Vuoden 2015 Finlandia Junior -ehdokkuus Elina Lappalaisen ja Christel Rönnsin tietokirjalle Nakki lautasella. Mistä ruoka tulee?

4.11.2015

Ajankohtainen tietokirja Nakki lautasella kurkistaa tavallisten, modernien suomalaistilojen arkeen. Se kertoo eläintuotannosta lapsen kehitystasolle sopivasti ja hauskalla tarinalla kehystettynä.

Kirjassa kierretään maatiloilla kahden lapsen ja eläinlääkäri-isän mukana. Kuvitettu tietokirja käy läpi lehmien, sikojen, kanojen ja broilerien elämänkaaren, millaisilla tiloilla ne elävät, millaisia eläimiä ne ovat ja mikä niiden hyvinvoinnille on tärkeää. Samalla selviää, paljonko lehmä kakkaa päivässä, miksi vasikoille tutti on tärkeä ja mistä kana pissii. Nakki lautasella. Mistä ruoka tulee? on tasapainoinen tietokirja, joka ei tuomitse eri perheiden kulutusvalintoja mutta esittää eläimet arvokkaina olentoina joiden hyvinvoinnista meillä on vastuu. Kirja kertoo eläinten elämästä enemmän ja tarkemmin kuin mikään lastenkirja aiemmin. Yhä useammat kuluttajat pitävät ruoan eettisyyttä tärkeänä, mutta mitä osaamme aiheesta lapsille kertoa?

Toimittaja ja tietokirjailija Elina Lappalainen (s. 1984) voitti vuonna 2012 sekä Tieto-Finlandian että Kanava-tietokirjapalkinnon teoksellaan Syötäväksi kasvatetut: Miten ruokasi eli elämänsä (Atena 2012). Vetävästi mutta kiihkottomasti kirjoitettu reportaasi suomalaisilta eläintiloilta on ollut myös lukijoiden tietokirjasuosikki ja myyntimenestys.

Lappalainen on varttunut Pohjois-Savossa setänsä maitotilan naapurissa. Hän kiinnostui eläinten hyvinvoinnista kirjoittaessaan maatalousaiheista juttusarjaa Helsingin Sanomiin. Nyt Lappalainen työskentelee Talouselämä-lehdessä, missä hän seuraa erityisesti teknologia-aiheita ja kasvuyrityksiä.

Christel Rönns (s. 1960) työskentelee freelance-kuvittajana ja graafisena suunnittelijana Helsingissä. Hän on kuvittanut yli 60 kuvakirjaa ja kirjoittanut kolme omaa lastenkirjaa. Vuonna 2012 Rönns voitti Finlandia Junior -palkinnon teoksellaan Det vidunderliga ägget (Perin erikoinen muna, Schildts & Söderströms 2012).

Lisätiedot: kustantaja Saara Tiuraniemi, puh. 0400 873 335, [email protected]

Arvostelukappaleet: [email protected]

Henkilökuvat:

Elina Lappalainen, kuvaaja Sari Gustafsson

Christel Rönns, kuvaaja Hannes Heikura