Merete Mazzarella

Merete Mazzarella (s. 1945), fil.tri, suomenruotsalainen kirjailija, kolumnisti ja kriitikko, pohjoismaisen kirjallisuuden professori emerita. Mazzarellan ajan ilmiöihin pureutuvat teokset ovat herättäneet poikkeuksetta vilkkaan keskustelun.

Merete Mazzarella on julkaissut tieteellisten teosten lisäksi muistelmia, esseekokoelmia, jopa kaksi romaania. Suuri osa hänen tuotannostaan on myös suomennettu. Kautta vuosien Merete Mazzarella on ollut myös ahkera lehtikirjoittaja, jonka kritiikkejä ja kolumneja on voitu lukea niin ruotsalaisesta Dagens Nyheteristä kuin suomalaisesta Hufvudstadsbladetistakin.

Merete Mazzarellan aiheet ovat usein ajankohtaisia tai niistä tulee ajankohtaisia hänen käsitteleminään. Käsitteeksi on jo muodostunut Mazzarellan lanseeraama tätienergia-termi teoksessa Täti ja krokotiili (1995). Mazzarellan ikääntymistä käsittelevä esseekokoelma Kun kesä kääntyy: Vanhenemisen taidosta puuttui ikääntymiseen liittyviin asenteisiin ja tabuihin ja teos päätyi Tieto-Finlandia -palkintoehdokkaaksi 2001.

Uppsalan yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kunniatohtoriksi Merete Mazzarella vihittiin keväällä 2006.

Taiteen valtionpalkinnon myöntämisen perusteluissa Mazzarellaa ja hänen tuotantoaan luonnehdittiin näin:

”Kaunokirjallisena esseistinä Mazzarella kuuluu lajityypin suuriin suomenruotsalaisiin nimiin. Hänen töillään on tällä saralla kysyntää akateemisten ja kirjallisten piirien ulkopuolellakin.”

Lue lisää
 • Finlandia-ehdokkuus

  2009 teoksesta Ei kaipuuta, ei surua. Päivä Zacharias Topeliuksen elämässä.
 • Vuoden tiedekirja

  2008 teoksesta Fredrika Charlotta
 • Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto -ehdokkuus

  2008 teoksesta Fredrika Charlotta
 • De nio -kirjallisuusseuran palkinto

  2005
 • Tollanderin palkinto ja mitali

  2003
 • Taiteen valtionpalkinto

  2002
 • Tieto-Finlandia -ehdokkuus

  2001 teoksesta Kun kesä kääntyy: Vanhenemisen taidosta
Palkinnot ja ehdokkuudet