Merete Mazzarella palkittiin tietokirjailijan työstään

30.6.2017

Kirjailija ja pohjoismaisen kirjallisuuden emeritaprofessori Merete Mazzarella on saanut Suomen tietokirjailijat ry:n jakaman 12 000 euron Warelius-palkinnon. Palkinto myönnetään vuosittain tietokirjailijalle, jolla on laaja ja korkealaatuinen tietoteostuotanto tai jolla on ollut merkittävä vaikutus suomalaiseen tietokirjallisuuteen.

Merete Mazzarella on saanut Suomen tietokirjailijat ry:n myöntämän Warelius-palkinnon työstään tietokirjailijana. Palkinto jaettiin Vanhan kirjallisuuden päivien avajaisissa Sastamalassa 30.6.2017. Mazzarella lisäksi palkinnon sai oppikirjailija Titta Putus-Hilasvuori.

Palkintoperusteluiden mukaan ”Mazzarellan kirjallisen tuotannon laajuus on kunnioitusta herättävä. Tieteellisten teosten lisäksi Mazzarella on julkaissut muun muassa muistelmia ja esseekokoelmia. Suurin osa hänen tuotannostaan on saatavilla molemmilla kotimaisilla kielillä, lisäksi teoksia on käännetty muun muassa tanskaksi ja saksaksi.”

Palkintoraati kehuu Mazzarellan kykyä yhdistää uteliaisuutta, rohkeutta ja aitoutta luettuun ja opittuun. ”Sitaatit, viitteet ja pohdiskelu muodostavat kiinnostavan ja ravistelevan kokonaisuuden olipa aiheena avioliitto, eroaminen, tyttärenä oleminen tai maailmankuvan muodostuminen.”

”Mazzarellan tuotannossa peruspilareita ovat avoimuus elämän moninaisuudelle, ystävyys, keskustelu, toivo, arki ja ihmettely. Merete Mazzarellan tuotanto puhuttelee erilaisia lukijoita nuorista ikääntyneisiin, opiskelijoista ammattilukijoihin ja harrastajiin. Jo kirjastojen varausjonot osoittavat, kuinka laajasti Mazzarellan teemat koskettavat. Mazzarella lähestyy aiheitaan eri suunnilta, eikä hän vastaa suuriin kysymyksiin lukijan puolesta vaan haastaa tutkimaan niitä”, perusteluissa todetaan.

Merete Mazzarella (s. 1945) on filosofian tohtori, tietokirjailija ja Helsingin yliopiston pohjoismaisen kirjallisuuden professori emerita. Hänen tuorein teoksensa on tammikuussa 2017 julkaistu Elämän tarkoitus.

Vuodesta 1985 jaettu Warelius-palkinto on nimetty ensimmäisenä varsinaisena suomenkielisenä tietokirjailijana pidetyn Antero Wareliuksen (1821–1904) mukaan. Palkinnon ovat aiemmin saaneet muun muassa Peter von Bagh, Raisa Cacciatore, Auli Hakulinen, Risto Isomäki, Tapio Markkanen ja Kaari Utrio.

Palkinnonsaajat valitsee Suomen tietokirjailijat ry:n palkintolautakunta, johon kuuluvat vuonna 2017 Markku Monni, Hannele Cantell, Anne Mäntynen, Kati Solastie ja Kari Vaijärvi.

Lue lisää