ILMIÖ: Seksikäs Maestra on alkuvuoden kohutuin ja koukuttavin trillerijulkistus

2.6.2016

Kokkarit Sothebyllä Lontoossa, laskettelua Italian Alpeilla, poreallaspalaveri Los Angelesissa, kolme tanskalaiskorstoa pelastamassa vaaleaverikköä tukehtumasta sushiin Münchenissa… Kevään kuuman trilleriuutuuden huippukohtia? Ei, vaan kirjailijan elämää Maestran ennakkomarkkinointikiertueella. Lisa Hiltonin uutukaisen ympärillä on kevään aikana kuhistu niin kirjallisuuspiireissä kuin Hollywoodissakin.

Maestra herätti jo ennen julkaisuaan runsaasti kansainvälistä kiinnostusta. Kohutrilleristä on tehty kustannussopimukset 42 maahan ja entisen Sony Pictures -johtajan Amy Pascalin Pascal Pictures on ostanut kirjan elokuvaoikeudet. Maestra on trilleritrilogian ensimmäinen osa. Toinen osa odottaa jo Hiltonin sanojen mukaan valmiina julkaisua.

Toukokuun viimeisinä päivinä Hilton vieraili Suomessa juhlistamassa kirjansa julkaisua. Hänen kunniakseen järjestettiin VIP-juhlat Hotelli Kämpin ylellisessä peilisalissa.

Jos menestyskirjailijan elämässä totuus onkin joskus tarua ihmeellisempää, lunastaa Maestra ennakko-odotukset myös fiktion maailmassa. Seksikäs ja omaperäinen psykologinen trilleri ja sen nokkela ja keinoja kaihtamaton päähenkilö Judith Rashleigh ovat keränneet kiitosta niin lukijoilta kuin arvostelijoiltakin. Eksoottisiin tapahtumapaikkoihin taidekaupan ja -rikollisuuden, luksuselämän ja rikkauksien keskelle sijoittuva tarina pitää otteessaan, ja Judithilla on hihassaan yllätys jos toinenkin lukijan pitämiseksi varpaillaan. Vaatimattomista lähtökohdista määrätietoisesti eteenpäin pyrkivää, varakkuuden ja statuksen symboleista sekä ylellisestä elämästä nauttivaa ja niin renessanssimaalarit kuin designerbränditkin tuntevaa antisankaria on luonnehdittu rohkeaksi sekoitukseksi Lisbeth Salanderia, Amy Dunnea (Kiltti tyttö) ja naispuolista Lahjakasta herra Ripleyta. Maestraa taas on verrattu niin Millennium-trilogiaan kuin Fifty Shades of Greyhinkin. Helsingin Sanomien arvostelussa Arla Kanerva piti kirjan suorasukaisia seksikohtauksia onnistuneina ja näki kerronnaltaan sujuvasti etenevän Maestran ylittävän helposti Fifty Shadesin kirjalliset ansiot. Kylmäverisestä Judithista arvio löysi yhtymäkohtia jopa Brett Easton Ellisin Amerikan psykon pääpiruun Patrick Batemaniin. Myös Kristiina Vaaran onnistunut suomennos sai kiitosta.

 

Lisa Hilton kasvoi Englannissa ja on sen jälkeen asunut Key Westissä, New Yorkissa, Pariisissa ja Milanossa. Valmistuttuaan Oxfordista hän opiskeli taidehistoriaa Pariisissa ja Firenzessä. Hän on työskennellyt toimittajana, taidekriitikkona ja tv-juontajana sekä julkaissut historiallista tietokirjallisuutta ja fiktiota. Tällä hetkellä hän asuu Lontoossa. Maestra on hänen ensimmäinen trillerinsä.

Lue Lisa Hiltonin haastattelut suomalaismedioista:

Helsingin Sanomat: Psykopaatti-Judithin petipuuhista kertova uutuusromaani on parempi kuin Fifty Shades of Grey
Yle: Kohukirjailija Lisa Hilton: ”Seksistä kirjoittaminen on vaikeaa”
Iltalehti: Historiantutkijan uusi aluevaltaus: Kohauttava eroottinen trilleri
Me Naiset: Tässäkö uusi Fifty Shades of Grey? Kirjailija saanut rajua palautetta

 

teksti / Ville Hyvönen
kuvat / Aleksi Poutanen