Vuoden johtolanka -palkinto Niko Rantsille

1.2.2022

Suomen dekkariseura ry:n Vuoden johtolanka -palkinto edellisvuoden parhaasta kotimaisesta jännityskirjasta on myönnetty Niko Rantsille romaanista Kuka viereesi jää (Tammi 2021).

Niko Rantsin toinen romaani Kuka viereesi jää on vaikuttava näyttö uskottavasta ja realistisesta poliisiromaanista, joka pitää lukijan mielenkiinnon vireillä alusta loppuun. Rantsi hyödyntää poliisiammattinsa vahvuuksia ja kertoo vakuuttavasti rikostutkijoiden työstä, myös heidän arkielämänsä huolista ja perheongelmista. Näin hän inhimillistää poliisin ammattia. Kuka viereesi jää -romaanin ansioita vahvistaa tarinan vankka toiminnallinen jännite. Sen ohessa Rantsi kuvaa myös suomalaista rikosta ja rikollisia, sitäkin, miten todistusketju voi murentua, kun peloteltu todistaja muuttaakin äkkiä kertomustaan. Tarinan kovaa ydintä on se, saako poliisi satimeen häikäilemättömän päärikollisen. Tästä armottomasta jahdista Niko Rantsi on kirjoittanut erinomaisen ja sujuvan rikosromaanin.

Niko Rantsi (s. 1968) on espoolainen rikosylikonstaapeli, joka työskentelee Keskusrikospoliisissa. Hän on kolmas poliisi, joka palkitaan kirjailijana Vuoden johtolanka -palkinnolla. Matti Yrjänä Joensuu sai palkinnon kolme kertaa ja Marko Kilpi on palkittu esikoisromaanistaan Jäätyneitä ruusuja.