuokille kilpailun, jonka palkintona on piknikretki aarteenetsintään Suomenlinnaan 31.5.2016. Kilpailuajankohta on 25.4.–6.5.2016. Kutsut kilpailuun lähetetään kouluille erikseen.

Arvostelukappaleet ja lisätiedot:

Leena Salmio
Tammi
Viestinnän tuottaja, lasten- ja nuortenkirjallisuus
+ 358 (50) 366 3882
[email protected]