Suurten tunteiden joulu

12.12.2017

Ilon, rakkauden ja rauhan joulu

Taitelimme sisulla kolmemetrisen kuusen hissittömän talon neljänteen kerrokseen ja istutamme sen jalkaansa kutakuinkin suoraan. Koristelu vie seuraavan päivän, kun peitän kuusen tuuheat oksat sadoilla lasisilla joulukoristeilla tyvestä latvaan. Kun sytytämme lopuksi valonauhat, ihastelemme suloisesti kimmeltävää ja joulusta toiseen samalta näyttävää kuustamme, aivan niin kuin olemme tehneet aikaisempinakin jouluina. Oi, tätä ihanuutta!

Tämä kirja syntyi meidän kolmen tekijän rakkaudesta jouluun. Joulu on meille juhla, joka puhkaisee mieltä lämmittävän valoaukon vuoden pimeimpään aikaan. Jos joulua ei olisi, ainakin me kolme hyytyisimme marraskuuhun. Joulun valmistelu ulkoisine tekijöineen ja sisäisine ajatuksineen tekee meidät iloisiksi, saa meidät herkistymään ja pysähtymään.

Suurten tunteiden joulu -kirjan sisältö kietoutuu ilon, rakkauden ja rauhan ympärille, sillä näistä kaikista tunteista joulussa on kyse. Jokaisessa kolmessa luvussa on tarinoita, koristelua, askartelua ja ruokaa.

Kirjan hyvin henkilökohtaiset tarinat ja tunnustukset kertovat sellaisesta ytimestä, jonka pohjalle me – tai läheisemme – olemme rakentaneet omat joulumme. Monesti ne ovat niitä pieniltä tuntuvia hetkiä, jotka kasvavat ja joiden merkityksen ymmärtää vasta jälkeenpäin. Ilman niitä hetkiä joulu jäisi vajaaksi.

Joulu on vuoden suurin ruokajuhla, joten joulukirjaan kuuluvat itseoikeutetusti herkulliset reseptit. Jouluruoka on sekoitus sukujen ja perheiden perinteitä, koskettavia makumuistoja ja tuoreita kokeiluja: suolaisia ja makeita, lihaa, kalaa ja kasviksia, leivonnaisia ja jälkiruokia. Kirjasta saat mietityt ratkaisut näihin kaikkiin.

Juhla nousee juhlaksi arjen yläpuolelle myös ulkoisilla puitteilla, kun katamme pöydän kauniisti tai kun nostamme joulukoristeet varastosta esille. Tunnelma voi syntyä muutamasta kynttilästä olohuoneen pöydällä tai se voi levittäytyä villisti koko kotiin, juuri niin kuin itsestä tuntuu parhaalta.

Teimme tämän kirjan vahvana tiiminä toisiamme innostaen ja ideoilla ruokkien, kuten olemme vuosia tehneet joululehtiä. Kristiina kuvasi kirjan kuvat, Jatta valmisti reseptit ja teki kirjan stailaukset ja Anneli kirjoitti tekstit.

Hyvä lukijamme, toivomme joulun suurten tunteiden inspiroivan sinua. Iloa, rakkautta ja rauhaa jouluusi!

Elokuussa 2017
Anneli, Jatta ja Kristiina

Vaalea glögi

Joulun ajan lämmittäjä ja rentouttaja,  vaalea glögi, saa makunsa ihanan  tuoksuisista mausteista.

1 l omenasiideriä
3 kanelitankoa
15 neilikkaa
2 tl kardemumman siementä
1 vaniljatanko halkaistuna
3 tähtianista

1. Kaada 3 dl siideriä ja kaikki mausteet kattilaan ja keitä 10 minuuttia.
2. Lisää loppu siideri ja kuumenna seos.
3. Siivilöi mausteet pois ja tarjoa glögi lämpimänä.

Parasta glögiä

Herkullisen glögin salaisuus piilee laadukkaissa raaka-aineissa, huolellisessa valmistuksessa ja siinä, että osaat päättää haluamasi makumaailman runsaista ehdokkaista. Perinteisesti glögit on jaettu tummiin ja vaaleisiin, mutta viime vuosina glögit ovat monipuolistuneet. Glögin makumaailmaa määrittävät siinä käytetyt raaka-aineet. Valitse mehu, jonka raaka-aineessa on aitoa aromia.

Tuoksua ja makua saat myös marjoista, hedelmistä, mausteista ja yrteistä. Voit käyttää glögeissä marjoja ja hedelmiä tuoreina, marinoituina, kypsennettyinä ja hillottuina. Mausteista kanelitanko, inkivääri, maustepippuri ja vanilja ovat klassikkoja. Näiden lisäksi kotimaiset villiyrtit ja erilaiset teelaadut tuovat glögiin twistinsä. Mieti raaka-aineiden valinnassa, millaisia ne ovat kylmänä ja lämpimänä, koska glögin makumaailma voi muuttua eri lämpötiloissa huomattavasti.  Jotta saisit glögistä parhaan mahdollisen, ole valmistuksessa huolellinen. Työstä raaka-aineita etukäteen: paahda kuivattuja mausteita pannulla tai kuivata sitrushedelmän viipaleita. Ole tarkkana glögin lämmittämisessä: glö   gi ei saa kiehahtaa, vaan se tarjoillaan höyryävän lämpimänä. Noudata vähemmän on enemmän -ajatusta, kun pohdit glögin makeutta ja alkoholipitoisuutta. Glögi tarvitsee runsaasti makeutta, koska muuten se voi maistua terävältä. Makeus pehmentää ja tuo runsautta glögin aromeihin. Halutessasi lisää glögiin esimerkiksi hunajaa, fariinisokeria tai ruokosokeria.

Bataattilaatikko

Bataattilaatikko käy kaikille. Se sopii kinkun kanssa  ja maistuu myös kasvisruokaa suosivalle.

4–6 annosta

500 g bataattia
200 g perunoita
2 dl kasvislientä (mieluiten luomua)
1 rkl sitruunamehua
1 rkl vaaleaa siirappia
1 tl suolaa
½ tl inkivääriä
½ tl kanelia
½ tl kardemummaa
rasvaa vuoan voiteluun ja seoksen päälle

1. Kuori bataatti ja perunat ja raasta ne raastimen suurimmalla terällä.

2. Sekoita keskenään kaikki ainekset. Voitele vuoka ja kaada bataattiseos vuokaan. Valuta päälle öljyä, voita tai juoksevaa margariinia.

3. Kypsennä laatikkoa 175-asteisen uunin keskitasolla 1 ½ tuntia. Laatikko kypsyy syötäväksi nopeamminkin, mutta maut muhivat ihaniksi pitkään kypsennettäessä.

Tässä tekijätiimin hauskoja vinkkejä rauhalliseen joulun viettoon.

Lisää makupaljoa kirjasta täällä.