Herkullinen parsakausi

1.3.2018

Iloista pääsiäistä! -kirjasta löytyy raikkaimmat ja herkullisimmat reseptit kevään juhliin. Kirja avaa myös hauskalla tavalla suomalaisia pääsiäistapoja ja kertoo niihin liittyviä tarinoita. Mukana on myös innostavia, perinteitä ja tätä päivää yhdisteleviä koristelu- ja kattausideoita.

Tässä poimittuna maistiainen kirjasta parsakauteen.

TUNNISTA TUORE PARSA Tuoreet parsat tunnistat niiden napakkuudesta, eivätkä parsojen pinnat ole ruttuisia. Tuoreen parsan nuput ovat vielä kiinteästi supussa. Tuoreen parsapuntin tuoksu on raikas.

VIHREÄ VAI VALKOINEN? Valkoinen parsa on sama lajike kuin vihreä, mutta se on kasvanut mullan alla. Joidenkin mielestä valkoisen parsan maku on parempi sekä pähkinäisempi kuin vihreän.

KEITTÄÄ VAI PAAHTAA? Kun paahdat parsat, niiden rakenne säilyy napakampana kuin keittämisen jäljiltä. Paahdettaessa ylikypsistä, lötköistä parsoista ei ole vaaraa. Paahtaminen antaa parsoille myös hieman lisämakua

PARSAPIIRAKKA
6–8 annosta

Tarvitset noin 25 x 35 cm:n vuoan

TAIKINA
3 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurajauhoja
½ dl seesaminsiemeniä
1 dl juustoraastetta
1 tl leivinjauhetta
1 dl juoksevaa margariinia
1 dl öljyä
1 prk rahkaa (250 g)

TÄYTE
1 prk ricottajuustoa
1 kananmuna
2 rkl timjamisilppua
1 tl rouhittua mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
¼ sitruunan kuoriraaste
½ tl suolaa
1 puntti tuoreita parsoja (500 g)
1 dl pinjansiemeniä

 

1. Sekoita keskenään jauhot, seesaminsiemenet, juustoraaste ja leivinjauhe. Sekoita rasvat jauhoseokseen sormin nyppimällä. Sekoita rahka taikinaan.

2. Painele taikinasta paksuhko neliö. Laita se pakastepussissa jääkaappiin tekeytymään ainakin 4 tunniksi tai seuraavaan päivään.

3. Sekoita keskenään ricottajuusto, kananmuna, mausteet, sitruunamehu ja kuoriraaste.

4. Aseta leivinpaperi vuokaan vähän reunojen yli.

5. Kauli taikinasta jauhojen avulla vähän vuokaa suurempi levy ja nosta se vuokaan. Reunat saavat jäädä reiluiksi. Levitä täyte pohjan päälle.

6. Kypsennä piirasta 210-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

7. Kuori parsat ja poista niistä kovat kannat.

8. Asettele parsat ja ripottele pinjansiemenet esipaistetun piiraan päälle. 9. Paista vielä piirasta 15–20 minuuttia, kunnes parsat ja siemenet ovat saaneet kauniin värin.

9. Paista vielä piirasta 15–20 minuuttia, kunnes parsat ja siemenet ovat saaneet kauniin värin.

Tutustu herkulliseen uutuuskirjaan tästä.